FIFA

Önző játékosokat kreál az Aranylabda - Wenger

Két neves tréner is élesen kritizálta az Aranylabdát, amely elviszi a fókuszt a csapatjátékról.

Évről évre számtalan kritikát kap az Aranylabda intézménye a nemzetközi sportsajtóban. A hangok szerint manapság már csak a támadók kaphatják meg az elismerést, a kapusoknak és a védőknek szinte semmi esélye, valamint egészen nevetséges, hogy szinte minden évben Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi kapja a trófeát, noha akadnak remek teljesítmények a két zsenin kívül is. Ezúttal Arséne Wenger, az Arsenal mestere mondta el véleményét, José Mourinho pedig helyeselt.

A 30-as lista:
Sergio Agüero (argentin, Manchester City), Pierre-Emerick Aubameyang (gaboni, Borussia Dortmund), Gareth Bale (walesi, Real Madrid), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Paulo Dybala (argentin, Juventus), Diego Godín (uruguayi, Atlético Madrid), Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Gonzalo Higuaín (argentin, Juventus), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Manchester United), Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona), Koke (spanyol, Atlético Madrid), Toni Kroos (német, Real Madrid), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Hugo Lloris (francia, Tottenham Hotspur), Rijad Mahrez (algériai, Leicester City), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Luka Modric (horvát, Real Madrid), Thomas Müller (német, Bayern München), Manuel Neuer (német, Bayern München), Neymar (brazil, Barcelona), Dimitri Payet (francia, West Ham United), Pepe (portugál, Real Madrid), Paul Pogba (francia, Manchester United), Rui Patrício (portugál, Sporting CP), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Luis Suárez (uruguayi, Barcelona), Jamie Vardy (angol, Leicester City), Arturo Vidal (chilei, Bayern München)

"Az Aranylabda ellen vagyok, mert az megfertőzi a futballista agyát. Nagyon sok játékost láthattunk, aki megszállottjává vált és csak magára gondolt, valamint arra, hogy megnyerje a díjat, nem pedig a csapatának akart dicsőséget hozni. A labdarúgás pedig csapatjáték, noha a mai világban már minden az individualizmusról szól.

Jobban kellene tisztelniük a játékosoknak a csapat eredményeit és a saját sikerük elé helyezniük. Nem szeretem az egyéni díjakat, mert karriereket tettek tönkre. Az önzőséget bátorítja, hiába van olykor jobb helyzetben a csapattárs" - nyilatkozta Wenger.

"Egyetértek Wengerrel. Egyre inkább kezd átterelődni a fókusz a futball csapatjáték mivoltáról az egyéni sikerek felé" - replikázott Mourinho.

A France Football a múlt héten tette közzé a 30-as listáját, ahonnan majd a győztest választják. A névsorban négy kapus mellett három védőt találunk csupán, míg a maradék 23 futballistából 19 kifejezetten támadó szellemű.

A bukmékerek szerint Cristiano Ronaldo nyeri majd a díjat, rajta kívül szinte senkinek nincs reális esélye a szorzók alapján.

Ki kapja az Aranylabdát?
Játékos Odds
Cristiano Ronaldo 1.17
Lionel Messi 7.00
Antonie Griezmann 9.00
Luis Suarez 9.00
Neymar 34.00
Riyad Mahrez 51.00