Felkészülés

Nem született gól a holland-németen

Szerda este Hollandia válogatottja Amszterdamban látta vendégül Németországot felkészülési mérkőzésen. A két együttes ősi rivális, a múltban számtalan kiélezett meccset játszottak egymással, ezúttal ez nem következett be. Gól nélküli döntetlen született.

A találkozó egyik legnagyobb hiányzója a hollandok csatára, Robin van Persie volt, a németek pedig klasszikus középcsatár nélkül játszottak, Marco Reus húzódott ebbe a pozícióba. A vendégeknél kezdőként kapott szerepet a Schalke fiatalja, Lewis Holtby, a középpálya tengelyében pedig a Lars Bender-Gündogan kettős robotolt.

Viszonylag eseménytelenül telt a mérkőzés egészen a félidő feléig, először a németek veszélyeztettek: Höwedes adta be a jobb oldalról a labdát, de Götze közelről leadott, gólba tartó lövését Heitinga blokkolta. Mindössze néhány perc telt el, amikor Holtby is lövőhelyzetbe került, de ő sem járt több sikerrel mint korábban csapattársa.

Götzét szerelik a hollandok

Az első játékrész második felére felpörgött a mérkőzés, a 30. percben a narancsmezesek feljegyezhették első lehetőségüket. Afellay ugratta ki Robbent, aki már elhúzta a labdát Neuer mellett, de kisodródott, s Höwedes mellett nem tudta ellőni a labdát. A 39. percben ismét a hazaiak kapuja elé tevődött át a játék, egy kifejelt labdát Reus lőtt kapura a tizenhatoson kívülről, de lapos kísérlete a rövid sarok mellé ment. Az első félidő slusszpoénja is a németeké lehetett volna, Gündogan távoli próbálkozása ugyan túljutott a kapuson, a gólvonal előteréből ismét tisztáztak a védők.

A szünetben Louis van Gaal hármas cserével próbált frissíteni, van Rhijn, Heitinga és Robben helyén Janmaat, de Vrij és Elia folytatta. A változtatás ellenére a játék képében semmiféle újdonságot nem tapasztalhattunk, továbbra is inkább a németek kezdeményeztek. Az 56. percben Holtby ugratta ki Reust ígéretes helyzetben, de a Dortmund támadója nem jutott lövéshez.

A félidő derekán a vendégek is kihasználták első cseréjüket, Götze helyett Podolski lépett pályára, néhány perccel később pedig kialakult az addigi legnagyobb holland helyzet a mérkőzésen: Janmaat és Kuyt kényszerítőzött egymással, előbbi rövid sarokra tartó lapos lövését hatalmas bravúrral hárította Neuer. Egy peccel később Elia vette célba az ellenfél kapuját, de nem találta el azt.

A hátralévő időben bemutatkozott a Nationalelfben a Schalke középpályása, Roman Neustädter, csapata pedig még a ráadásban is megnyerhette volna a meccset, de Reus kecsegtető helyzetből kapu fölé lőtt.

A vége gól nélküli döntetlen, a mérkőzés képét látva teljesen jogosan, ezért a produkcióért egyik csapat sem érdemelt volna győzelmet.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/baratsagos-valogatott-merkozesek-2012/1162029 
Felkészülési mérkőzés
Amszterdam
Hollandia-Németország 0-0