Davis Kupa

Jól fizet a történelmi belga siker, de megéri kockáztatni?

Először lehet a Davis Kupa bajnoka Belgium, ám ehhez a hazai pályán teniszező Franciaországot kellene legyűrnie.

November 24. és 26. között Lille ad otthont a Franciaország-Belgium Davis Kupa-döntőnek. Akár meglepetésfinálénak is nevezhetnénk, hiszen vannak erősebb tenisznemzetek a Földön, ám az elmúlt években megszokhattuk, hogy sajnos már csak nagyon kevés csapat fókuszál igazán a Davis Kupára. A franciák és a belgák évek óta üldözik a trófeát, és nem is jártak tőle messze, hogy megkaparintsák, hiszen a gallok három, míg Belgium két éve játszott döntőt. 

A belgák történelmi sikerre készülnek, hiszen a Davis Kupa 106 éves létezése óta soha nem nyertek. A franciák jóval eredményesebbek, ugyanis kilenc alkalommal is a legjobbnak bizonyultak, ugyanakkor a legutóbbi győzelmükig 16 évet kell visszamenni az időben.

Franciaország a Japán, Nagy-Britannia, Szerbia triót győzte le, míg Belgium a németeket, olaszokat és az ausztrálokat verte a döntőig vezető úton. 

Goffinon múlik a belgák sikere. - Fotó: Davis Cup

A hazaiak nagy erőssége a rettentően mély keret. Hat top 50-es játékosuk van, olyan klasszisokkal, mint Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils és Richard Gasquet. Közülük előbbi kap majd lehetőséget a döntőben, mellette pedig még egyesben Lucas Pouille száll harcba, aki ranglista alapján jelenleg a második legjobb francia játékos. Hozzájuk társul még a Herbert/Mahut többszörös Grand Slam-bajnok páros. 

Ezzel szemben a belgáknak van egy David Goffinjuk, aki ugyan élete formájában van, de egymaga nem nyerheti meg a döntőt. Kelleni fog, hogy Steve Darcis is valami nagyot alkosson, esetleg párosban meglepjék Herbertéket. 

Nagyon szép lenne Davis Kupa-győzelemmel zárni az évet. Ez egy csodás esemény, ami egyaránt nagyon fontos nekünk és az országunknak. Hihetetlen lenne a trófeával hazatérni Belgiumba, de nem mi vagyunk a favoritok. Azt is mondhatnám, hogy nincs vesztenivalónk.

- nyilatkozta Goffin. 

Fogadás a győztesre    
Franciaország Belgium
1.22 4.00

Gyakorlatilag senki nem a belgákat tartja a döntő esélyesének, ám azt szinte mindenki hozzáteszi, hogy nagy hiba lenne leírni őket. Ez pedig egyértelműen Goffin személye miatt van, aki Londonban az ATP-világbajnokságon óriási meglepetésre döntőzni tudott, ráadásul úgy, hogy ezért Roger Federert kellett vernie az elődöntőben. Tele önbizalommal és bombaformában utazott Lille-be, a kérdés már csak az vele kapcsolatban, hogy vajon milyen fizikális állapotban lesz? Ne feledjük, hogy a Davis Kupában három nyert szettig tartanak az ütközetek. 

De ne csak a vendégekről beszéljünk, a hazai csapatba nem véletlenül Tsonga és Pouille került be. Mindketten javuló formát mutattak az ősz második felében, tornát is sikerült nyerniük, és amíg Goffin Londonban ütögetett, addig ők nyugodtan hangolódhattak a döntőre. A franciák mellett szól továbbá a 27 ezres hazai közönség, illetve, hogy a vendégek nem tudnak igazán erős párost kiállítani, így hiába nincs élete formájában a Herbert/Mahut duó, a párosmeccset nyugodtan a galloknak adhatjuk.

Csábító tehát a négyszeres pénz a belgákra, a sikerükhöz azonban mindennek klappolnia kellene, így szerintünk nem éri meg kockáztatni.