Afrikai foci

Eto'o nincs az Év játékosának jelöltek listáján, Foxi Kethevoama igen

A rekordgyőztes, az év legjobb afrikai játékosának négyszer megválasztott Samuel Eto'o nincs az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) listáján 2012-ben. A döntés hátterében az állhat, hogy a kameruni támadót hazája szövetsége eltiltotta, mert vezéralakja volt egy korábbi játékossztrájknak.

A CAF ezen a héten adta közre a Év játékosának jelölt labdarúgók listáját, melyen 32 futballista neve szerepel. Közülük tízen-tízen Franciaországban és Angliában keresik a kenyerüket, így ez a két ország delegálja a legtöbb játékost. A legjobb 32 között szerepel a korábban Diósgyőrben, Újpesten és Kecskeméten is megfordult Foxi Kethevoama neve, aki jelenleg a kazah FC Asztana középpályása. Az Afrikai Labdarúgó Szövetség a 2012-es naptári évben a klubcsapatban, továbbá a válogatottban nyújtott teljesítmény alapján terjesztette fel a jelölteket.

Még egy elsőség hiányzik, hogy Eto'o ötödször is az Év játékosa legyen a fekete kontinensen - Fotó: Origo

A listán olvasható a Manchester City-ben szereplő tavalyi győztes, Yaya Touré neve, ahogy a Sanghaj Shenhua támadója, a 2006-ban és 2009-ben legjobbnak választott Didier Drogbáé is. Samuel Eto'o azonban idén lemaradt a jelölésről, pedig a trófea 1992-es létezése óta az Anzsi Mahacskala csatára nyert a legtöbbször, szám szerint négy alkalommal.

A kínos döntést valószínűleg azért kellett meghoznia a CAF-nak, mert a 31 éves kamerunit hazája szövetsége eltiltotta a nemzeti együttesben való szerepléstől. Eto'o 2011 novemberében vezéralakja volt a játékossztrájknak, amely azzal a céllal zajlott, hogy a szövetség kifizesse a futballistáknak járó bónuszokat.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség a jelöltek listáját október végén tíz főre csökkenti, melyből a CAF 54 tagországának szövetségi kapitányai és titkárai választják meg a győztes. Az ünnepi ceremóniára december 20-án került sor Ghána fővárosában, Accrában.

CAF Év játékosa
A 32 jelölt labdarúgó
Abdelaziz Barrada (Marokkó, Getafe), Adel Taarabt (Marokkó, Queens Park Rangers), Alain Traoré (Burkina Faso, FC Lorient), Alexandre Song (Kamerun, FC Barcelona), André Ayew (Ghána, Marseille), Arouna Koné (Elefántcsontpart, Wigan), Aymen Abdennour (Tunézia, Toulouse), Bakaye Traoré (Mali, AC Milan), Cheikh Tioté (Elefántcsontpart, Newcastle), Christopher Katongo (Zambia, Henan Construction), Demba Ba (Szenegál, Newcastle), Didier Drogba (Elefántcsontpart, Sanghaj Shenhua), Emmanuel Agyemang Badu (Ghána, Udinese), Emmanuel Mayuka (Zambia, Southampton), Gervinho (Elefántcsontpart, Arsenal), Hilaire Momi (Közép-afrikai Köztársaság, Le Mans), John Obi Mikel (Nigéria, Chelsea), John Utaka (Nigéria, Montpellier), Foxi Kethevoama (Közép-afrikai Köztársaság, FC Asztana), Kwadwo Asamoah (Ghána, Juventus), Moussa Sow (Szenegál, Fenerbahce), Nicolas Nkoulou (Kamerun, Marseille), Pape Moussa Konaté (Szenegál, FK Krasznodar), Papiss Demba Cissé (Szenegál, Newcastle), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon, Saint-Étienne), Rainford Kalaba (Zambia, TP Mazembe), Seydou Doumbia (Elefántcsontpart, CSZKA Moszkva), Seydou Keita (Mali, Dalian Aerbin), Sofiane Feghouli (Algéria, Valencia), Stoppila Sunzu (Zambia, TP Mazembe), Victor Moses (Nigéria, Chelsea), Yaya Touré (Elefántcsontpart, Manchester City), Younes Belhanda (Marokkó, Montpellier), Youssef Msakni (Tunézia, Espérance de Tunis)