Sportpolitika

Meglepetés - a németek leszavazták a müncheni olimpiát

  • VNA

Hiába lett német a NOB új elnöke, a 2018-as kudarc után nem lesz újabb müncheni pályázat téli olimpia rendezésre.

Némiképp váratlan eredményt hozott a 2022-es téli olimpiára történő pályázatról szóló vasárnapi népszavazás Németországban. A pályázatban érintett négy településen (München, Garmisch-Partenkirchen, Berchtesgaden, Traunstein-régió) összesen 1,3 millió szavazásra jogosult állampolgárt kérdeztek arról, hogy szeretné-e, ha München a sikertelen 2018-as kandidáció után ismét vállalkozna egy téli olimpia megrendezésére.

A fülkéket ugyan csak hat órakor zárták be, de Garmischból már néhány perccel hét óra után publikálták az első hivatalos eredményt, ahol 52,11%-ban a "NEM" mellett szavazók voltak fölényben. Mivel korábban München polgármestere, Christian Ude már egyértelművé tette, hogy csak abban az esetben adják be a pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felé, ha "4-0"-val zárul a voksolás, vagyis valamennyi érintett település lakói akarják a játékokat, így ez a részeredmény már az olimpia-ellenes lobbi (amelynek NOlympia néven futó kampánya is erős volt Bajorországban) győzelmét jelentette.

Az eredmény azért okozhat meglepetést, mert előzetesen a zöldek kivételével valamennyi politikai párt támogatta a régióban a pályázati ötletet, ráadásul a közelmúltban Thomas Bach személyében német elnököt választott a NOB, ami jó eséllyel kecsegtetett volna egy német olimpia rendezésre. A németek utoljára 1972-ben (pont München révén) rendezhettek nyári olimpiát, téli játékoknak pedig 1936-ban a most szintén érintett Garmisch-Partenkirchen révén voltak a rendezői.