Téli hírmorzsák

Újraéledő sí-barátság, szigorodó doppingharc

A bajban mutatkozik meg az igaz barát, tartja a mondás, amelyet most a két olimpiai bajnok síző, Maria Höfl-Riesch és Lindsey Vonn kapcsolata mutathat meg igazán.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Újjáéledni látszik a két olimpiai bajnok síző, Lindsey Vonn és Maria Hölf-Riesch barátsága. A kiváló versenyzők másfél éve, a pont kettőjük közötti szoros harcot hozó Világkupa hajrá során "kaptak hajba", aztán lassú békülési és közeledési folyamat következett. Ebbe remekül illeszkedik a német síző legutóbbi Twitter bejegyzése, amelyben jobbulást kívánt az újfent térdszalagsérülést szenvedő amerikai barátnőjének:

- A szocsi olimpia után is folytatni akarja biatlonos pályafutását a sífutó olimpiai bajnok Evi Sachenbacher-Stehle. A 32 éves versenyző a napokban beszélt arról, hogy utána még két szezont szeretne végigcsinálni és csak utána szeretne családot alapítani. A Vancouverben Claudia Nystaddal csapat sprintben győztes Sachenbachernek egyelőre viszont még a Szocsi lebeg a szeme előtt, hiszen a német csapatban is ki kell harcolnia a helyét az olimpiára.

- A nap kép titulusra joggal pályázhat ez a felvétel, amely az amerikai síugró, Lindsey Van nyújtógyakorlatát mutatja be. A hátán egykedvűen SMS-ező tréner pedig nem más, mint az amerikai női síugró válogatott mellől a napokban távozó Paolo Bernardi.

- Pénteken este a klingenthali selejtezővel kezdetét vette a síugrók 2013/14-es Világkupa sorozata, amelyet a lengyel Piotr Zyla nyert meg 137,5 méteres ugrással. A szintén lengyel Kamil Stoché volt a nap legjobban sikerült ugrása, aki azonban 145 méternyi repülés után csak úgy tudta megúszni bukás nélkül, hogy rövid időre a hóra rakta le a kezeit. Szombaton délután négytől csapatversenyt rendeznek Klingenthalban, majd vasárnap kora délután következik az évad első egyéni versenye is, amelyről már egy részletesebb beharangozót olvashattatok nálunk.

- A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja tovább folytatja a szocsi olimpiára készülő magyar sportolók bemutatását. A sorozat legújabb epizódjában a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád volt a vendég, akitől a mob.hu által készített interjúban megtudhatjuk azt is, miként kezdte el pályafutását:

- Újra megérkezett a minden olimpia előtt szinte már kötelező hír a NOB háza tájáról, amely szerint "minden eddiginél keményebb doppingellenőrzést" ígérnek a februári szocsi téli játékokat megelőző időszakra. A napokban Ferenc pápánál is vizitáló Thomas Bach, a NOB szeptemberben megválasztott elnöke ezt a 2018-as pjongcsangi téli olimpia helyszínének meglátogatásakor mondta Szöulban. A német sportdiplomata megerősítette azt a múlt heti bejelentését, miszerint közvetlenül a február 7-én kezdődő játékok előtt 1269 tesztet terveznek, ez 57 százalékkal több, mint a 2010-es vancouveri olimpiát megelőző időszakban. A vancouveri ellenőrzések száma 2149 volt, Szocsira vonatkoztatva ez 2453 lesz, ráadásul új, kifinomultabb módszerekkel.

- Egy héttel a kuusamói szezonrajt előtt már nagyüzem van a sífutóknál is, ahol ezen a hétvégén többek között a norvégiai Beitostolenben rendeznek teszt versenyeket. A pénteki 10 km-es klasszikus stílusú futamot a hölgyeknél Therese Johaug nyerte meg, aki 54 másodperccel (!) előzte meg honfitársnőjét, Astrid Jacobsent. A férfiaknál a 15 km-es versenyen Martin Johnsrud Sundby győzött 1,3 másodperccel Eldar Roenning előtt, a hosszú tréningkihagyása után elinduló Petter Northug viszont majd két és fél perces hátránnyal csak a 61. helyen végzett.