Darts

Igazságos döntetlen a forduló rangadóján?

Élesedik a helyzet, csütörtökön az Ítéletek Éjszakája előtti utolsó fordulóra kerül sor a Premier League-ben. A mezőny visszatér Angliába, ezúttal Liverpool látja vendégül a világ legjobb dartsjátékosait.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Kiváló párosítások várnak ránk a nyolcadik fordulóban, a tét is egyre nagyobb, hiszen jövő héten Cardiffban két játékostól búcsút veszünk. A nap slágermeccsén a két főszereplőnek nem kell izgulnia, mind a kétszeres világbajnok Adrian Lewis, mind pedig az ötszörös győztes Raymond van Barneveld biztonságban van, bár utóbbinak matematikailag még van esélye a kiesésre. De alapvetően mindketten a legjobb négy felé kacsingatnak, valószínűleg a nagy hármas mellett egy kiadó hely lesz az elődöntőben, arra pedig többen is pályáznak. Kettejük közül jelenleg az angol áll jobban, két ponttal előzi meg a holland riválisát, tehát nagyon nem mindegy, hogy miként szerepelnek ezen a derbin. 

Elég jól ismerik egymást, hiszen ez lesz a 49. összecsapásuk, a Premier League-ben pedig a 18. A korábbi 17-ből 11-et Barney, négyet Lewis nyert és kétszer pontosztozkodással ért véget a küzdelmük. A tavalyi két meccsük nem tartogatott túl sok izgalmat, Leedsben az angol 7-1-re diadalmaskodott, míg Birminghamben 7-2-vel vágott vissza a holland. Nem az ilyen sima meccsek jellemzőek a megmérettetéseikre, és ez sem ígérkezik annak.

Barneveld a tavalyelőtti bajnok, az előző kiírásban pedig éppen akkor gyújtotta be a rakétákat, amikor igazán kellett. A múlt heti impozáns teljesítménye után ismét valami hasonlóra készül. Lewis esetében nagy kérdés, hogy milyen napot fog ki, az elmúlt három fordulóban ugyanis kétszer is csalódást keltő játékkal rukkolt elő. Valószínűleg ma összeszedettebb lesz, főleg a Van Gerwen - Taylor - Anderson trió ellen ment el viszonylag korán a kedve a játéktól, a többiek ellen azért rendre jó teljesítményt láttunk tőle. 

Ha mindketten közel tudásuknak megfelelően játszanak, akkor nagyon ikszre áll ez a meccs. Lewis jobban képes dobni a tömeget és első pályáról játszhat, ugyanakkor Barney tarsolyában mindig ott vannak a magas kiszállók és a jó időben dobott nagy körök. A hollandban most már valamiféle visszavágási vágy is éghet, hiszen az elmúlt négy meccsük mindegyikét a szigetországi nyerte, köztük a világbajnoki elődöntőt is. 

Adrian Lewis-Raymond van Barneveld
Hatharom-tipp: Döntetlen
4.20 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

A liverpooli forduló első mérkőzésén az utolsó két helyen álló dartsos, vagyis Michael Smith és Robert Thornton méri össze tudását. Mondani sem kell, hogy a bent maradás szempontjából mindkét játékos számára döntő fontosságú ez az összecsapás. Smith áll jobban, neki jelenleg három pontja van, míg Thorntonnak csak egy, ugyanakkor a World Grand Prix-címvédő skót eggyel kevesebb meccset játszott. Az angolnak minimum egy pontot meg kell kaparintania, hiszen a kilencedik fordulóban Phil Taylor lesz az ellenfele, aki ellen ez sokkal nehezebb küldetésnek ígérkezik. Thorntonnak is ez a nagy esélye, hiszen egy Michael van Gerwen és Adrian Lewis elleni derbi vár még rá. Eddig egyikük sem kápráztatott el minket, talán a kiesés szele kihozza belőlük a legjobbat, azt ugyanis tudjuk, hogy az eddig mutatott játékuknál sokkal többre képesek. 

Másodikként a címvédő Gary Anderson és a tavalyi elődöntős Dave Chisnall áll majd a tábla elé. Utóbbinak borzasztó nehéz dolga lesz, hiszen nem csak a világ egyik legjobb játékosa lesz az ellenfele, hanem abban a tudatban kell majd játszania, hogy vagy már a kiesőzónában van, vagy holtversenyben áll a nyolcadik helyen. Mindenféleképpen az angolon lesz a nagyobb nyomás, Anderson a múlt heti két győzelmével nem csak a bent maradását biztosította, de a két nagy riválisa, Van Gerwen és Taylor nyakába is megérkezett. 

Igazi csemegének ígérkezik a 16-szoros világbajnok Phil Taylor és a skót showman, Peter Wright összecsapása. Utóbbi borzasztó jól kezdte az idei kiírást, az elmúlt négy fordulóban viszont csak egyetlen pontocskát tudott összekaparni. Különösen bosszantó lehet számára, hogy háromszor is 100 feletti körátlaggal maradt alul. Könnyen lehet, hogy egy hasonlóan jó teljesítmény tőle most sem lesz elegendő a pontszerzésre, hiszen Taylor bombaformában játszik és a meccset is ő kezdi majd. Ami igazán érdekessé teszi ezt a találkozót, hogy a Premier League-ben az angol legenda még nem tudta legyőzni Wrightot.

Az est utolsó találkozója, a világelső Michael van Gerwen és Thornton összecsapása nem tartogat túl sok izgalmat. Hatalmas a szakadék jelenleg köztük, a hollandtól komoly formahanyatlásra, a skóttól pedig komoly formajavulásra lenne szükség, hogy ebből egy igazán szoros meccs kerekedjen. 

Nyolcadik forduló (március 24, Liverpool) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 Michael Smith-Robert Thornton 1.85 4.30 2.75
20:45 Gary Anderson-Dave Chisnall 1.55 4.70 3.55
21:15 Adrian Lewis-Raymond van Barneveld 1.95 4.20 2.60
21:45 Phil Taylor-Peter Wright 1.65 4.40 3.30
22:15 Michael van Gerwen-Robert Thornton 1.10 8.00 9.75
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!