Rió 2016

Legózni fognak az olimpiai létesítményekkel a brazilok?

Minden olimpiát rendező városnak komoly gondot jelent a játékokra felhúzott létesítmények utóhasznosítása. Persze segíthet, ha a vezetők már jó előre gondolkoznak a megoldáson...

Az utóbbi években az olimpiát rendező városok körében egyre jobban terjed az újrahasznosítás koncepciója, így az utóhasznosítás nehézségeivel küzdő, a szakzsargonban csak "fehér elefánt"-ként ismert, kihasználatlanul árválkodó csarnokok ideje leáldozóban van. A londoni játékokra ideiglenesen felépített létesítmények egy része sem áll már tavaly nyári pompájában és ezt a koncepciót viszik majd tovább a brazilok is a 2016-os riói olimpián. Ennek első jeleként a számunkra reményeink szerint sok szép élményt hozó kézilabda csarnokot sem az örökkévalóságnak építik majd fel.

Az ideiglenes jelleggel elkészülő, a jelenlegi tervek szerint 39 millió euróba kerülő létesítmény építésére éppen pénteken írták ki a pályázatot, amely azért is különleges, mert a játékok után azt négy részre bontva (!) általános iskolák építésére hazsnálják fel. A tervek szerint Barra da Tijucában három, míg a város Maracanã névre hallgató részében egy iskolát építenek majd fel a kézilabda csarnok elemeinem segítségével, amely a jövőben összesen 2.000 kisdiák tanulmányainak helyszínéül szolgálhat.

A 12.000 néző befogadására tervezett csarnokban az olimpia idején kézilabda, a riói paralimpia soárn pedig goalball mérkőzéseket játszanak majd. A csarnok építését jövőre kezdik meg, amely az építészek által csak "nomád stílusnak" csúfolt építési koncepció miatt 2015 második felére már el is készülhet.