US Open

Federerre izzasztó, Nadalra sima továbbjutás vár

Kedden a két legenda is megkezdi a küzdelmeket New Yorkban, többek között az ő mérkőzésüket is górcső alá vettük.

Az Australian Open és Wimbledon címvédője, Roger Federer 17., míg a világelső Rafael Nadal a 13. fellépésére készül Flushing Meadows-ban. A riválisaik hiányában minden róluk szól, azonban csak az elődöntőben találkozhatnak, igaz, az is történelmi összecsapás lenne, hiszen soha nem mérkőztek még meg egymással a US Openen. Könnyűnek éppen egyikük sorsolása sem nevezhető, göröngyös út vezethet az elődöntőig. Az első körben a svájci géniusz egy hazai harcossal, a 19 éves Francis Tiafoe-val csap össze, a mallorcai salakkirály ellenfele pedig a New York-i főtáblán harmadszor szereplő Dusan Lajovics lesz.

Attól talán nem kell tartanunk, hogy Federer vagy Nadal már ennyire korán búcsúzik, ugyanis a helvét a 2000-es bemutatkozása, az ibériai pedig a 2002-es debütálása óta soha nem esett ki az első körben a US Openen.

Nadalnak kell kevésbé aggódnia, ugyan Lajovics nem ügyetlen teniszező, de nincs olyan fegyvere, amivel komolyan veszélyeztetné a spanyolt. Ez a 2014-es Roland Garros összecsapásukon is bebizonyosodott, ahol déli szomszédunk mindössze négy játékot tudott összekaparni. Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, és most nem Rafa felségterületén játszanak, de Lajovicsnak ugyanúgy gondot jelent majd a magasra pörgetett labdák kezelése, főleg fonák oldalon. Nincs is túl nagy formában a szerb és hát inkább a salak az erőssége, szóval meglepő lenne, ha csak egy szettet is képes lenne fogni. Nadal 3-0-s továbbjutása 1.20-szoros pénzt fizet az állami irodában. 

Federer szettveszteség nélküli továbbjutásában már kevésbé vagyunk biztosak, annak ellenére, hogy természetesen toronymagas favoritja a meccsének. De Tiafoe kellően vagány ahhoz, hogy kellemetlen pillanatokat okozzon a svájcinak.

Érdekes első kör. Nyilvánvalóan nincs semmi vesztenivalója. Olyan agresszív alapvonaljátékos, mint sok más amerikai. Szerencsére, idén Miamiban már megmérkőztünk, így tudom, hogy mire számíthatok ellene. Próbálok majd a saját játékomra koncentrálni.

- mondta Federer, aki az említett Miamiban vívott meccsüket 7-6, 6-3-ra tudta megnyerni. Azért ez az eredmény is jól mutatja, hogy Tiafoe képes lehet megszorongatni a svájcit. 

Federer és Nadal mellett természetesen még jó néhány kiemelt játékos pályára lép. Közülük Dominic Thiem és Grigor Dimitrov is könnyedén a második körbe juthat. A sógorok sztárja bár nem érkezett nagy formában New Yorkban, de Alex De Minaur még nincs azon a szinten, hogy veszélyt jelentsen Thiemre. Dimitrovnak sem nagyon kell félnie a selejtezős Vaclav Safranektől, aki pályafutása első Grand Slam-meccsére készül. Az osztrák 3-0-s győzelme 1.30-as, a bolgáré 1.18-as oddson fogadható. 

Ami a szelvényünk további tippjeit illeti, Nadal mellé felkerült Ivo Karlovic, Roberto Bautista-Agut és Tommy Paul is. A veterán horvát ellenfele egy amerikai, a világranglista-135. Bjorn Fratangelo lesz. A pittsburgh-i játékos nyeretlen még New Yorkban és az utóbbi időben kifejezetten rossz emlékei vannak nagy szervás teniszezők ellen. Kikapott Christopher Eubankstől, Sam Groth-tól és John Isnertől is, de a jobb adogatók közül Marius Copil és Vasek Pospisil is legyőzte. Valószínűleg Karlovic is túl nagy falat lesz számára.

A Bautista-Agut-Seppi meccs akár egy patinás derbi is lehetne, ám az olasz már jó ideje formán kívül játszik. Sok keresnivalója így nem lesz a US Openre Winston Salemben tornagyőzelemmel hangoló spanyol ellen, aki ráadásul a major tornákon piszkosul kiegyensúlyozottan teljesít. 

RBA az elmúlt négy szezonban az összes Grand Slam-tornán túlélte az első kört, idén pedig Melbourne-ben, Párizsban és Wimbledonban is a legjobb 16-ig jutott.

Tommy Paul messze a legkisebb név a szelvényünkön, de még sokat hallhatunk róla, hiszen az amerikaiak egyik legnagyobb tehetsége. Juniorként nyert Roland Garrost és döntőzött a US Openen. Idén már egész szépen bontogatja a szárnyait a profik között. Az elmúlt hetekben Atlanában és Washigntonban is negyeddöntőzött, de Cincinnatiben is ment egy kört. Tele önbizalommal érkezett New Yorkba, ahol az a Taro Daniel lesz az ellenfele, aki viszont nem örvend túl jó formának, Wimbledon óta mindössze egy meccset tudott nyerni, azt is Challenger-tornán.

hatharom.com
Rafa Nadal-Dusan Lajovics Nadal 3-0
Bjorn Fratangelo-Ivo Karlovic Karlovic
Roberto Bautista-Agut-Andreas Seppi Bautista-Agut
Taro Daniel-Tommy Paul Paul
@ 2.23
Fogadási határidő: 17:00

Esélyes még a továbbjutásra Adrian Mannarino, Gael Monfils, Fabio Fognini és Yuichi Sugita is. Főleg utóbbi esetében érdekes az 1.50-es odds a 3-0-s sikerére, hiszen Geoffrey Blancaneaux személyében egy olyan játékos lesz az ellenfele, aki Futures-szinten tengődik, ráadásul salakon. Sugita viszont élete szezonját futja, bejött a top 50-be és a Cincinnatiben elért negyeddöntője sem rombolta az önbizalmát...