Téli hírmorzsák

Elindult Szocsiba a magyar olimpiai csapat

Csütörtökön este elindult Oroszország felé a szocsi olimpiára tartó magyar olimpiai küldöttség.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Csütörtök délután öt órakor találkozott a SYMA csarnoknál a XXII. Téli Olimpiai Játékokra utazó Magyar Csapat. Repülőgépük 20 óra 5 perckor szállt fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hogy a csapat Isztambult érintve reggelre megérkezzenek Szocsiba, a február 6-án kezdődő olimpia helyszínére.

A SYMA csarnok előtt jelentős médiaérdeklődés mellett keltek útra olimpikonjaink. Csapatunk isztambuli átszállást követően, pénteken hajnalban, helyi idő szerint 4 óra 5 perckor fog megérkezni Szocsiba. A XXII. Téli Olimpiai Játékok február 6-án műkorcsolya- és snowboard-selejtezőkkel kezdődik, a megnyitó ünnepséget február 7-én rendezik Szocsiban.

- Alig másfél héttel az olimpia előtt egy fura dopping ügy borzolja a kedélyeket a biatlonosoknál. Két napja a nemzetközi szövetség (IBU) jelentette be, hogy a szűrésen fennakadt három versenyző és bár akkor neveket nem említettek, a sajtóban végig orosz sílövőkről cikkeztek. Csütörtökre már nyilvánosságra került az egyik érintett neve, aki valóban orosz és Irina Sztarihnak hívják. Az összetett Világkupában a hatodik helyen álló 26 éves versenyző nevét az orosz szövetség azonnal kihúzta a nevezési listáról. Az idei évben feltűnt Sztarih nem a szövetségi kapitány Wolfgang Pichler vezetésével együtt készülő csapat tagja, de részese volt eddig a válogatott keretnek.

- A sérüléséből lábadozó Thomas Morgensternhez hasonlóan Gregor Schlierenazuer is kihagyja a hétvégi willingeni síugró versenyeket. A helyette inkább Innsbruckban edző osztrák versenyző a napokban Dubajban is járt, célja pedig a szocsi olimpia előtti feltöltődés volt, hiszen a pályafutásából eddig egyedüliként hiányzó egyéni olimpiai bajnoki címért utazik majd Oroszországba. A willingeni versenyre a norvégok is tartalékos csapattal érkeznek, olimpikonjaik odahaza gyakorolnak.

- Televíziós szakkommentátorként dolgozik a szocsi téli olimpia alatt Lindsey Vonn olimpiai bajnok lesikló, aki 13 napja térdműtéten esett át. A 29 éves amerikai sportoló az NBC csatorna Today Show című műsorában szerepel, de nem utazik el Oroszországba, hanem egy egyesült államokbeli stúdióból kommentálja az eseményeket. Vonn még a tavaly februári világbajnokság lesikló versenyén szenvedett súlyos balesetet, amelynek következtében a jobb térdében két szalag is elszakadt, emellett a sípcsontja is eltört.

- Összesen három kilogramm aranyat használtak fel az ötvösök a szocsi téli olimpia során kiosztandó érmek elkészítéséhez. A 98 versenyszámban gazdára találó 1300 medál összesítve két tonna ezüstöt és 700 kilogramm bronzot tartalmaz. Darabonként 18 munkaóra alatt, 25 munkafázisban nyerték el végleges formájukat, súlyuk 460-535 gramm, tíz milliméter vastagok és tíz centiméter az átmérőjük.

Elülső oldalukon az olimpiai öt karika látható, a hátoldalon a sportág és a játékok logója – Braille-írással is. A kör alakú érem szélébe orosz, angol és francia nyelven vésték bele, hogy „téli játékok”. Mindkét oldalon a Szocsira utaló motívumok sorakoznak: napsugarak, a Kaukázus havas bércei és a Fekete-tenger. Az aranyéremnek egyébként csak 1.34 százaléka arany, 92.5 százalékát ezüst, 6.16 százalékát pedig réz teszi ki. A medálokhoz felhasznált fémeket kivétel nélkül Oroszországban bányászták.

- Nyilvánosságra hozta az MTVA a szocsi játékok műsorvezetői, kommentátori listáját, ezek szerint a közszolgálati televízió olimpiai programjainak műsorvezetői Petrovics-Mérei Andrea, Szőke Viktória, Gundel Takács Gábor és Szujó Zoltán lesznek. A nyitó- és záróünnepség a Szujó Zoltán-Szabó Gábor páros tolmácsolásában hallható majd. Kommentátorként Szujó Zoltán a szánkót, a bobot, a skeletont, Szabó Gábor az alpesi sít, a sífutást, Hajdu B. István, Spiller István és Knézy Jenő a hokit, Knézy Jenő a hoki mellett a biatlont és a síugrást is, Mezei Dániel a gyorskorcsolyát, a rövidpályás gyorskorcsolyát, Zelinka Ildikó a műkorcsolyát, Ujvári Máté pedig a snowboardot és a freestyle-t közvetíti. Mohay Bence és Gergelics József, a közmédia helyszínen lévő két tudósítója szállítja a naprakész híreket és háttéranyagokat.

- Dmitrij Csernisenko, a Szocsi Szervezőbizottság elnöke csütörtök délután hivatalosan megnyitotta a Szocsi Olimpiai Falut, amelynek polgármestere a világhírű, kétszeres olimpiai-, háromszoros világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó rúdugrónő, Jelena Iszinbajeva.