Forma-1

Gondoltad volna...?!

  • Kele János

Barrichello minden versenyt megnyer, amin egy elmebeteg rohan a pályára, tudtad? És azt, hogy Bergernek sikerült klasszikus módon győzelmekkel keretbe foglalnia a pályafutását? Ha nem, most feltétlenül olvass végig bennünket, hisz öt olyan érdekességgel taglózunk le nagy hirtelen, amit álmodban sem gondoltál volna.

Fischella
5. Barrichello kéjes vonzódása a pályára szaladgáló huligánokhoz

Mindössze két futamon fordult eddig elő a modern F1-es futamok történetében, hogy a pályára rohanó néző miatt botrányba fulladjon egy verseny – 2000-ben Németországban egy kirúgott Mercedes-alkalmazott gondolta úgy, hogy csempész egy kis izgalmat a sima McLaren-sikert tartogató derbibe, 2003-ban, Angliában pedig egy félőrült skót mászott át a korlátokon. És, hogy mi a közös ebben a két versenyben? Mindkettőt Rubens Barrichello nyerte…

Az eset egyébként is érdekes lenne, de úgy pláne érdemes megemlíteni, hogy Rubinho mindössze 11 sikert aratott már-már maratoni hosszúságú Formula-1-es karrierje során – magyarán nem halmozta épp gombamódra a győzelmeket, mégis összejött neki kettő a nem mindennapi körülmények között. Nem tudom, van-e olyan az olvasók között, aki szereti az összeesküvés-elméleteket, de neki mindenképp érdemes elmorfondíroznia a fentieken…

4. A 22-es csapdája

A legutóbbi két brit F1-es világbajnok, Jenson Button és Lewis Hamilton karrierjében bizony elég sok a hasonlóság: nézzük röviden, pusztán a tényekre alapozva.

Mindkét versenyző a Brazil Nagydíjon szerezte meg a világbajnoki címet, ráadásul pályafutása során az elsőt, úgy, hogy a 22-es rajtszámú autóban ülve, az ötödik helyen befutva értek a világ tetejére. Ha nagyon erőltetetten akarom keresni a párhuzamokat, még azt is megemlíthetem, hogy mindkettejük autójában Mercedes-szíves erőforrás dobogott, de inkább nem teszem, csak halkan megsúgom: most éppen csapattársak a McLarennél. Szerintem az ég is egymásnak teremtette őket.

3. Fisichella maláj bonyodalmai

Sok nagy kihívás éri egy F1-es pilótát a szezon és a versenyek folyamán, de valljuk be férfiasan, a rajtrácsra való felállást eddig nem soroltuk a hatalmas problémák és megoldandó feladatok közé. Giancarlo Fisichellának azopnban akadtak problémái a dologgal, furcsamód ráadásul kétszer is ugyanazon a nagydíjon égette be magát egy egész világ előtt – Malajziában kétszer is, 2001-ben, és 2003-ban is a rajtrács rossz oldalára parkolt be…

2001-ben, még a Benetton sofőrjeként ráadásul helyre sem tudta hozni a hibáját, hiába próbált, nem tudott átsorolni a másik sávba, így a két rajtsor között félúton parkolta le az autóját. Charlie Whitingék előbb halálra röhögték magukat, majd újraindították az egész rajtprocedúrát, a mindenre odafigyelő és minden miatt halálosan aggódó mérnökök meg gondolom nagyon örültek a dolognak.

2003-ben aztán az olasz simán belelépett még egyszer ugyanabba a folyóba, megint rossz oldalára sorolt be a rajtrácsnak, bár ezúttal (nyilván a rutin miatt) már ki tudta javítani a hibáját, és átsorolt. Persze csak azért, hogy aztán a piros lámpák elalvásakor lefulladjon, és befejeződjön számára a verseny…

Képzelem mekkora elégtétel volt neki, amikor 2006-ban végre megnyerte ezt az elátkozott Nagydíjat.

2. Berger és a Benetton mérföldkövei

A szimpatikus osztrákot túlzás nélkül állíthatom, szinte mindenki szerette és szereti is mind a mai napig a paddockban. Persze nyilván nem ezért citáltuk most őt ide, ebbe a kissé ad-hoc jellegű rovatba, sokkal inkább azért, hogy felhívjuk a figyelmet egy kevéssé ismert, de nagyon érdekes tényre: a Benettonnal bár összeforrott a neve, csak két futamot nyert a pulóvergyárosok színeiben, igaz, az a kettő emlékezetesre sikeredett: pályafutása első utolsó sikerei voltak ezek.

1986-Maxikóváros; 1997, Hockenheim. Egy gyönyörű pályafutás, gyönyörű momentumai.

1. Világbajnoki érdekességek

2005 és 2009 között zsinórban öt alkalommal dőlt el a világbajnokság Brazíliában, persze ebben nyilván közrejátszott az is, hogy ezen időintervallum alatt háromszor is idényzárót rendeztek a dél-amerikai országban.
2007-ben 2010-ben is minden idők egyik legnagyobb meglepetése esett meg az idényzárón: a futamot megnyerő pilóta úgy lett bajnok, hogy a versenyt megelőzően csak az összetett verseny harmadik helyén állt, mindkét előtte lévő versenyzőtársa bakizott a futamon. Még egyszer mondom, mindezt négy éven belül kétszer is láthattuk.
2006 és 2009 között tartotta magát a sorozat, hogy az nyeri a világbajnoki címet, aki az első futamot. Ha tavaly Abu-Dzabiban a Ferrari nem lő évtizedes bakot, most 2006 és 2011 közötti sorozatról beszélhetnénk, hiszen idén Vettel győzött az ausztráliai évadnyitón.