US Open

Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Nadal-Federer álomelődöntőhöz

Szombaton a svájci legenda Feliciano Lopezzel, míg a mallorcai salakkirály Leaonardo Mayerrel csap össze New Yorkban.

A német tehetség, Alexander Zverev kiesésével pláne minden a két ikonról, Rafael Nadalról és Roger Federerről szól a 2017-es amerikai nyílt teniszbajnokságon. Tényleg itt a nagy lehetőség, hogy összejöjjön a történelmi ütközetük a US Openen. Ehhez még három-három meccset kell megnyerniük. A svájci már kétszer is ránk ijesztett, hiszen az első körben Francis Tiafoe és a második kanyarban Mihail Juzsnij ellen is öt szettre kényszerült, utóbbi ráadásul 2-1-re vezetett ellene. 

Federer zseniálisan jól kezdte a meccset, pillanatok alatt behúzta az első szettet és a másodikban is szerválhatott a 2-0-s vezetésért, ám épp itt jött az első hullámvölgy, a rutinos orosz ellenfele pedig megérezte a vérszagot, innentől pedig rémálommá vált a svájci számára a meccs. Előnyből bukta a második szettet és a harmadik is elúszott, így 1-2-ről kellett kapaszkodnia. Végül viszonylag simán fordított, de összességében elképesztően hullámzóan teniszezett. 

A felkészülésem nem volt jó, így tudtam, hogy küzdenem kell már a torna elején. Talán jobban szenvedek, mint amire számítottam, de még versenyben vagyok és ez esélyt ad. Hiszek benne, hogy megtalálom a játékomat és egyre stabilabb leszek, ugyanis eddig sem játszottam rosszul.

- mondta Federer, aki hozzátette, hogy egy kis fáradtságot érez, de ez teljesen rendben van, emiatt egyáltalán nem aggódik.

A helvét géniusz esetében csak az a kérdés, hogy tudja-e stabilizálni a teniszét, ugyanis időnként nagyon magas színvonalon játszott, időnként viszont könnyű hibák jellemezték a játékát. 

Juzsnij ellen 17-0-ra írta át az egymás elleni eredményüket és Feliciano Lopez személyében ismét egy olyan játékos áll majd vele szemben, akitől még soha nem kapott ki. 

A spanyol két négyszettes derbin van túl, de összességében nem töltött sok időt a pályán, viszonylag gyors és nem igazán fárasztó meccseket játszott. Könnyedén biztosan nem adja majd a bőrét, már csak a jó adogatása miatt is várhatóan ott liheg majd Federer nyomában. De a svájci nagyon tudja, hogy mire számíthat és mit kell Lopez ellen játszani, így komoly meglepetés lenne, ha borulna a papírforma.

Nadal sem vette tükörsimán a második körös akadályt, váratlanul Taro Daniel ellen elbuka az első szettet, sőt, a másodikban is brékhátrányba került. Megküzdött a japánnal, pedig előzetesen ez a meccs sétagaloppnak ígérkezett...Túlságosan azonban Nadal sem aggódik a folytatást illetően.

Az utolsó két szettben javult a játékom és ez fontos a későbbiekre nézve. Jól megy az edzéseken, szükségem van a versenyzésre. Hiszek magamban, meg tudom csinálni. 

Rafa következő ellenfele a szerencsés vesztesként főtáblára kerülő Leonardo Mayer lesz. Az argentin teniszezőnek bejön ez a "lucky loser" szerepkör, hiszen a US Opent megelőzően úgy nyert tornát Hamburgban, hogy szintén kiesett a selejtezőben. Egyelőre most is nagyon szépen menetel, Richard Gasquet-t és Yuichi Sugitát egyaránt négy szettben küldte haza.

Mayer ugyan a top 10-es játékosok ellen borzasztó, 1-24-es mérleggel áll, de kellemetlenkedni azt bőven tud. Nadalnak is észnél kell lennie, ha hasonlóan lassan kezd, mint Daniel ellen, akkor azt az argentin is képes megbüntetni. 

Nadal és Federer útjából kihullott már Grigor Dimitrov, Nick Kyrgios és Tomás Berdych is, viszont versenyben van még Dominic Thiem, Gael Monfils és Juan Martín del Potro, akik közül bárki bekavarhat a két ásznak. Egyszerű feladat azonban egyikükre sem vár a harmadik fordulóban. Thiem az élete szezonját futó Adrian Mannarinóval találkozik, Monfils ellenfele a kilencedik kiemelt David Goffin lesz, míg Del Potro a spanyol Roberto Bautista-Agut-val néz farkasszemet. A sógorok klasszisára hívnánk fel a figyelmet, aki surranópályán próbál nagyot alkotni.

Tudom, hogy nem én vagyok a favorit. Három, négy vagy öt játékos is előttem van a sorban, így radar alatt nyugodtan játszhatok.

- mondta Thiem, aki a magabiztos rajt után négy szettben nyert Taylor Fritz ellen. A folytatásban Mannarino nem lesz könnyű ellenfél, de 5-0-ra vezet ellene, ráadásul ebből két győzelmet idén aratott a francia ellen, mindkettőt kemény pályán.

hatharom.com
Roger Federer-Feliciano Lopez Federer
Rafael Nadal-Leonardo Mayer Nadal
Adrian Mannarino-Dominic Thiem Thiem
@ 1.52
Fogadási határidő: 17:00