Dakar-rali

Megérkezett a Mokka, Szalay Balázsék új versenyautója

Az újdonság varázsa. Az Opel Dakar Team a 2013-as Dakar-ralin vadonatúj technikát vet be: az Opel Mokkát még csak novemberben mutatták be Európában és máris elkészült belőle az első versenyautó – Szalay Balázsék hazai műhelyében. A csapat a versenygépet hétfőn mutatta be a WestEnd bevásárlóközpontban.

A 2002-es Dakar-rali után, vagyis immár több mint tíz éve Szalay Balázs saját versenyműhelyt alapított, azóta ott készülnek a csapat versenyautó, így ott épült meg annak idején 2003-ban az első Frontera, 2006-ban az első Antara és 2012-ben az első Mokka, amelyet november közepén mutattak be – néhány nappal azelőtt, hogy a járműveket feltették volna a hatalmas kompokra, amelyek Dél-Amerikába szállítják a Dakar-karaván európai járműveit.

Fotó: dakar.hu

"Azért nem álltunk rajthoz az utolsó néhány magyar bajnoki futamon, mert új autó építésébe fogtunk: a régi alapjait felhasználva így készült el az Opel Mokka" - mondta büszkén Szalay Balázs a dakar.hu-nak nyilatkozva. "Három hónapunk volt az autó megépítésére, ami nem túl sok, de a fiúknak szerencsére van rutinjuk a gyors munkában, hiszen a Dakaron is ez a siker kulcsa."

Az autó paraméterei:

Súlya: 2150 kg (pótkerekekkel, 50 liter üzemanyaggal)
Hengerűrtartalom: 6300 cm3
Teljesítmény: 380 LE (szűkítővel)
Nyomaték: 660 Nm
Szűkítő: 36mm
Végsebesség: 180 km/óra
Gyorsulás: 7,4 másodperc alatt 100 km/órára

Az Opel Mokkát idén novemberben mutatták be Magyarországon, s a Dakar-csapat az egyik elsőt kapta meg nemcsak hazánkban, hanem egész Európában, hiszen így is villámtempóban készült a versenygép.

"Ahogy az Opel fejlődik, úgy kell fejlődnie a csapatnak is, de nemcsak a típus lett más, hanem például a változó szabályok miatt új motort kapott az autó. Minden egyes alkatrészének gyárinak kell lennie, nem engednek semmiféle változtatást. Továbbfejlesztettük a hűtési rendszert is, mert azzal a legutóbbi viadalon nagyon sok gondunk volt" – mondta Szalay, akit mindig is lenyűgözött az újdonság varázsa, így már alig várja, hogy sivatagi körülmények között is kipróbálhassa az Opel Mokkát. 

Az Opel és a páros dakaros múltja (és jövője) egyébként is összefonódik: érdekes statisztikai adat, hogy mióta Szalay Balázs Opellel versenyez, vagyis a 2004-es Dakar-rali óta (ugyanebben az évben kezdte el egyébként Bunkoczi Lászlóval is a közös munkát), mindig célba ért a világ legnehezebb terepraliversenyén. A magyar páros tavaly érte el eddigi legjobb eredményét, a huszadik helyen végzett a Dakaron.

A viadalt az ötödik alkalommal bonyolítják le Dél-Amerikában. A legutóbbi megmérettetéshez hasonlóan a mezőny január 5. és 20. között ezúttal is három országot szel át és több mint nyolcezer kilométert tesz meg. A verseny Limában rajtol, majd Argentína érintésével Santiago de Chilében fejeződik be.