Téli hírmorzsák

Ligety fodrász szalonja - száz nap múlva újra olimpia

Napra pontosan száz nap múlva kezdődik el a szocsi téli olimpia, így tovább sűrűsödnek a hírek a téli sportok világából.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy ti is tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel. Annál is inkább, mert már csak száz nap van hátra a szezon csúcspontjának számító szocsi olimpia megnyitójáig:

- Nyári mountain bike balesete után még pályafutása befejezésén is elgondolkozott a németek biatlonosa, Miriam Gössner. "Gyakran ott volt a fejemben, hogy abbahagyom a sportot, de végül úgy döntöttem, hogy ott akarok lenni az olimpián és ezért minden áldozatot meg akarok hozni" - nyilatkozta a napokban egy német televíziónak a kétszeres világbajnok 23 esztendős sílövő. Gössner a bukás során elszenvedett sérülései miatti sok edzést volt kénytelen kihagyni, így nem biztos, hogy a Világkupa sorozat östersundi nyitányán már ott lesz a mezőnyben. Gössnert elmondása szerint barátnője, a már visszavonult Magdalena Neuner biztatta a legjobban a visszatérésre, aki annak idején a kórházban is meglátogatta őt. Németül tudóknak íme a videós interjú linkje)

- Dicsérte a jövő februári, szocsi téli játékok előkészületeit Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A német sportvezető hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő kíséretében kereste fel a leendő helyszíneket, majd elismerően nyilatkozott a látottakról. "Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy az olimpia színvonala pompás lesz. Hálásak vagyunk a szervezőknek az együttműködésért. Szocsi és a teljes régió komoly és sikeres változáson ment keresztül" - fogalmazott Bach. Az oroszok számára korábban gondot okoztak egyes munkálatok késései és a tervezettnél magasabb - végül több mint 50 milliárd dollárra rúgó - költségek, de mostanra már sikerült minden problémát megoldani. A szocsi olimpia február 7-én kezdődik és 23-án ér véget.

- A szövetség bejelentése értelmében jövőre új főedzője lesz a norvég biatlon válogatottnak. A már korábban is a szövetség menedzsmentjében dolgozó Per Arne Bothan 2014 augusztusában veszi majd át a válogatott irányítását. A jelenlegi edzők, Roger Grubben (férfi szakág) és Egil Gjelland (női szakág) egyetértettek a döntéssel és jónak ítélik meg a szövetség által kijelölt szakmai irányvonalat.

Hogyan szerepelnek a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- A söldeni alpesi szezonnyitó előtt egy érdekes hagyományt folytattak az amerikai sízők. A férfi csapatnál négy éve vezették be az újoncok beavatására azt a módszert, amely szerint "régi motorosok" vághatnak új frizurát a zöldfülűeknek. Most a rutinos, Schladmingban három vb-t nyerő Ted Ligety lett a "főnök", aki a szezon versenyein a debütálók hajkoronájából kreatívkodhat. A beavatkozás persze nem kockázatmentes, mert ha az újonc első versenyén a legjobb 15 közé kerül, akkor Ligety haját viszont már ő szabhatja át. Első áldozat Söldenben a 21 éves Kieffer Christianson volt, aki azonban a szezonnyitó óriás-műlesiklás első futamában rögtön kiesett. Az alábbi videóban ti is megnézhetitek, Ted bácsi milyen új frizurát talált ki még tavaly Nick Danielsnek:

- Eddig hivatalosan csak a kazahsztáni Almaty városa jelentette be pályázati szándékát a 2022-es téli olimpia megrendezésére. Mivel közeleg a jelentkezési határidő (november 14.), így hamarosan újabb kandidációkról is hírt kapunk. Ukrán források szerint a napokban Lviv városa is belép majd a hivatalos pályázók közé. Szakértők emellett még München és Oslo kandidációját várják a 2022-es eseményre, előbbi esetében ugyanakkor még egy bajorországi népszavazásnak is meg kell erősítenie a szándékot. Korábban egy lengyel-szlovák közös rendezés ötlete is felmerült, ebben a kérdésben azonban azóta elég nagy a csend, így lehet, hogy a Krakkó központtal megálmodott esemény most még csak álom marad.

- Alig száz nappal a szocsi olimpia kezdete előtt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója a kvalifikációs esélyekről is beszélt az olimpiai bizottság egyik rendezvényén. Az alábbi videóban elhangzottakhoz annyi pontosítást tennénk hozzá, hogy a téli ötkarikás versenyek történetében Szocsiban fordul elő harmadszor, hogy nem szerepel magyar műkorcsolyázó a versenyeken, utoljára ilyenre 1960-ban volt példa.

- Bőrrákos megbetegedést diagnosztizáltak a kiváló holland gyorskorcsolyázónál, Thijsje Oenemánál. Az 500 méteres táv tavalyi vb-bronzérmesének bal kezéből öt héttel ezelőtt távolítottak el egy májfolt. A 25 éves versenyzőnél ezt követően a szövettani vizsgálatok megállapították, hogy rosszindulatú daganata volt, ám kemoterápiás kezelésre mégsem lesz szükség, mert a daganat terjedését még idejében sikerült megállítani és áttétet sem fedeztek fel szervezetében az orvosok. A holland gyorskorcsolyázó két hete egy versenyen bekötött kézzel indult, de akkor még nem beszélt nyíltan a "sérülés" mibenlétéről.