Válogatás

Ronaldo átvette a stafétát, már ő a világ legjobbja

  • janek_

A tekintélyes brit napilap, a Guardian rangsora szerint a Real Madrid portugál világklasszisa, Cristiano Ronaldo volt 2014 legjobb labdarúgója. A 100-as lista persze nem hibátlan, de jó alap a vitatkozáshoz.

  • CR lassan tényleg minden listán Messi elé kerül, most a Guardian is őt hozta ki 2014 legjobb játékosának
  • a lista 100 nevet tartalmaz, sorrendben, szóval bőven akad vitatni való

Karácsony előtt a hatharom.com egyszer már írt a Guardioan TOP 100-as listájáról, ami a műfaj többi képviselőjével ellentétben legalább némi szakmaiságot igyekszik magára erőltetni, és nem pusztán attól függően kerülnek fel rá játékosok, hogy mennyi mezt lehet eladni a nevükkel, vagy hány találatuk van a youtube-on. Akkor még csak a 41. helyig volt kész a lista (a vert mezőnyben olyanokkal, mint Rooney, Van Persie vagy épp Özil), azóta viszont kijöttek szépen a többiek is.

Nem meglepetés, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan ezúttal is Ronaldo és Messi uralja a listát, vagyis az első két helyen ők osztoznak. Az újdonság az, hogy már nem az argentin vezet,

CR ugyanis összehozta az őrségváltást,

és a több mint kéttucatnyi szakértő, játékos valamint újságíró szavazatainak összesítése alapján immár ő a világ legjobb játékosa.

Hogy ennek kell-e bármilyen jelentőséget tulajdonítani, az persze nem egyértelmű, mint ahogyan az sem, hogy maga a lista mennyire komolyan vehető, egyáltalán komolyabban vehető-e, mint például az Aranylabda-szavazás. Egy biztos, vitatkozni jókat lehet rajta, miközben persze mindannyian tudjuk, mennyi jelentősége van annak, hogy Tevez éppen 41., vagy 28., semennyi.

Ettől függetlenül bennem felmerült néhány kérdés a lista egészét nézve. Hol van például az egy éve 40 millió fontért csapatot váltó Mata, akinek ugyan nem volt éppen kiemelkedő éve, de épp pár napja néztük meg, hogy a számokat tekintve semmivel sem futott rosszabbul, mint az időközben agyonsztárolt Hazard? Oké, csapata, a Manchester United többnyire szenvedett, de hogy közben Mata ne lenne a világ 100 legjobb játékosa között? Ez azért nehezen hihető.

Én a magam részéről Di María tizennegyedik helyét sem igazán értem, simán az idei év legjobbjai között a helye, tavasszal a hátán cipelte BL-győzelemig a Realt és vb-döntőig az argentinokat, ki tudja, ha játszhat a fináléban, akkor lehet meg is nyerik a dél-amerikaiak. Ősszel ugyan haloványabb volt a Manchester Unitedben, de ez főleg a sérülései miatt alakult így, amikor játszott, akkor szinte mindig a csapat legjobbjai között volt. Hogy hogy került elé Ibrahimovic, Costa, vagy épp Neymar és Bale, az nehezen magyarázható.

Hasonlóan járt Javier Mascherano is, aki kiemelkedő szezont teljesített, simán járt volna naki a vb Aranylabdája (a végül győztesnek kihozott Messinél körökkel jobban látszott a keze nyoma az argentin válogatott játékán), de a Barcában is jól teljesített. Ehhez képest csak 27. lett, és olyanok előzik, mint Paul Pogba, Mario Götze vagy épp Yaya Touré, akik bár időszakosan képesek voltak kiemelkedően teljesíteni, összességében meg sem közelítették Mascherano szintjét.

Thiago Silva is érdekes, bár tavalyhoz képest jócskán visszaesett, azért így sem tud nem ő lenni a legmagasabban rangsorolt középhátvéd, miközben a realos Ramosnak vagy az atléticós Godínnak is jóval jobb szezonja volt nála. De említhetném Pepét, Boatenget vagy a vb-n remeklő Garay-t is akár, mégis mindegyikük Silva hátát nézi a listán.

Ja, és ha már középhátvédek, akkor azt is igazán elmagyarázhatná már valaki, mit látnak annyian David Luizban, aki sajnos menthetetlenül középszerű, és semmi keresnivalója egy ilyen listán. Oké, a sajtója jó, de sokkal több a borzasztó helyezkedési hibája, mint a világ legtöbbre taksált középső védőinek, és a játékintelligenciája is alulról súrolja Balotelliét.

Arról, hogy Enyeama mit csinál a listán, már az előző cikkben is volt szó, most csak annyit említenék pluszban, hogy nekem az idei év alapján sem Casillast, sem Xavit, sem Terry-t nem jutna eszembe a világ 100 legjobbja közé helyezni, de nem vagyunk egyformák.

A teljes listát itt lehet megtekinteni, ha valakit minden részletes pontszám érdekel, akkor ez az excel tábla nyújt neki segítséget.

premier-league-2014-2015