Superbike

Magyar pontszerzők Brnóban, mégsem teljes az elégedettség a versenyzőknél

A hétvégén rendezték a csehországi Brünnben (Brno) az FIM Superbike világbajnokság legutóbbi futamait. A versenysorozatnak a Superstock 1000-es kategóriában Győrfi Alen, Supersportban Talmácsi Gábor, Tóth Imre és Németh Balázs, Superbike-ban pedig Kispataki Viktor révén volt magyar érdekeltsége.

Rengeteg magyar néző és rendkívül esős, hideg délelőtt - az első futamon még nem kúszott tíz fok fölé a hőmérő higanyszála - fogadta azokat, akik vasárnap kilátogattak a brnói ringre, hogy a helyszínen megtekintsék a versenyeket.

Először a Superstock 1000-es kategória versenyzőit szólították a rajtrácsra, köztük a magyar Győrfi Alent, aki javítani szeretett volna a tavalyi szereplésén, amikor idő előtt volt kénytelen befejezni a viadalt. A magyar versenyző a 15. rajtkockából vághatott neki a futamnak, s a szakadó esőben egészen sokáig jól tartotta magát, a végén azonban technikai problémái akadtak, de így is előrelépett egy helyet a rajthoz képest. A 14. helyen fejezte be a megmérettetést.

Győrfi Alen 14. lett Brnóban

„A rajtot ezúttal is sikerült jól elkapnom, ám ebből nem tudtam előnyt kovácsolni, mert a belső íven beszorultam, és a középmezőny eleje kicsit ellépett tőlem. Ám folyamatosan gyorsultam, és öt körrel a vége előtt már utolértem az előttem haladó bolyt. Úgy tűnt, akár a tizedik helyre is odaérhetek, ám a technika ördöge ismét közbeszólt, mert az utolsó három körömben a motor elektronikája maximum 8000-es fordulatig engedett, és az egyenesben 120 km/h-val lassabb voltam, mint a többiek. Ettől kezdve nemhogy előzni nem tudtam, hanem még az addig mögöttem lévő,az összetettben hetedik Reiterberger végül megelőzött a 2012-es fejlesztésű BMW-je nyergében, így meg kellett elégednem a 14. hellyel. Egy kicsit el vagyok keseredve, mert ebben a futamban több volt, de legalább így is sikerült újabb két pontot szereznem. Minden magyarnak köszönöm, aki kijött és szurkolt nekem” – mondta a 22 éves
motoros.

A Superstock 1000-es verseny rövid összefoglalója

A Supersport kategória futamára már teljesen felszáradt az aszfalt, a magyar versenyzők, különösen Talmácsi Gábor és Tóth Imre eddigi pályafutását tekintve ez nem biztos, hogy jó jel volt.

Talmácsi a 11. pozícióból rajtolhatott, de már ekkor technikai problémái voltak, s nagyon jól jött neki az, hogy egy esés miatt felfüggesztették, majd újraindították a versenyt. "Szerencsénk volt azzal, hogy az első körben leintették a versenyt, mert a kipörgésgátló gombja beragadt, így nem tudtam jól elrajtolni. Kiestem volna, a motor már csak arra volt jó, hogy visszajöjjek a boxba. Aztán kikapcsolták az elektronikát, így még soha nem mentem ezzel a géppel, s bennem maradt körönként legalább fél másodperc. Később rám folyt az olaj egy másik motorról, ezen is múlt legalább három helyezés, mert sokat csúszkáltam. Tizenkettedik voltam, megcéloztam a kilencedik helyet, de sajnos leintették a futamot piros zászlóval. Annak tükrében, hogy a kipörgésgátló gombja beragadt, az elektronika nem működött és az olaj rám folyt, ünnepelnünk kellene az eredményt, de mégis szomorúak vagyunk, mert nem erre számítottunk. Szerettem volna jobb eredményt elérni, a 6-8. hely között végezni, hasonlóan, vagy egy picit jobban, mint legutóbb Aragónban" - nyilatkozta a hatharom.com-nak 2007 125 köbcentis világbajnoka. 

Talmácsi Gábor idei harmadik versenyét abszolválta Supersportban

Tóth Imre a 24. pozícióból vághatott neki a versenynek, s annak első felében egészen jól haladt, a 18. helyre is felkapaszkodott, a pontszerzés is közel volt. Ezt követően azonban visszacsúszott, mert elkezdtek fogyni a gumijai. "A startom jó volt, az első pár körben jól mentem egészen addig, amíg nem kezdett el kopni a gumi. Az volt a legnagyobb baj, hogy a 15-19. helyért csatázó bolyban, melyben voltam igen nehezen tudtam előzni. Az egyik szektorban lassúak voltunk, mert nem tapadt a gumi, így hiába mentünk jól a többiben. Egyáltalán nem vagyok elégedett, azt gondolom, hogy a pontszerzés lazán benne lehetett volna a versenyben, de ahhoz tapadás kellett volna" - mondta honlapunknak a Racing Team Toth versenyzője.

Tóth Imre 19. lett Brnóban

Csapattársa, a 24 éves Németh Balázs három hellyel mögüle, a 27. pozícióból startolhatott, s ugyan ő is jól kapta el a rajtot, később kizökkentették a ritmusból és visszaesett. Németh ráadásul rendkívül peches volt, mert pontszerző helyen haladt, amikor a dél-afrikai Matthew Scholtz bukása miatt a 13. körben idő előtt leintették a versenyt, s így, mivel az előző kör vége számított a végső rangsorolásnál, kicsúszott a pontszerzők közül. "A rajtnál sikerült 2-3 sort előrejönnöm, az első kanyarban azonban az egyik rivális nagyon erőszakos volt, a könyökével meglökött, s amit a startnál nyertem, azt elvesztettem, körülbelül nyolcan visszaelőztek. Eltelt 1-2 kör amíg sikerült felgyorsulni, mert az eső miatt a pálya veszített a tapadásából. Utána megkezdtem a felzárkózást, egyesével előztem vissza az ellenfeleket. A végén mára 14. voltam, de mivel az előző kör eredménye számított, így visszaestem a 17. helyre. Kicsit bosszantó,mert a hajrára tartalékoltam, még tudtam volna gyorsulni. Ami a következő, Silverstone-i versenyt illeti, szeretem, fekszik nekem a pálya, kis szerencsével remélem sikerül jó helyezést elérni. Sajnálom, hogy a sok magyar szurkoló előtt ez most nem jött össze" - nyilatkozta a hatharom.com-nak Németh.

A versenyen azonban nemcsak az ő sorsát befolyásolta negatívan az idő előtti befejezés. A világbajnoki pontverseny vezetője, a török Kenan Sofoglu éppen megelőzte márkatársát, a szintén Kawasakis francia Fabien Foret-t, de egy körrel visszamenőleg még Foret vezetett, s ő lett a végső győztes. A francia korábban hosszú körökön át két másodperces előnnyel haladt az élen, mégis így kellett megnyernie a futamot.

A Supersport futamának rövid összefoglalója

A Superbike kategóriában is rendeztek két versenyt a hétvégén, mindkettőn Tom Sykes indulhatott az élről, de egyiket sem tudta megnyerni. A brit versenyző már az első futamon is sokáig az élen állt - köszönhetően annak is, hogy az olasz Giugliano már a negyedik körben kicsúszott - de a végén érkezett Marco Melandri és Jonathan Rea. Az olasz Melandri a középmezőnyből tornázta fel magát egészen dobogós pozícióba, a brit Rea pedig oldalról nekiment honfitársának, akit ez annyira kizökkentett, hogy a hátralévő két körben Melandri elsőségét már semmi nem veszélyeztette.

A Superbike első futamának rövid összefoglalója

A délutáni második futam forgatókönyve kísértetiesen hasonlított az elsőhöz, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezúttal Sykes és Melandri ketten ellógtak a mezőnytől. A brit ekkor is hosszasan birtokolta az első helyet, de Melandri a hajrára utolérte, majd megelőzte. Melandri így, az aragóni második versenyt is beleszámítva, zsinórban három győzelemnél tart, s vészesen közelít a pontversenyt vezető honfitársa, Max Biaggi felé, aki Brnóban a hatodik, illetve a negyedik helyen végzett. A csehországi versenyen Kispataki Viktor is részt vett, akit az első futam után a 17., a másodikat követően a 18. pozícióban intettek le.

Kispataki Viktor is indult a brnói Superbike viadalon

FIM Superbike világbajnokság, Brno
Superstock 1000-es kategória, eredmények
1. Bryan Staring AUS Kawasaki 27'22,582
2. Eddi La Marra ITA Ducati + 6,577
3. Jeremy Guarnoni FRA Kawasaki + 32,390
...14. Győrfi Alen HUN Honda + 1'02,645
FIM Superbike világbajnokság, Brno
Supersport kategória, eredmények
1. Fabien Foret FRA Kawasaki 27'02,236
2. Kenan Sofoglu TUR Kawasaki + 0,128
3. Broc Parkes AUS Honda + 0,434
...12. Talmácsi Gábor HUN Honda + 19,037
...17. Németh Balázs HUN Honda + 32,696
...19. Tóth Imre HUN Honda + 36,772
FIM Superbike világbajnokság, Brno
Superbike, 1. futam, eredmények
1. Marco Melandri ITA BMW 42'03.640
2. Tom Sykes GBR Kawasaki + 1,360
3. Loris Baz FRA Kawasaki + 1,948
...17. Kispataki Viktor HUN Honda 3 k.h.
FIM Superbike világbajnokság, Brno
Superbike, 2. futam, eredmények
1. Marco Melandri ITA BMW 40'12,837
2. Tom Sykes GBR Kawasaki + 0,140
3. Carlos Checa ESP Ducati + 6,801
...18. Kispataki Viktor HUN Honda + 1'41,325
Az összetett pontverseny állása
Superstock 1000
1. Eddi La Marra FRA Ducati 94
2. Sylvain Barrier FRA BMW 75
3. Bryan Staring AUS Kawasaki 70
...14. Győrfi Alen HUN Honda 18
Az összetett pontverseny állása
Supersport
1. Kenan Sofoglu TUR Kawasaki 137
2. Sam Lowes GBR Honda 114
3. Fabien Foret FRA Kawasaki 108
...18. Tóth Imre HUN Honda 16
...22. Németh Balázs HUN Honda 13
...23. Talmácsi Gábor HUN Honda 12
Az összetett pontverseny állása
Superbike
1. Max Biaggi ITA Aprilia 271,5
2. Marco Melandri ITA BMW 250,5
3. Tom Sykes GBR Kawasaki 212,5

A fotók forrása: motorsportal.hu. Köszönjük a közreműködést a MetalCom-Adrenalin H-Moto Teamnek és a motorsportal.hu-nak.