Riói olimpia

Usain Bolt harmadszor is megcsinálja?

A jamaicai sprintkirály Rióban hetedik olimpiai címét készül elhódítani 100-on.

Minden atlétikai világversenyen a férfi 100 méteres sprint kapja a legnagyobb figyelmet, nincs ez másképp Rióban sem. A legnagyobb kérdés, hogy a jamaicai ikon, Usain Bolt képes lesz-e ismét maga mögé utasítani a mezőnyt, zsinórban harmadik alkalommal? Egészen félelmetes az a medálkollekció, ami neki van. Pekingben és Londonban triplázott, a világbajnoki érmeire pedig már nem is térünk ki. Rióban szintén a 100, 200 és a váltó aranyat tűzte ki célul, amit, ha megcsinálna, akkor végképp minden idők legnagyobbjaként emlegetnénk.

Férfi 100m - H2H: Usain Bolt-Justin Gatlin
Hatharom-tipp: Bolt végez előrébb
TippmixPro @ 1.30

Bolt riói indulása egyébként sokáig kérdéses volt egy sérülés miatt, ám végül természetesen úgy alakult, hogy itt lehet. Nem is olimpia az olimpia nélküle. Sokat nem futott az idei évben, 200-on például csak Londonban láthattuk, ahol viszont elég jól mozgott, tehát számítani lehetett rá, hogy nem rossz formában érkezik Brazíliába. A 100-as előfutamában ez be is bizonyosodott, messze a legmeggyőzőbb futást mutatta be. Ez amúgy kísértetiesen kezd hasonlítani a tavalyi szereplésére, amikor szintén kérdőjellel a feje fölött érkezett Pekingbe a világbajnokságra, elhitetve mindenkivel, hogy most legyőzhető. A történet vége a szokásos volt, ő haladt át elsőként a célvonalon. Ez több szempontból is fontos verseny volt, legnagyobb riválisában, Justin Gatlinban ugyanis komoly nyomokat hagyhatott. Az amerikai akkor úgy állt oda, hogy itt a nagy lehetőség, minden adott volt, hogy legyőzze a jamaicait, ám fejben nem bírta el a nyomást. Minden klappolt nála úgy 85 méterig, majd olyan szinten görcsölte el a végét, hogy kis híján orra esett. Nem valószínű, hogy most mentálisan erősebb lesz, ebben mindig is jobb volt nála Bolt, ráadásul a vb-n tényleg a formája is csúcson volt, most közel sem biztos, hogy olyan jó erőben van. 

Gatlinon kívül más komoly fenyegetést nem jelent a címvédő harmadik 100-as aranyára. Nem olyan rettentően ütős most a mezőny. Ők ketten minden tekintetben kiemelkednek, mögöttük pedig elég sűrű azon versenyzők sora, akik bőven megelégednének a bronzérem megszerzésével.