US Open

Nadallal és Federerrel a fedélzeten kezdődik a második hét

A mallorcai salakkirály Aleksandr Dolgopolovval, míg a svájci legenda a német Philipp Kohlschreiberrel néz farkasszemet az amerikai nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében.

Vasárnap az alsó ágon kialakultak a negyeddöntős párosítások, hétfőn pedig a tábla felső dekádjában is sor kerül a nyolcaddöntős ütközetekre. Egy lépéssel ismét közelebb kerülhetünk a Rafael Nadal-Roger Federer álomelődöntőhöz, ugyanis mindkét ikon komoly favoritként várja a maga meccsét. 

Az ötszörös US Open-bajnok svájci a két ötszettes mérkőzése után az előző körben már jóval kevesebb időt töltött a pályán, Feliciano Lopezt 6-3, 6-3, 7-5-re verte és 13-0-ra módosította az egymás elleni mérlegüket. Federerre a folytatásban Philipp Kohlschreiber személyében olyan ellenfél vár, aki ellen szintén makulátlan, 11-0-s mutatóval rendelkezik. A németnek hiába van vajkeze, a nagy négyessel fejben soha nem tudta felvenni a versenyt - 3-40-re áll a Federer, Nadal, Djokovics, Murray kvartett ellen.

Kohlschreiberre nyugodtan rá lehetne aggatni a "Mr. Nyolcaddöntő" becenevet is, hiszen pályafutása alatt Grand Slam-tornán kilencszer járt eddig a legjobb 16 között, de csak egyszer tudott negyeddöntőbe jutni.

A statisztika tehát masszívan Kohli ellen szól, mint ahogyan az is, hogy Federer Lopez ellen már jóval stabilabban teniszezett, mint az első két meccsén. Kellemetlenkedni kellemetlenkedhet a német, akár még egy szettet is csenhet, mert az önbizalma és a formája is rendben van, de az komoly meglepetés lenne, ha a papírformát is borítani tudná.

Nadalra a világranglista-64. Aleksandr Dolgopolov személyében trükkösebb ellenfél vár, az ukrán füvön és kemény pályán is győzte már le a mallorcai sztárt. Dolgopolovnak borzasztó kellemetlen tenisze van, rengeteg nyeséssel operál, amivel teljesen ki tudja venni a ritmust a labdamenetekből. Ebből viszont egyre nehezebben tud előnyt kovácsolni, ugyanis sokszor találkoztak már, így Nadal pontosan tudja, hogy mire számíthat. A spanyolnak a játékán egyébként még van mit csiszolnia, illetve pontosabban a stabilitásán, de az a nyilatkozataiból is kiderül, hogy lépésről lépésre halad.

Itt vagyok a második héten és ez a legfontosabb. Zsinórban sikerült három meccset nyernem, ez fontos visszajelzés számomra.

Dolgopolov kicsit dühből is játszik, ugyanis a Winston Salemben Thiago Monteiro ellen lejátszott meccsén gyanúsan magas összegek röpködtek, ami miatt a TIU vizsgálatot indított. Ugyan az ukrán nem lett meggyanúsítva fogadási csalással, de mégis a címlapokon szerepelt és New Yorkban az újságírókat is ez az ügy foglalkoztatta a leginkább vele kapcsolatban. Dog ezen kicsit bepöccent, és talán ennek is köszönhető a remek szereplése. 

Ki jut tovább?    
Rafael Nadal Aleksandr Dolgopolov
1.10 5.00

Egyáltalán nem számíthat Rafa könnyű meccsre, pláne, hogy Leonardo Mayer és Yuichi Sugita ellen is lassan melegedett be és egyaránt 0-1-ről kellett fordítania. Amikor azonban elkapta a fonalat, akkor parádézott. Ez az, ami miatt fogadás szempontjából nehéz, ugyanis a 31.5-ös line nem túl magas, ha Nadal álmosan kezd, ha viszont az elejétől maximumon pörög, akkor könnyen háromban véget érhet a meccs.

A legnagyobb figyelmet természetesen Nadal és Federer kapja, de a játéknap slágermeccsének főszereplői a 2009-es bajnok Juan Martín del Potro és a hatodik kiemelt Dominic Thiem lesznek. Tavaly ugyanígy a legjobb 16 között találkoztak, de akkor másfél szett után véget ért a meccsük az osztrák térdsérülése miatt. Remélhetőleg most mindketten egészségesen tudják végigjátszani a derbit, ami igazi csemegének ígérkezik. 

Kicsit mindketten radar alatt teniszezhettek eddig, Thiem ki is emelte, hogy legalább négy-öt játékos esélyesebb nála, így teljesen nyugodtan játszhat. Egyikük sem került még eddig bajba és nem is sok időt töltöttek a pályán.

Nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk, hiszen mindketten komoly fegyverarzenállal rendelkeznek.

A tenyeresük egyaránt hatékony, de mégis teljesen más. Del Potro laposan és keményen üti, míg Thiem leginkább pörgeti. Fonák oldalon lehet különbség, az osztrák egykezese pokoli veszélyes, ugyanakkor "Tandil Tornya" viszont jobban adogat. Tényleg ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy ebből az ütközetből végül melyikük kerül ki győztesen. A bukmékerek és a fogadók inkább Del Poto felé húznak, de oddsok alapján csak minimálisan számít favoritnak (1.65).