Australian Open

Mindenki Federer ellen - megszerzi 20. GS-címét a svájci?

Hétfő hajnalban rajtol az Australian Open, az idény első Grand Slam megmérettetése.

Hagyományosan Melbourne-ben rendezik a szezon első igazán nagy presztízsű viadalát, az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. A játékosok egyik kedvenc helyszíne és a tornája, hiszen amellett, hogy a legvidámabb és legjobb hangulatú verseny az évben, oda kipihenten és győzelemre éhesenutaznak a téli szünet és edzések után.

Megismétlődik a tavalyi döntő?

Ugyan Roger Federer és Rafael Nadal a tenisztörténelem talán két legnagyszerűbb játékosa, egy éve mégis kevesen gondolták volna, hogy sérülésből visszatérve képesek lesznek a fináléig menetelni. Idén viszont már papíron az ő párharcukra van a legnagyobb esély a döntőben, hiszen azok után, hogy Ausztráliában csillogtak, dominálni tudták az egész szezont. 

Federer tavaly drámai csatában szerezte meg az AO-címet. - Fotó: ATP

Ami a 2017-es idény utolsó tornáit illeti, egyikük sem a legjobban fejezte be az évet, hiszen Federer toronymagas favoritként nem tudta igazolni a papírformát Londonban, míg Nadal sérüléssel bajlódott. Mindkettejüknek jól jött a pihenő, hiszen 30 fölött egy igen megterhelő szezont nyomtak le. A mallorcai idén kicsit csúsztatott is a kezdésen és Brisbane-be nem utazott el, a Kooyong Classicon viszont vállalt egy bemutató meccset. Nadalra jellemző, hogy az AO előtt valamelyik ATP-versenyen elindul, ez lesz az első, hogy tétmérkőzés nélkül várja a melbourne-i rajtot.

Ez az első alkalom, hogy tétmeccs nélkül vagyok itt. Ez egy új helyzet számomra, de jól érzem magam és többé-kevésbé a játékom is jó. 

- mondta Rafa, akinek ideje azért bőségesen lesz, hogy felépítse a játékát, ugyanis a negyeddöntőig igazán komoly ellenféllel nem találkozik majd. Ott már szembe jöhet vele a 6. kiemelt Marin Cilic, akinek egyik kedvenc helyszíne Melbourne, ugyanakkor 2010 óta csupán egy nyolcaddöntőt tud felmutatni. 

A címvédő Federer már jelet adott magáról 2018-ban, miután Belinda Benciccsel az oldalán megnyerték a Hopman Kupát, ami remek ráhangolás volt ez a svájcitól az Australian Openre. Úgy tűnik, hogy minden klappol nála, így pedig nem kérdés, hogy ő az első számú favorit. 

Rogernek is lesz ideje felvenni a ritmust, hiszen a negyeddöntőig neki sem lehet gondja, bár Richard Gasquet-val és Milos Raonic-kal is találkozhat, ám előbbi 2-17-re áll Fed ellen, míg utóbbi sérülései miatt messze nincs még a topon. 

Legutóbb egyébként 2011-ben fordult elő, hogy Federer és Nadal volt az első és második kiemelt egy Grand Slam-viadalon.

Kihívók akadnak bőven!

Ha nem Federer vagy Nadal lesz a befutó, akkor könnyen elképzelhető, hogy a világbajnoksághoz hasonlóan, új bajnokot avatunk Melbourne-ben. A korábbi győztesek közül ugyanis Novak Djokovics és Stan Wawrinka sincs a topon. Egyiküket sem láthattuk a tavalyi szezon második felében, előbbi a könyökével, utóbbi a térdével bajlódott. Mindketten nagyon bizakodóak, de miután nincsenek a top 4 kiemelt között, már az első héten nehéz ellenfelekbe ütközhetnek. Djokovicsnak már a második körben jöhet Gael Monfils, míg Wawrinkának Roberto Bautista Agut, mindkét említett játékos tornagyőzelemmel kezdte a 2018-as szezont. 

Az igazi kihívónak inkább a Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Nick Kyrgios triót tartjuk. A bolgár tavaly vb-győztesként zárhatta az évet, ami nagyon kellett már neki, hiszen mindig is tudtuk, hogy ott van benne az X-faktor. Egy éve éppen Melbourne-ben nagyon közel járt első Grand Slam-döntőjéhez, de akkor egy pici plusz még hiányzott. Vele most már tényleg számolni kell, ugyanakkor ismét Nadal ágán van, aki ellen 1-10-re áll, és akitől kétszer kikapott már az AO-n. De könnyen lehet, hogy el sem jut a spanyol elleni elődöntőig, hiszen a hazai kedvenc Kyrgios is ebben a negyedben kapott helyet.

Ahogyan korábban írtunk róla, úgy tűnik, hogy az ausztrál kezd egy kicsit megkomolyodni, így pedig már vele is számolni kell, hiszen játékban pokoli erős. A sorsolással viszont neki sem volt szerencséje, Dimitrov előtt biztosan találkozik a Jo-Wilfried Tsonga, Denis Shapovalov, Stefanos Tsitsipas trió egyikével, ami nem ígérkezik sétagaloppnak. 

Dimitrovra és Kyrgiosra is igaz viszont, hogy bármelyikük is jut el a legjobb nyolcig, ott Jack Sock lehet a legnagyobb név, aki jöhet, de miután az amerikai sérüléssel bajlódik, így inkább Kevin Anderson lehet a befutó. 

Zverevnek tavaly a GS-eken nem jött ki a lépés, de általában komoly figyelem hárult rá. Most viszont nem ő van a középpontban, amit akár ki is használhat. Alakulhat nagyon kellemetlenül az útja, de ha Djokovicsék tényleg nem a legjobbjukat nyújtják, akkor viszont az elődöntőbe masírozhat, ahol Federerrel találkozhat. 

Illik megemlíteni a kihívók között David Goffint is, elvégre tavaly a vb-n csak ő ütötte ki a svájcit, és a negyeddöntőben most is összefuthatnak, már amennyiben Juan Martín del Potro nem köp bele a belga levesébe. 

Radar alatt

A fiatalokra mindenféleképpen oda kell majd figyelni, Shapovalov, Rublev és Tsitsipas is veszélyes, ám mi most egy rutinos játékosra, Kevin Andersonra hívnánk fel a figyelmet. A dél-afrikai tavaly csodásan tért vissza a sérüléséből, vélhetően álmában sem gondolta volna, hogy US Open-döntőt fog játszani. Ez olyannyira sokként érte, hogy utána a szezonja ment is a kukába. De most a nulláról kezdve ismét oda kell rá figyelni. Egészen a negyeddöntőig csupa verhető játékosokkal találkozik, így akár úgy juthat elődöntőbe, hogy mindössze egyszer kell borítania a papírformát, azt sem Nadal vagy Federer ellen, hanem valószínűleg Dimitrov vagy Kyrgios ellen. 

Ki nyeri a 2018-as Australian Opent?
   
Roger Federer 2.85
Rafael Nadal 5.25
Novak Djokovics 6.75
Grigor Dimitrov 11.00
Alexander Zverev 14.50
Nick Kyrgios 15.50