Sportfogadás-suli

Olvassuk Amerikát part two - Point Spread

A cikksorozat új epizódjában a point spread (PS) fogadási típust vizsgáljuk meg közelebbről, és hasznos tippeket ajánlunk, melyeket érdemes lehet a fogadás előtt átgondolni.

Az NBA egyike a legkiszámíthatatlanabb ligáknak. Egy csapat verhetetlennek tűnhet, hogy aztán másnap simán lesöpörjék a pályáról. Ennek az egyik fő oka a hosszú szezon. Minden együttes 82 meccset játszik a hathónapos alapszakasz során és nem ritka, hogy hetente négyszer is pályára lépnek, akár egymást követő estéken is. Elkerülhetetlen, hogy legyenek hullámvölgyek, még a legerősebb teameknek is, azonban ha minden részletre odafigyelünk, ezekből lehet a legjobban profitálni.

Ahogy azt a széria első részében említettük, az NBA viszonylatában a PS (magyarul hedikep) a legnépszerűbb fogadási típus. Ennek oka elég összetett, de a legegyszerűbb magyarázat, hogy konstans magas oddsot (1,8-1,9) kapunk rá a bukiktól. Sok tipszter azonban, legyen az kezdő vagy veterán, félreértelmezi a lényegét. A PS ugyanis nem feltétlenül csak azt reprezentálja, hogy egyik csapat mennyivel erősebb a másiknál, hanem minden esetben úgy van megtervezve, hogy közel egyenlő összeggel fogadjanak a felekre, garantálva így a fogadóirodák hasznát.

PS ajánlat a csütörtök éjjeli Cavs vs Wizzards meccsre. fotó: tippmixpro

Általánosságban elmondható, hogy a statisztikák jó kiindulási alapot adnak tippünk kiválasztásához. Az amerikai sportok ilyen szempontból kánaánnak számítanak, hiszen mindent átfogó adathalmazt gyűjtenek, nagyban segítve ezzel a fogadók életét is. Nem meglepő tehát, hogy a PS-t is külön nyílvántartják, a megjelölése pedig ATS (against the spread). Ha PS fogadásra adjuk a fejünket ez lehet az egyik legfontosabb mutató számunkra. Aki szeretne mélyebben is elmerülni a statok világában, annak ajánlom TeamRankings-t vagy az NBA hivatalos oldalát. 

Szimplán csak a statisztikára alapozni azonban hiba lenne. Fontos a csapat életének figyelemmel követése, a fizikális és mentális frissesség, a sérülések, a nyilatkozatok - ezek figyelembe vétele mind remek támpont lehet fogadásunk kiválasztásánál. 

Ha csak az idény első hónapjaira tekintünk vissza, példaként említhetném a Lakers meccseit, ahol a médiafigyelem, és apja nyilatkozatai által presszionált sztárpalánta Lonzo Ball gyenge szereplése a csapat eredményességére is kihatott, ahogy aztán csitult a sajtó nyomása, javult a gárda teljesítménye is.

Jól szemlélteti a rokkie fejlődését és hatását a csapatra, hogy a legutóbbi kimutatás szerint amikor Ball a pályán van, akkor 100 labdabirtoklás viszonylatában ellenfeleik 1.2 ponttal dobnak többet a Lakersnél, míg amikor padozik, ez a szám 5.6.

'Zo' a pocsék szezonstart után babonából még a haját is levágatta. Jelenleg térdsérüléssel van kényszerpihenőn. fotó: givemesports.com

A mágikus hazai pálya

Elcsépeltnek hangozhat, pedig a számok is alátámasztják, hogy igen is sokat számít a hazai pálya. Mivel az alapszakasz áprilisig tart, ezért a teljesebb kép érdekében a tavalyi kiírást vizsgáltam meg. A 2016-17-es szezonban az összes mérkőzést figyelembe véve

a csapatok otthon 762-544 arányban arattak győzelmet, és a 30 teamből csupán 8-nak volt negatív a mérlege. Idegenben ez a mutató 556-762 és a 30-ból mindössze 8-an zártak pozitívan.

Továbbá mindig van pár csapat, amely szinte csak a saját közönsége előtt tud jó eredményt felmutatni, ilyen volt tavaly például a Indiana Pacers, amely 29-14 arányban nyert otthon, idegenben viszont egy elég sovány 13-29-et tudott csak felmutatni. A hazai meccseken 53,5% (23-20) volt a spreaddel szembeni mutatójuk, míg idegenben 42,9% (18-24). Mindenképpen érdemes lehet tehát a statisztikák releváns adait böngészni pickünk kiválasztása előtt.

Általános tendencia, hogy minden szezonban vannak olyan csapatok, melyeket túlértékelnek a bukik, míg mások a radar alatt repülnek. A túlértékelteket nem nehéz kitalálni, a tavalyi szezonban például a  Warriors és Cleveland voltak (ez a két csapat vívta az előző két nagydöntőt), és ez a tendencia valószínűleg az új szezonban is folytatódik. Profitábilis lehet tehát ellenük fogadni a PS-el, hiszen a line ebből adódóan általában túl van lőve. Az alulértékelt csapatoknál, főleg a nyerő és vesztő szériákat lehet sikeresen meglovagolni.

A PS kecsegtető magas oddsa ne tévesszen meg senkit, ez egy rendkívül komplex műfaj, mely a legrafináltabb profikon is időről időre kifoghat. Sajnos (egyelőre) nincsen semmiféle varázslatos nyerő formula, ami garantált profitot hozhat, de ha kellő felkészültséggel vágunk bele, megsokszorozhatjuk a saját esélyeinket.

+1 tipp

Az All-Star gálát követő párnapos pihenő után csütörtök éjjel ismét egymásnak feszülnek a csapatok. Bár kicsit nehezíti a dolgunkat a sörmeccs miatti kihagyás, azonban Team LeBron győzelme akár plusztöltetet is adhatott a Királynak, ezáltal csapatának is egyben. Maradunk tehát a Cavs-vonaton, hiszen előző pickünket is szépen szállították, és a remekül beépített új csapattagokkal kiegészülve jelenleg négy meccses winning streaken vannak.

2013 óta először fordult elő, hogy a padról beállt játékosok három egymást követő meccsen érik el az 50 pontot, ez pedig komoly fegyvertény lehet a jövőre nézve. 

James ezalatt a periódus alatt 30.0 pontot (.553 FG%, .455 3FG%), 9.5 lepattanót és 13.0 asszisztot átlagolt.

Hazai meccseiket 74.1% szállítja a Cleveland, pontügyileg viszont sokkal kiegyenlítettebb az ábra, hiszen csak 11 ponttal szórtak többet ellenfeleiknél. A vendég Wizards átlagban csak minden második meccsét nyeri az úton, komoly érvágás azonban, hogy sztárirányítójuk, John Wall térsérülés miatt nem lesz bevethető. Előző két összecsapásukat egyaránt a Cavs nyerte, és ennek a tendenciának a folytatását várjuk ismét a Quicken Loans Arenában. Ty Lou csapatát @1.40-ért nyeretjük ugyan, a spreaddel azonban óvatosan bánjunk, hiszen a Cleveland fut legrosszabban a ligában ATS - statisztikájuk 17-38-1 ami 30.9%-os teljesítés csupán.


UPDATE: Erős első negyed után sajnos nem sikerült a Cavsnek tartani a ritmust. LeBronék így tovább rontották ATS statjukat, erre a jövőben érdemes lesz még figyelni.

Cleveland Cavaliers 103 31 23 25 24
Washington Wizards 110 22 35 25 28

Olvassuk Amerikát vs NBA 1-3

On to the next one...