Gyorsasági motor

Gyutai Adrián már negyedik futamát nyerte

  • B. Molnár László

Remekeltek Mostban az Alpok-Adria Bajnokság csehországi versenyén a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzői: Gyutai Adrián (125 GP) megszerezte idei negyedik futamgyőzelmét, míg Nagy Győző (Superstock 600) a 12. helyen végzett. Gyutai Adrián az összetettben már 73 ponttal vezet, azaz már csak egy lépés hiányzik ahhoz, hogy kategóriájában megnyerje Közép-, és Kelet-Európa legnívósabb sorozatának bajnoki címét.

Eddig fantasztikusan szerepel a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team a 2012-es esztendőben: a csapat élversenyzője, Győrfi Alen a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában az eddig megszerzett 16 pontjával a 14. helyen áll összetettben, addig a csapat másik három versenyzője az Alpok-Adria Bajnokságban vitézkedik.

Közép-, és Kelet-Európa legnívósabb sorozatának 125GP kategóriájában idén Gyutai Adrián messze kimagaslik a mezőnyből: az idei ötödik futamon a csehországi Mostban a negyedik győzelmét aratta – valamennyit mesterhármassal, azaz övé volt a győzelem mellett a pole pozíció és a leggyorsabb köridő is –, így már 73 ponttal vezet összetettben. Adrián helyzetét nehezítette, hogy leszakadt az ég a futama előtt, így végig vizes aszfalton száguldott a125 GP és 125 Sport 18 fős mezőnyét. A 21 éves motoros elrontotta a rajtját, ám mire elkezdődött a második kör, már az élen haladt, és ettől kezdve meg sem tudták szorítani.  A 10 körös futamot végül 30 másodperces előnnyel nyerte a cseh Petr Zarecky előtt.

Gyutai Adrián az Alpok-Adria kupa mosti futamán 2012-ben.

"Nagyon örülök az idei negyedik sikeremnek, főleg azért, mert ezúttal vizes pályán utasítottam magam mögé a mezőnyt. Egyre közelebb vagyok a titkos vágyam valóra váltásához, hiszen már csak egy lépés választ el az összetett bajnoki címtől. Remélem, szeptember elején, a Hungaroringen beteljesül az álmom" – fogalmazott Gyutai Adrián.

Csapattársa, Nagy Győző (Superstock 600) a 17. rajthelyről vághatott neki a 12 körös versenynek. A MetalCom-Adrenalin H-Moto Team motorosa szenzációsan versenyezve végül a négy pontot jelentő 12. helyen végzett a 22 fős mezőnyben. Amennyiben nem szakadt volna le az ég négy körrel a vége előtt, Nagy Győző a legjobb tíz között végezhetett volna. Ám így is elégedett volt a teljesítményével, és elárulta, a jó gumiválasztásnak köszönheti, hogy megszerezte első pontjait az idei szezonban.

"Amikor Adriánék futama befejeződött, és vizes abroncsokkal felmentünk a felvezető körünkre, éreztem, hogy folyamatosan szárad a pálya. Visszatérve a rajtrácsra az egész mezőny elkezdett sakkozni, vajon melyik gumi a jó választás, hisz lógott az eső lába. Mi az elöl vizes, hátul száraz párosításra voksoltunk, ami végül is bejött, hisz a rajtot követően fokozatosan jöttem fel, már a 9. helyért csatáztam, amikor négy körrel a vége eleredt az eső. Sajnos azok közül, akik csak vizes abroncsokkal mentek, páran leelőztek, és így visszacsúsztam a 12. helyre, ám boldog vagyok ezzel a négy ponttal. Ez a teljesítmény jó alap lesz a folytatáshoz" – jelentette ki Nagy Győző.

A csapat harmadik versenyzője, Kis Viktória (Superbike) ugyan nagyon készült a versenyre, a motorja hibátlanul üzemelt a gyakorlásokon, ám családi okok miatt kénytelen kihagyni a cseh futamot.

Rajtuk kívül mindössze egy magyar motoros van a mezőnyben: Chrobák János a második helyet szerezte meg a Superstock 600-as mezőnyben, és ő is átvette a vezetést kategóriája összetett pontversenyében.

"Ilyen körülmények között még sosem versenyeztem, és nem titkolom, annak köszönhetem a második helyemet, hogy elkezdett a vége felé esni az eső, hisz én csak vizes gumikkal vágtam neki a versenynek. Vezetem az összetettet, akárcsak Adrián, ám vele ellentétben nekem eddig még nem jött össze a pole pozíció és a futamgyőzelem" – mondta Chrobák János.

A MetalCom-Adrenalin H-Moto Team csapatvezetőjeként is tevékenykedő Győrfi Alen teljes mértékben elégedett volt két versenyzője teljesítményével, és úgy véli, Gyutai Adriántól már nagyon nehéz lesz elvenni a bajnoki címet.

"Örülök, hogy Adrián és Győző is jól ment a versenyen, mindketten profi módon teljesítettek. Adrián immár 73 ponttal vezet összetettben, ötödik futamán negyedszer csinálta meg a mesterhármast, ilyen győzelmi sorozatot régen produkált magyar versenyző. Győző is végig tartotta magát ahhoz, amit megbeszéltünk, és ha nem kezd el szakadni az eső, élete legjobb eredményét is elérhette volna" – mondta Győrfi Alen.

Az Alpok-Adria Bajnokság további 2012-es versenyei
2012. 07. 28-29. Poznan (Lengyelország)
2012. 08. 18-19. Rijeka (Horvátország)
2012. 09. 01-02. HUNGARORING (Magyarország)
2012. 09. 15-16. Adria Raceway (Olaszország)