Tenisz

Szomorkodhatnak a sógorok, korán búcsúzhat a kedvencük

A bázeli és bécsi torna keddi játéknapján David Goffin és Roberto Bautista-Agut játszik győzelmi kényszerben.

Hétfőn már ecsetelgettük, hogy Rafael Nadal visszalépésével felszabadult egy hely a londoni világbajnokságon, amire rögtön négyen jelentkeztek be. A legjobban álló Tomás Berdych komoly meglepetésre már az első meccsén kiesett Bécsben, így itt a nagy lehetőség a többiek előtt, hogy faragjanak a hátrányukból. Marin Cilic győzött, ő készülhet a nyolcaddöntős meccsére, David Goffin és Roberto Bautista-Agut viszont a mai napon mutatkozik be Bázelben, illetve az osztrák fővárosban.

Hatalmas lehetőség ez mindkét játékosnak, hiszen egyikük sem szerepelt még a londoni vb-n, sőt valószínűleg csak a legmerészebb álmaikban gondoltak erre. Goffin 50 győzelemnél jár 2016-ban, ami elég szép szám, ugyanakkor tornát nem sikerült nyernie, ami piszkálhatja a csőrét. Bázelben van a legjobb lehetősége ezen változtatni, hiszen ezt követően már csak a párizsi Masters van hátra. Nagyon nem kapott könnyű sorsolást, Juan Martín del Potróval, Kei Nisikorival és Milos Raoniccal is összefuthat a döntőig vezető úton, ahol pedig ha nem borul a papírforma, akkor Stan Wawrinka lesz az ellenfele. A rajt sem lesz egyszerű, hiszen mumusát, Markosz Bgdatiszt kapta a főtáblán. Idén Rotterdamban, tavaly pedig Wimbledonban, Dubajban és az Australian Openen találkoztak. Goffinnak egyedül a füves pályás meccsüket sikerült behúzni, a másik hármat elbukta a ciprusi fenegyerek ellen. Mindketten döntőztek már a svájci fővárosban, igaz, Bagdatisz esetében elég sokat, pontosan 11 évet kell visszamenni az időben, 2005-ben a selejtezőből indulva masírozott át a mezőnyön. Fekszik ugyan a ciprusinak a belga nem túl nagy tempójú játéka, de Goffin szeme előtt olyan célok lebegnek, ami által piszkosul kaparni fog és ez meghozhatja a győzelmet számára.

Bautista-Agut végképp nem gondolkozhatott azon, hogy ott lesz Londonban, egészen október közepéig, amikor is komoly meglepetésre Sanghajban döntőzött, amivel elég sok pontot gyűjtött. Még így is ő van a legtávolabb a nyolcadik helytől, de Bécsben és Párizsban bőven szerezhető még annyi pont, ami elegendő lehet számára. A moszkvai korai búcsúját sajnálhatja, hiszen ott tavaly finálét játszott, vagyis lett volna mit megvédenie. Először lép pályára a sógoroknál, ahol Berdych kiesésével megnyílt az út számára a döntőbe. A szabadkártyával induló, egykori top 10-es Jürgen Melzer ellen kezd. Az osztrák teniszező a sérülések és kihagyások után elég messze van a legjobbjától, és valószínűleg soha nem is lesz már azon a szinten, hogy a legjobbakkal felvegye a versenyt, hiszen jövőre 36 éves lesz. Az utóbbi időben Moszkvában és Monsban is láthattuk, mindkét helyszínen szépen helytállt. Hazai közönség előtt biztosan nem adja majd könnyedén a bőrét, de a motivált spanyol túl kemény dió lesz számára. 

Goffin-Bagdatisz, Melzer-Bautista-Agut
Hatharom-tipp: Goffin és Bautisa-Agut nyer
TippmixPro @ 1.68