Téli hírmorzsák

A FIS beszállt a foci vb-s vitába - az Északi-sark felé tart a láng

Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

Bár a téli szezon kezdetére még néhány hetet várni kell, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz nem árt már most odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy amikor leesik az első hó, már tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- Elhúzódó sérülései miatt komolyan elgondolkozott a visszavonuláson a németek alpesi sízője, Felix Neureuther. A vb-ezüstérmes műlesikló specialista elmondta, hogy fájdalmai ellenére az olimpiai szezont még vállalja, de elképzelhető, hogy utána befejezi karrierjét. Neureuther jelenleg is a júniusi bokaműtétének utóhatásaival küzd, emellett pedig fájós háta nehezíti számára a felkészülést, ennek ellenére azonban ott szeretne lenni az október 27-ei söldeni Világkupa-nyitányon. Az amerikai Lindsey Vonn hétfőn amúgy megérkezett Európába, hogy itt folytassa a felkészülést a szezonkezdésre, ám egyelőre még nem biztos, hogy látjuk őt síelni az első Vk-fordulón Ausztriában.

- Érdekes újítást tervez a síugró versenyek televíziós közvetítésében a Nemzetközi Síszövetség (FIS). A nyáron tesztelt megoldás szerint a televíziónézők valamint a helyszíni szurkolók számára is látható módon rajzolnak majd fel egy képzeletbeli vonalat, amely azt a távolságot jelöli, amelynek elérésekor a levegőben lévő ugró átveszi a vezetést. Hasonló vonal már korábban is feltűnt a közvetítéseknél, de azt csak a TV-nézők láthatták, ráadásul a mostani rendszer már a lassításokra is rá tudja helyezni ezt a vonalat. A zöld vonal különlegessége lesz, hogy annak helye akár ugrás közben is változhat, hiszen a vezérlő szoftver figyelembe veszi a szélviszonyokat is, amely kompenzációs pontok formájában befolyásolja a versenyző végső pontszámát is.

- Nem indult el a hétvégi Skate America elnevezésű versenyen a páros műkorcsolyázás négyszeres világbajnoka, Aljona Savchenko és Robin Szolkowy. A német páros ehelyett a pekingi és a moszkvai Grand Prix-versenyeken szerepel majd novemberben. Így ismét elmarad párbajuk a világbajnok orosz Tatjana Volosozar - Maxim Trankov párossal, akik vélhetően a szocsi olimpián is a legnagyobb ellenfeleik lesznek. A Detroitban sorra kerülő Skate America-versenyt a korábbi világbajnok, francia Brian Joubert sem vállalja idén, aki bennfentesek szerint gyenge formája miatt nem fut még ki a jégre.

- A napokban elkészült egy rövid promóciós videó, amely a francia téli sportolók olimpiai felkészülését helyezi előtérbe. Nem kiemelkedő alkotás, de egy percet megér a téli sport szerelmeseinek, annál is inkább, mert ismerős arcok is feltűnnek a klipben:

- Ötévnyi szünet után a 2015/16-os Világkupa sorozatban ismét ellátogat Észak-Amerikába a nemzetközi biatlon élmezőny. A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) arról döntött ugyanis, hogy abban az évben a kanadai Canmore és az egyesült államokbeli Presque Isle is házigazdája lehet egy-egy Világkupa-hétvégének. A korábbiakhoz hasonlóan a tengerentúli helyszínek most is a Vk-sorozat második felében kerülnek majd sorra. Biatlonos hír még, hogy egy edzésbalesetből kifolyólag a kezén és a vállán is megsérült a világbajnok Jakov Fak, ám edzést nem kell kihagynia, csak két hétig "könnyített" edzésmunkát végezhet.

Melyik téli sportág eseményeit szereted nézni a leginkább a televízióban?x;

- A sportági szakszövetségek a szocsi olimpia idején terjeszthetik elő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé azon elképzeléseiket, hogy mely versenyszámokkal kívánják bővíteni saját sportáguk olimpiai programját. A síugrók az idei világbajnokságon sikeresen debütált vegyes csapat versenyben gondolkoznak, amelyben két férfi és két női versenyző alkot csapatot. Ez az elképzelés jól szolgálhatja az olimpiai mozgalom egyenjogúsításának törekvéseit, hiszen a NOB az utóbbi időszakban - főleg a téli olimpiára - előszeretettel vesz fel olyan új versenyszámokat, ahol férfiak és nők együtt versenyezhetnek.

- A FIS is bekapcsolódott a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság körüli polémiába. A havas sportokat koordináló testület érthető módon nem örül a foci vb esetleges téli megrendezésének, amely elvonná a figyelmet sportágaitól, nem is beszélve a szintén abban az évben sorra kerülő téli olimpiáról. A szervezet svájci elnöke, GianFranco Kasper elmondta, hogy amellett lobbiznak majd, hogy a labdarúgó-világbajnokságot ne a január-februári időszakban rendezzék meg abban az évben, és ha már mindenképpen maradna a téli lebonyolítás, akkor inkább a november-decemberi időszakot javasolják a FIFA-nak.

- A Rosatom orosz atomjégtörő fedélzetén az Északi-sark felé tart a jövő évi, szocsi téli olimpia lángja. A Murmanszk kikötőjéből indult járműnek tizenöt napra lesz szüksége a mintegy ötezer kilométeres út megtételéhez. Az olimpia láng - amelyet egy bányászlámpában szállítanak - története során először érkezik majd az Északi-sarkra. A tervek szerint ott egy több ország képviselői által alkotott staféta adja majd a fáklyát kézről kézre. És ha már a szocsi olimpia szóba került, akkor zárásként az alábbi képösszeállításban megnézhetitek azt is, hogy miként készülnek el az érmek a jövő februári játékokra.