London 2012

A Dream Team mai produkciója: egy félidő alvás, egy félidő parádé

Nehezen indult be az amerikai gépezet az olimpiai férfi kosárlabda-torna keddi napjának zárómérkőzésén, ám a meccs végére az USA hozta a kötelezőt, hiszen LeBron Jamesék 110-63-ra legyőzték Tunéziát.

LeBron James

Az olimpiai férfi kosárlabda-torna keddi játéknapjának zárómérkőzésén az Egyesült Államok válogatottja Tunéziával találkozott. Ugyan a meccset rendkívül álmosan kezdte a Dream Team, végül realizálódott a két együttes közti hatalmas különbség, mivel az Egyesült Államok válogatottja 110-63 arányban tudott nyerni.

Óriási meglepetésre Tunézia kezdte az jobban az első játékrészt, akik nagyjából hárompercnyi játék után már 8-4-re is vezettek. Az amerikaiak a negyed végéig gyakorlatilag szenvedtek, ugyanis a lelkesen harcoló afrikaiak több triplát is elsüllyesztettek az USA gyűrűjében, míg LeBron Jamesék első öt hárompontos kísérletüket is elhibázták. A negyed végére aztán elfáradt Tunézia, így végül 21-15-ös előnnyel várhatták a második játékrészt az amerikaiak.

Az első negyed vége alapján joggal gondolhattuk volna azt, hogy Tunézia végleg megtörhető, ám az események kezdetben nem ezt támasztották alá, mivel Ben Romdhane-ék továbbra is lelkesen harcoltak, sőt, a játékrész közepére a 8-10 pont körül hátrányukat ötre dolgozták le. A negyed végén aztán ismét jelentkezett a fáradtság a tunéziai válogatottnál, így aztán az USA 46-33-as vezetéssel vonulhatott nagyszünetre. Az első félidő legjobb amerikai játékosa Kevin Durant volt 9 ponttal, míg a másik oldalon a már említett Ben Romdhane 11 egységnél járt ekkor.

A második félidőt egy 10-0-s rohanással nyitották Deron Williamsék, ekkor pedig beindult az igazi showtime. Mike Krzyzewski gyakorlatilag a cseréivel kezdte meg a harmadik negyedet, ám ez az eredményen nem látszott, mivel ezt a játékrészt 39-14 arányban hozták az amerikaiak. Érdekesség, hogy az USA válogatottja ekkor már több alley-oopot is megpróbált, a kispadról beszálló idei 1/1-es, Anthony Davis ráadásul négyet be is húzott ezek közül.

A záró játékrészre aztán végleg a játéké lett a főszerep, ugyanis egyetlen nyitott kérdés maradt a hátralévő időben: vajon mennyivel nyer majd az USA? A különbség végül 47 pont lett, hiszen az Egyesült Államok 110-63 arányban győzte le Tunéziát. Olimpia, férfi kosárlabda

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a tunéziai Ben Romdhane lett 22 egységgel, érdekesség, hogy a másik oldalon Kevin Love és Carmelo Anthony dobta a legtöbb pontot, szám szerint 16-ot.

A játéknap eredményei
Kína-Oroszország 54-73
Ausztrália-Spanyolország 70-82
Litvánia-Nigéria 72-53
Nagy-Britannia-Brazília 62-67
Franciaország-Argentína 71-64
Tunézia-USA 63-110