Foci

Ezek voltak a 2021-es év legemlékezetesebb focis pillanatai

Végéhez ért a 2021-es esztendő, izgalmakból, felemelő pillanatokból pedig idén sem volt hiány. Mostani cikkünkben az év legjelentősebb momentumait próbáltuk csokorba szedni.

Simon Kjaer megmenti Christian Eriksen életét 

Az év egyik legemlékezetesebb és legsokkolóbb pillanata volt, amikor Christian Eriksen a finnek elleni Eb-meccsen egyszer csak összeesett a pályán. A dánok világklasszis középpályásának mérkőzés közben megállt a szíve, így még ott a pályán újra kellett őt éleszteni. 

Simon Kjaer vigasztal Christien Eriksen feleségét a Dánia-Finnország Európa-bajnoki mérkőzésen / Fotó: MTI

Elképesztő döbbenet és riadalom ült rá nem csak a stadionban, hanem a tv-k előtt ülő nézők arcára is, viszont Simon Kjaer példaértékű erőről tanúbizonyságot téve elsőként rohant oda Eriksenhez, hogy sürgősségi ellátásban részesítse csapattársát. Kjaer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az orvosok meg tudták menteni Eriksen életét, az pedig mára már ikonikussá váló pillanat volt, ahogy Eriksen feleségét próbálta vigasztalni az éppen újraélesztést kapó férje mellett. 

 

Fiola Attila "besétál" a francia kapuba 

Világviszonylatban aligha kerülhetne be az év legjobb focis pillanatai közé, de nekünk magyaroknak egy vb-győzelemmel ért fel Fiola Attila vezető gólja a világbajnoki címvédő franciák elleni Eb-csoportmeccsen. 

A portugálok ellen már érezhető volt, hogy a teltházas Puskás Arénában bizony nem lesz pofozógép a magyar csapat, és bár Ronaldóék ellen a hajrára elfogytunk az erővel, a franciák elleni második meccsen már kitartottunk és 1-1-es döntetlent értünk el. Fiola az első félidő végén, egy remekbe szabott akció végén vette be Lloris kapuját, millióknak okozva ezzel óriási örömöt. 

Bár hasonló eufóriát éltünk át Szalai Ádám vagy Schafer góljainál is a németek ellen, a hazai közönség tombolása végett végül mi a fehérvári védő gólját emelnénk ki a három ikonikus pillanat közül. 

 

Messi megnyeri a Copa América trófeáját 

Minden idők egyik legnagyszerűbb futballistájával kapcsolatban kritikusai rendre a szemére hányták, hogy válogatott szinten nem nyert semmit, így pedig nem érhet fel az olyan nagyságokhoz, mint Pelé vagy Maradona. Lionel Messi 34 évesen azonban csattanós választ adott a "hatereknek", hiszen az argentin válogatott kapitányaként a nyáron megnyerte a dél-amerikai kontinenstornát, méghozzá úgy, hogy a döntőt a legendás Maracánában Brazília ellen sikerült megnyerniük. 

Bár itt, Európában a szurkolók egy része hajlamos legyinteni a Copa Américára, a tornán szereplő csapatok közül jó pár világsztárokkal telitűzdelt együttest ismerhetünk, Brazíliát egy fináléban saját pályáján legyőzni pedig a világ bármelyik válogatottjának komoly fegyvertényt jelentene. 

Három elveszített Copa-finálé és egy hosszabbításban elbukott vb-döntő után Messi végre az argentin válogatottal is felért a csúcsra, ahogy a mérkőzés után a játékostársai a levegőbe dobálták vagy ahogy könnyeivel küszködve még a pályáról videótelefonált feleségével, mindenképpen helyet követel magának ebben a válogatásban is. 

 

Olaszország megnyeri az Európa-bajnokságot 

A négyszeres világbajnok olasz válogatott óriási meglepetésre lemaradt a 2018-as világbajnokságról, így a legtöbben nem számoltak vele a topfavoritok közül a nyári Európa-bajnokságon. 

Játékoskeretet és világsztárokat tekintve az olasznál több nemzeti csapat is komolyabb szintet képvisel, ám Roberto Mancini olyan remekül összerázta az olaszokat, hogy meccsről meccsre érezhető volt a csapaton a magabiztosságuk. 

Az olasz csapat simán behúzta a csoportját, majd a nyolcaddöntőben hosszabbításban nyomta le Ausztriát, a negyeddöntőben pedig 2-1-re verte Belgiumot, hogy aztán az elődöntőben és a döntőben is büntetőrúgások után győzze le a spanyol, majd a hazai pályán játszó angol csapatot. 

 

A Chelsea megnyeri a Bajnokok Ligáját 

2021 júniusában a Chelsea története második Bajnokok Ligája-trófeáját szerezte meg, miután a döntőben 1-0-ra legyőzte a sorozat első számú várományosának titulált Manchester Cityt. A Kékek a szezont még a klublegenda Frank Lampard irányításával kezdték meg, ám az eredménytelenség miatt a télen Thomas Tuchel-Löw Zsolt páros vette át a londoniak vezénylését, az új szakmai stábbal pedig pár hónappal később felért a csúcsra a Chelsea. 

Kevesen számoltak a Chelsea-vel abban a BL-szezonban, ám Tuchel ismét bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb szakembere, csapata tökéletes taktikával sorra ugrotta meg az elő tornyosuló akadályokat. 

 

Messi könnyek között elhagyja a Barcelonát 

A nyári átigazolási időszak egyik legnagyobb bombája volt, hogy Lionel Messi két évtized után elhagyta az otthonául szolgáló Barcelonát. Az argentin klasszis a Copa-sikert követően jól megérdemelt nyári pihenőjét töltötte, majd visszatért Barcelonába, ahol arra számított, hogy az újonnan megválasztott elnökkel aláírhatják a szerződéshosszabbítást. 

Csakhogy közben kiderült, hogy a Barca anyagi helyzete és a La Liga új szabályzata nem teszi lehetővé Messi szerződtetését, így a Bolhának mennie kellett. A lehetőségre a PSG le is csapott, és Neymar után Messit is elhappolta a Barcától. 

Messi távozását egy emlékezetes sajtótájékoztatón jelentette be, a könnyektől beszélni is alig tudott, a feleségétől kapott papírzsebkendőbe törölve fájdalmát búcsúzott el a Barcától. Méltatlan, de egyben nagyon emlékezetes volt az egész helyzet minden idők egyik legnagyobbjával szemben

Cristiano Ronaldo hazatér az Old Traffordra 

Korunk másik szupersztárja is klubot cserélt a nyáron, Cristiano Ronaldo három torinói év után hazatért a Manchester Unitedhez. Nem igazán volt előszele ennek a váltásnak, azonban Andrea Pirlo elküldése és Max Allegri visszatérése alighanem megváltoztatta a viszonyokat az Öreg Hölgynél is. CR7 felismerhette, hogy nem rá fogják építeni a következő évek Juventusát, így a váltás mellett döntött. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Man City vagy a PSG lehet a befutó, állítólag Sir Alex Ferguson egy telefonhívással meggyőzte a portugált, hogy térjen inkább haza. 

 

 

Cristiano Ronaldo megszerzi a 800. gólját 

Ahogy visszatért a Manchesterbe, rögtön el is kezdte a gólgyártást Ronaldo, aki bár önmaga legjobb időszakához képest már valamelyest lassabban termeli a gólokat, még mindig a világ legveszélyesebb támadói közé tartozik. 

Az Arsenal ellen 3-2-re megnyert decemberi bajnokin Ronaldo meglőtte pályafutása 800. gólját - minden sorozatot figyelembe véve - ezzel ő lett a futballtörténelem első játékosa, aki átlépte ezt a számot. 

Fotó: DNA India

Messi megnyeri a hetedik Aranylabdáját 

Ha már rekordok, természetesen Messi sem maradt le Ronaldótól, december elején már a hetedik aranylabdáját vehette át az argentin. A díjátadó nagyon megosztotta a futballvilágot, sokan a német gólrekordot felállító Robert Lewandowskit várták az élre, ám a Copa América sikernek köszönhetően Messi - ha szoros versenyben is - megelőzte a lengyel csatárt. 

Hogy ez megérdemelt sikert volt vagy sem, azon lehet vitatkozni, az viszont tény, hogy Messinél több aranygömbje senkinek nincs a futballban és talán nem is vállalunk nagyot azzal, ha azt mondjuk, egy jó ideig nem is lesz. 


Számodra mi volt a legemlékezetesebb pillanat a 2021-es évből?