Darts-vb

Lesz-e ellenfele Van Gerwennek? - megtippeltük a bajnokot!

Csütörtökön megtelik élettel az ikonikus Ally Pally, elrajtol ugyanis a 2018-as PDC darts-világbajnokság. Idén ünnepli negyedévszázados szülinapját a verseny, de a 25. nem csak emiatt lesz különleges. A jubileumi kiírás végén elköszönünk a sportág királyától, Phil Taylortól, míg a bajnok rekord nyereményt vághat majd zsebre.

A dartsrajongóknak hagyományosan már december közepén, a PDC-világbajnokság elrajtolásával megkezdődik karácsony. 15 játéknap és számtalan izgalmas derbi vár ránk december 14 és január 1 között. A rutinosak már túl vannak az ajándék vásárláson, hiszen a Sport Televíziónak köszönhetően végig követhetjük az eseményt, az első meccstől az utolsóig. A bevezetőben már szót ejtettünk róla, hogy ez lesz a verseny fennállásának 25. kiírása, melyet méltóképpen ünnepel a PDC, a 72 játékos között ugyanis rekordnak számító 1.8 millió angol fontot dob szét, melyből a győztes 400 ezret vihet haza. De vajon kié lesz ez a csodás összeg és a bajnoki Sid Waddell-trófea?

Mindenki Van Gerwen ellen!

Ahogyan egy esztendővel ezelőtt, úgy most is a világranglistát hatalmas fölénnyel vezető Michael van Gerwent kell annak legyőznie, aki világbajnok szeretne lenni. A holland zseni ugyan idén nem dominálta úgy a mezőnyt, mint 2016-ban, ám így is pokolian eredményes évet tudhat maga mögött. Nyár végén és ősz elején volt egy kisebb hullámvölgye, de akkor született meg első gyermeke, így abszolút érthető volt, hogy nem tudott a dartsra koncentrálni. Az ősz második felére és a tél kezdetére aztán rendezte gondolatait és újra verhetetlen formába került.

Ennek eredményeképpen, zsinórban négy tornán védte meg a címét és jelenleg egy 22 meccses győzelmi sorozatban van. Legutóbb október 7-én, a World Grand Prix-n kapott ki.

Nem olyan meglepő tehát, hogy a világelső és címvédő holland győzelmére mindössze 1.60-as oddsot adnak az állami irodában. Tavaly egyébként körülbelül ugyanennyit lehetett keresni a vb-címével. 

Van Gerwen és legnagyobb kihívója, Gary Anderson. - Fotó: skysports.com

Idén különösen nehéz lesz megállítani Van Gerwent, miután a 2017-es vb-címével hatalmas tehertől szabadult meg. Ugyan már 2014-ben világbajnok volt, de 2015-ben és 2016-ban nem tudott topfavoritként győzni. Ezért is könnyezte meg a tavalyi sikerét, hiszen egy történelmi év után tudta az i-re feltenni a pontot. Természetesen idén is el kell viselnie az esélyesség terhét, de közel sem lesz rajta akkora a nyomás, mint egy éve, amikor két kudarc és egy elsöprő szezon után várta a rajtot. 

Van Gerwen baráti sorsolást kapott, ugyan Christian Kist személyében a 2012-es BDO világbajnok ellen kezd, de honfitársa a profik között nem sok maradandót alkotott, így különösebben nem kell tőle tartania. A negyeddöntőben Raymond van Barneveld lehet az első rágósabb falat, akivel tavaly és tavalyelőtt is találkozott az Ally Pally színpadán és mindkétszer nagyon jó meccset vívtak. Barney egyébként nincs élete formájában, de a világbajnokságra mindig összekapja magát, az elmúlt öt évben négyszer játszott elődöntőt.

Csak Gary és senki más?!

A holland legkomolyabb kihívója ismételten az ugyancsak kétszeres világbajnok Gary Anderson, annak ellenére, hogy a Repülő skót 2017-ben nem tudott komoly tornát nyerni, ilyenre pedig nála legutóbb 2013-ban volt példa.

Ugyanakkor az ősz második felére megtalálta a játékát, a vb-formaidőzítése pedig évről-évre zseniálisan sikerül, hiszen az elmúlt három kiírásban mindig eljutott a döntőbe.

Anderson tudása és rutinja megvan, hogy újra világbajnok legyen, ám hiába a legkomolyabb kihívója a hollandnak, azt nem szabad elfelejteni, hogy komoly versenyen 2015-ben tudta legutóbb legyőzni Van Gerwent, azóta pedig hétszer kapott ki tőle. 

Phil Taylor a világbajnokság után szögre akasztja a szerelését. - Fotó: skysports.com

A sorsolása felemásnak mondható Andersonnak, az elején aligha kell szétszaggatnia magát, a negyeddöntőben azonban összefuthat a búcsúzó legendával, Phil Taylorral. Ha ez a párharc összejön, az igazán pikánsnak ígérkezik, hiszen a közönség a korábbi Ally Pally-i ütközetük alatt is mindent megtett, hogy kikészítse a skótot. Mindig óriási támogatást kap Taylor, de várhatóan most, az utolsó versenyén még varázslatosabb lesz a hangulat. 

Nagyon nehéz megjósolni, hogy mire lesz képes Taylor az utolsó profi versenyén, egy biztos, Rod Harringtonhoz hasonlóan, mi is azon a véleményen vagyunk, hogy soha nem lehet leírni. A közönség mellette lesz és teher nélkül játszhat. 

Az alsó ágra került még Peter Wright is, akivel az elmúlt években ugyancsak számolni kellett a világbajnokságokon. Kiemelkedő szezon van a háta mögött, még tavasszal a UK Openen megnyerte pályafutása első major címét, azóta pedig további három döntőben is érdekelt volt. Nagyot romlottak azonban a vb esélyei, miután nemrégiben epekővel került kórházba és minden bemutató versenyét lemondani kényszerült. Egy messze nem ideális felkészüléssel, valószínűleg nem 100%-os állapotban nagy kérdés, hogy mire lesz képes...

Sötét lovak

Az idei év nem csak Wrightnak hozta meg az áttörést, hanem például Mensur Suljovicnak és Daryl Gurneynek is, akik szintén első major címüket ünnepelhették, előbbi a Bajnokok Ligája, utóbbi a World Grand Prix megnyerésével. Nagyon komoly szezont futottak, de előkelő, 4. és 5. kiemeltként olyan nyomás lesz rajtuk az Ally Pallyben, amivel korábban még nem találkoztak. Suljovic ráadásul finoman szólva sem vb-menő, hiszen a harmadik körnél tovább még egyszer sem jutott.

Pechjükre, ugyanabba a negyedbe kerültek, ráadásul még ott van Rob Cross is, aki ugyancsak varázslatos teljesítményt hozott 2017-ben. A villanyszerelőből lett profi dartsos elképesztő ütemben tör előre, és ha pusztán a játékát és az eredményeit vesszük, akkor legalább annyira esélyes, mint Anderson vagy Taylor. Persze tudjuk, hogy a világbajnokság más kávéház... 

Sokat mondó Cross idei szezonjáról, hogy ő lesz a világbajnokságok történetének legmagasabban rangsorolt (20.) debütáló versenyzője. Azaz, ilyen előkelő helyen soha senki nem állt, amikor először a vb-n színpadra lépett. 

A sötét lovak közé sorolható Adrian Lewis is, aki ugyan kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, ám az idei szezonja finoman szólva sem sikerült neki jól. Ugyanakkor, ha Wright szenvedni fog, akkor ebből akár az angol is kikerülhet győztesen. Arra viszont apró sansz mutatkozik, hogy Lewis komoly tényező lesz. 

Ha Van Gerwen a legjobbját, vagy ahhoz közeli játékát hozza, akkor úgy gondoljuk, hogy jelenleg nincs a mezőnyben olyan, aki képes lehet felvenni vele a kesztyűt. Kivéve, ha valami külső tényező meg nem zavarja, ez pedig a közönség lehet. Egy Taylor elleni döntőben éreznénk a leginkább, hogy elbukhat a holland, egyébként is még mindig az "öreg" ellen a legkevésbé domináns Van Gerwen. 

PDC darts-világbajnokság 2018
hatharom.com
Végső győztes: Michael van Gerwen
@1.60
Fogadási határidő: csütörtök, 20:00