Tenisz-vb

Ne sajnáljuk a pénzt Federerre!

Elérkeztünk az év utolsó nagy megmérettetéséhez, a londoni ATP-világbajnoksághoz. A nyolcfős elit mezőnyből Roger Federer kiemelkedik, vajon igazolja a papírformát és behúzza hetedik vb-címét?

A szerdai sorsoláskor hagyományosan két négyfős csoportra bontották a mezőnyt, amely ezúttal óriási izgalmakat nem hozott, hiszen Roger Federer és Rafael Nadal mellett idén hiányozni fognak az igazán nagy sztárok - sérülés miatt Andy Murray, Novak Djokovics, Stan Wawrinka, Milos Raonic és Kei Nisikori sem lép pályára. A két gigász, mint világranglista első és második természetesen külön csoportban kapott helyet, így akár álomdöntővel is zárulhat az év. De ne rohanjunk ennyire előre...

Pete Sampras csoport

Az amerikai legendáról elnevezett kvartettbe került Nadal, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov és David Goffin. A legnagyobb kérdés a mallorcai salakkirály állapota, miután Párizsban térdproblémái miatt a negyeddöntős meccsére már nem állt ki. Nadal csapata megnyugtatott mindenkit, hogy a spanyol készen áll, a térde rendben van. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Rafának még soha nem sikerült elhódítania a vb-címet. Ez nagyban köszönhető annak, hogy nem igazán fekszik neki az O2-ban használatos borítás.

Vajon milyen állapotban lesz Nadal? - Fotó: ATP

Nem tudja kamatoztatni rajta a varázslatos védekező tudását és a labdák sem pörögnek olyan magasra, ahogyan azt ő igazán kedveli. 

Ha ehhez még hozzávesszük a jelenlegi állapotát, és azt a tényt, hogy közel 80 meccset játszott idén, akkor már érthetjük is, hogy miért adnak 4.35-ös oddsot a végső sikerére. Ez persze nem azt jelenti, hogy Nadalt temetni kellene, hiszen még ígyis eljuthat a döntőig. A csoportja egyáltalán nem tűnik nehéznek. 

Thiem a nyolcfős mezőnyből a legrosszabb formának örvend, a Roland Garros óta 12 tornán csupán egy negyeddöntőt sikerült elérnie. Még az extrém lassú bécsi fedett pályán hazai közönség előtt sem tudott magára találni, meglepő lenne, ha Londonban bármi változna és harcban tudna lenni a továbbjutásért. 

Minden jel arra mutat, hogy Dimitrov és Goffin között dőlhet el a második hely sorsa. A bolgár viszonylag friss lehet, és összességében nem mutatott rossz formát az ősszel. Ugyanez a belgáról is elmondható, ugyanakkor Goffin térdsérüléstől szenved.

Ez a probléma nem oldódott meg és a szezon végéig sem fog megoldódni. Képes játszani, de fájdalmak mellett. 

- mondta Thierry Van Cleemput, Goffin edzője.

Figyelmebe véve ezt, illetve azt a tényt, hogy Dimitrov 6-1-re áll a belgával szemben, inkább a bolgárra tennénk, mint továbbjutó. 

Boris Becker csoport

Ami a másik kvartettet illeti, Roger Federer mellé Alexander Zverev, Marin Cilic és Jack Sock került. A svájci is érezte már ősszel a sok meccset, de 36 évesen ez végképp nem meglepő. Ennek ellenére a US Open óta ahol elindult, ott nyert is (Sanghaj, Bázel). A világbajnokság mindig az erősségei közé tartozott, ugyan 2011 óta nem tudta elhódítani a trófeát, azonban három döntőt is vívott az O2-ben.

Federer a torna toronymagas favoritja. - Fotó: ATP

De az idei évét elnézve, teljesen mindegy, hogy mit, mióta nem nyert meg...

A továbbjutásához kérdés sem férhet, de igazából azt sem látni, hogy ki állíthatja meg. Talán Zverevre gondolhatnánk, aki idén Kanadában levadászta a svájci skalpját, ugyanakkor a 21 éves német rendesen elkészült az erejével a szezon végére. Zverev Montreal óta alig-alig nyert meccset, ellenben annál több meglepő vereségbe szaladt bele. Nagyon sok meccset játszott 2017-ben, és komoly lejtmenetből kellene elindulnia felfelé. Bár ebben a sportban az a szép, hogy ez egyik pillanatról a másikra megtörténhet valakivel, azért talán akkora fordulatot nem vesz Sascha formája, hogy tényező legyen a végső sikert illetően. 

Zverev mellett a továbbjutásra kanditált igazából Cilic és még az utolsó pillanatban a semmiből a mezőnyhöz csapódó Sock is. A horvát teljesen kiszámíthatatlan, tud nagyon jól, de nagyon pocsékul is teniszezni. Ha nem a szebbik arcát mutatja, akkor főleg kinyílik a kapu az amerikai előtt, aki mindenki közül a legfelszabadultabban teniszezhet, nulla elvárással maga felé. 


Nadal és Dimitrov, illetve Federer és Zverev továbbjutását várjuk, ami Nadal-Zverev és Dimitrov-Federer elődöntőket jelent. A svájci 6-0-ra áll a bolgár ellen, míg ha Rafa jut be a döntőbe, akkor ellene idén 4-0-ra. Véleményünk szerint Federer egy vb-címmel koronázza meg ezt a fantasztikus szezonját.

ATP Finals végső győztes
hatharom.com
Roger Federer
@1.60
Fogadási határidő: vasárnap, 15:00