Sportpolitika

Ők hatan pályáznak a NOB elnöki posztjára

  • MTI

Szeptemberben eldől, hogy ki lesz Jacques Rogge utóda a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki székében, íme a jelöltek.

Hat sportvezető pályázik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki tisztségére, a jelöltek csütörtökön Lausanne-ban próbálják meg 15-15 percben meggyőzni zárt ajtók mögött a tagokat, hogy szeptember 10-én Buenos Airesben, a NOB 125. közgyűlésén rájuk szavazzanak. Íme a tekintélyes sportvezetők listája:

Thomas Bach (német, 1953. december 23-án született)
A Német Olimpiai Bizottság elnökét, akinek a kulisszák mögött nagy befolyást tulajdonítanak, régóta esélyesnek tekintik a NOB elnöki posztjára, egyesek szerint már túlságosan is régóta. Jelenleg ő a NOB alelnöke. Az egykori vívó az 1976-os montreali olimpián az olimpiai aranyérmes párbajtőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak. Az ügyvéd-üzletember számára személyes sérelem lehet, hogy elbukott München város 2018-as téli olimpiai pályázata, amelynek ő volt az egyik vezéralakja.

Szerhij Bubka (ukrán, 1963. december 4-én született)
Elért sportolói eredményeit tekintve egyetlen más jelölt sem versenyezhet a rúdugrólegendával, aki elsőként ugrotta át a hatméteres magasságot. Szöul olimpiai bajnoka, a hatszoros világbajnok azonban kevésbé találja fel magát a politikai "játékokban", mint a rekordok világában. Bár ő az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökhelyettese, ilyen "magasságokban" még újoncnak számít.

Richard Carrion (Puerto Ricó-i, 1952. november 26-án született)
Abban a korban, amikor a sportintézmények leginkább nagyvállalatokra emlékeztetnek, üzletember pályafutása előnyére szolgál. Az emberbarát, karizmatikus Puerto Ricó-i bankárnak a pénzügyi bizottság elnökeként jelentős szerepe volt abban, hogy a NOB 4,38 milliárd dolláros szerződést kötött az NBC amerikai televíziós társasággal az olimpiai játékok egyesült államokbeli közvetítésének 2020-ig érvényes kizárólagos jogáról.

Ng Ser Miang (szingapúri, 1949. április 6-án született)
Nagy tiszteletnek örvendő diplomata és üzletember, Jacques Rogge leköszönő NOB-elnökhöz hasonlóan korábbi vitorlázó. Jelenleg országának norvégiai nagykövete, de előtt 2000-től egészen tavalyig Szingapúr Magyarországra  akkreditált utazó nagykövete volt. A NOB alelnöke, ő irányította a távozó belga elnöknek oly kedves első ifjúsági olimpiai játékokat, amelyet 2010-ben Szingapúrban rendeztek meg.

Denis Oswald (svájci, 1947. május 9-én született)
Ügyvéd és jogászprofesszor. Az 1968-as mexikói olimpia evezős ezüstérmese, azóta is ragaszkodik a sportághoz, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) elnöke 1989 óta. Jól ismeri a NOB-ot, valamennyi fontos bizottságának tagja volt. Konszenzuskedvelő emberként sokan szívesen látták volna a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) élén, de ő inkább a NOB elnöki tisztjéért szállt versenybe - mint mondta - több NOB-tag kérésére.

Vu Csing-kuo (tajvani, 1946. október 18-án született)
Az Ázsia-szerte ismert építész hét éve vezeti a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetséget (AIBA), vállalta, hogy véget vet a korrupciónak és eléri a női ökölvívás olimpiai programba kerülését; ez a célja a tavalyi londoni olimpián vált valóra. 1988 óta NOB-tag, Kínában múzeumot alapított a korábbi NOB-elnök, a spanyol Juan Antonio Samaranch tiszteletére.