Motorsport

Letiltották a motorversenyeket Monzában

  • VNA

Nem megfelelő a pálya vízelvezetése, így egyelőre nem lehet motorversenyt rendezni a monzai pályán.

Súlyos hiányosságokat állapított meg egy vizsgálat a monzai versenypályán, így ott a jövőben - további változtatásig -  nem lehet motorversenyeket rendezni. Az Olaszország északi részén található pályától a nemzetközi szövetség (FIM) vonta meg a licencet, mivel a májusi vizsgálat komoly szakmai aggályokat vetett fel a pálya állapotával kapcsolatban. A vizsgálat a Gazetta dello Sport értesülései szerint a superbike világbajnokság idei negyedik fordulóján történetek után indult el, amikor a heves esőzések miatt félbe kellett szakítani a versenyt.

A mostani döntés egyelőre nem érinti a szeptember 9-re kiírt monzai Forma-1-es versenyt, mivel a hírek szerint a pálya tulajdonosai addig minden szükséges biztonsági átalakítást elvégeznek a ringen. „Amint az aszfaltcsíkkal kapcsolatos problémákat megoldjuk, a licence-t azonnal visszakaphatjuk motorversenyekre is. A FIM felügyelői hamarosan újra ellenőrizhetik a pályánkat biztonsági szempontokból is” – adott a rossz hír mellé optimista aláfestést Paolo Flammini a motorversenyeket szervező Infront Motorsport vezetője.

A május hatodikai monzai superbike versenyt a pályát elárasztó hatalmas mennyiségű víz (melynek elvezetése nem volt megfelelően megoldva) kellett megállítani. A verseny óta lefolytatott vizsgálat megállította, hogy a pálya tulajdonosai tisztában voltak azzal, hogy az aszfaltozás során bizonyos előírásokat nem tartottak be, de ezeket szándékosan eltitkolták.