Sportdiplomácia

Fontos az autósport képviselete a MOB-ban - Gyulay Zsolt

Címkék:

Új alapszabályt fogad el és új vezetőséget választ vasárnapi közgyűlésén a Magyar Olimpiai Bizottság a január 1-jén életbe lépett új sporttörvény előírásait követve. A MOB 11 fős elnökségébe Gyulay Zsoltot, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökét is jelölték – az olimpiai sportágak közül a kajak-kenu jelölte -, míg a nemzeti olimpiai bizottságba tagnak az MNASZ örökös bajnokát, Ferjáncz Attilát delegálná a szövetség. Gyulay Zsolt megválasztása esetén természetesen a nem olimpiai sportágként szereplő magyar autósportot is képviselné a MOB elnökségében.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke

- Meglehetősen izgalmas napnak ígérkezik a vasárnap. Miért van szükség a MOB alapszabályának módosítására, és ezzel együtt a teljes tisztújításra?
Gyulay Zsolt: - A január 1-től érvényben lévő új sporttörvény írja elő a MOB számára ezeket a teendőket, ráadásul az alapszabály módosítása és a tisztújítás mellett a szakmai tagozatokat is létre kell hoznia. Az eddigi öt, sportot irányító köztestület - a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége – megszűnik, és a MOB veszi át az irányítást állami feladatokat ellátó civil szervezetként, és a megszűnt szervezetek a MOB szakmai tagozataiként működhetnek, melyek működéséről és az állami támogatás mértékéről a Magyar Olimpiai Bizottság dönt majd.
- Az MNASZ, mint nem olimpiai sportágat felügyelő szervezet, milyen szerepet játszhat ebben?
Gyulay Zsolt: - Meglehetősen fura a magyar autósport státusza ebben a kérdésben, hisz valóban nem olimpiai sportág. Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy tavaly december 9-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge közleményben ismerte el az FIA-t, azaz a Nemzetközi Automobil Szövetséget, és ez az elismerés egyelőre két esztendőre szól. Jean Todt, az FIA elnöke ezzel szemben vállalta, hogy tiszteletben tartják az Olimpiai Alapszabályt, az olimpiai szellemmel összhangban, létrehozza és érvényre juttatja a hozzá tartozó sportágak gyakorlatára vonatkozó szabályokat és biztosítja azok alkalmazását. Nekünk is alkalmazkodnunk kell a nemzetközi helyzethez, amit természetesen nagy örömmel teszünk meg. Jean Todt azt kérte tőlem és a szövetségtől a január 11-én küldött levelében, hogy az FIA és az MNASZ egy közös cselekvési tervet készítsen elő annak lehetővé tétele érdekében, hogy a MOB tagság a magyar autósport számára előnyt jelentsen.
- Sikeres vasárnapi szereplés esetén hányan képviselhetik majd az MNASZ-t az újjáalakított MOB-ban?
Gyulay Zsolt: - Ketten, hiszen a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség örökös bajnokát, Ferjáncz Attilát jelölte MOB-tagságra, míg engem ugyan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség delegált az elnökségi jelöltek közé, ám megválasztásom esetén azon leszek, hogy a magyar autósportot is képviseljem a MOB vezetésében
- Miért tartja fontosnak a magyar autósport képviseletét MOB elnökségében?
Gyulay Zsolt: -. Ha másért nem, hát azért is fontos az MNASZ képviselete az elnökségben, mert itthon mi rendezzük a legtöbb világversenyt. Ugyanis 2012-ben többek között mi adunk otthont kiemelt rendezvényként a 27. Formula 1 ENI Magyar Nagydíjnak, a Forma 2-es világbajnoki versenynek, a tavaly hatalmas közönségsikert aratott WTCC világbajnoki illetve IRC-sorozat futamának, a Hungarian Baja Világ Kupának, a Historic, az Autocross és a Rallycross Európa-bajnoki futamoknak, és akkor még World Series by Renault visszatérő versenyéről még nem is tettem említést. És természetesen nem feledkezhetünk meg a már említett, Jean Todt által képviselt nemzetközi irányról sem.