Válogatás

Messi és CR7 is sírva fakadt, Bolt legenda lett - ez volt 2016

Idén Eb-t és olimpiát is rendeztek, korszakos sportolók vonultak vissza és korszakos sportolók születtek. Visszatekintő a 2016-os évre.

Foci Eb

Bár idén Brazíliában rendeztek egy olimpiát is, számunkra talán az év eseménye a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság volt. Persze mindez nem véletlen, hiszen a magyar válogatott 44 év elteltével jutott ki ismét egy kontinenstornára, ha pedig már ott volt, nem is okozott csalódást, hiszen csoportját megnyerve végül egészen a nyolcaddöntőig menetelt. Persze az Eb nem csak a mieinkről szólt, hiszen a magyar válogatott mellett jó pár "kiscsapat" is megmutatta, hogy 90 perc alatt bárki legyőzhető. A debütáló Albánia szintén továbbjutott a csoportjából, akárcsak a selejtezőnek még a top100-on kívülről nekivágó Észak-Írország, Izland negyeddöntője vagy éppen Wales elődöntője pedig már végképp a szenzáció kategória.

A nagycsapatok közül a spanyolok csúnyán leszerepeltek, de az angolok korai búcsúját sem teszik ki a vitrinbe a szigetországban. A belgákat meglepték a walesiek, az olaszok büntetőkkel kiestek a németekkel szemben, míg a házigazda franciák hiába jutottak el a fináléig, ott alulmaradtak a portugálok ellen. És ha már Portugália, Cristiano Ronaldóék egészen sajátos taktikával és eredménysorral értek fel a csúcsra, hiszen a csoportban elért három döntetlen után a legjobb 16 között Horvátországot a hosszabbításban, a negyeddöntőben Lengyelországot büntetőkkel győzték le. Az elődöntőben az elfáradó Wales ellen jött a rendes játékidőben aratott győzelem, ám a döntőben újabb 0-0 következett, majd a hosszabbításban a csereként beálló Éder eldöntötte az Eb-cím sorsát. Portugália ezzel története legnagyobb sikerét aratta, Cristiano Ronaldo pedig 12 évvel az elbukott Eb-döntő után megszerezte első komoly trófeáját nemzeti csapatával is, igaz a döntő elején sérülés miatt le kellett őt cserélni.

Riói olimpia

A 2014-es foci vb után 2016-ban Brazília újabb kiemelt világversenyt rendezhetett, hiszen a nyári ötkarikás játékoknak Rio de Janeiro volt a házigazdája. Az olimpiát megelőzően rengeteg aggodalomra okot adó hír látott napvilágot, a zika-vírustól kezdve a szervezés hiányosságain át egészen a rossz közbiztonságig naponta borzolták a kedélyeket a nagyvilágba szétszéledő információk.

Bolt nevetve győzte le ismét a világot

Aztán szerencsére nem történt semmi baj, az olimpiai tulajdonképpen zökkenőmentesen megrendezésre került, bár a versenyzők és a delegációk azért nem biztos, hogy szívesen emlékeznek majd vissza az őket fogadó körülményekre.

Nekünk, magyaroknak jól sikerültek a nyári játékok, hiszen az éremtáblázat 12. helyén sikerült zárnunk, 8 arany,, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. Hosszú Katinka világcsúcsa 400 méter vegyesen vagy Kozák Danuta oktatófilmbe illő lapátolása sokáig emlékezetünkben maradt, akárcsak Szász Emese fordítása vagy Imre Géza drámaian elbukott fináléja.

Rekordokból és történelmi eredményekből ezúttal sem volt hiány, Fidzsi története első olimpiai aranyát szerezte hetes rögbiben, Wayde van Niekerk 400 méteres síkfutásban megdöntötte Michael Johnson 17 éve fennálló világrekordját, Usain Bolt kilencszeres olimpiai bajnok lett, minden idők legeredményesebb olimpikonját, Michael Phelps-t pedig legyőzte egy szingapúri úszó a 100 méter pillangó döntőjében.
 

BL-döntő

2014 után idén májusban is a két madridi gigász, az Atlético és a Real vívta a Bajnokok Ligája döntőjét. Bár ezúttal Sergio Ramos nem a hosszabbításban, hanem már a 15. percben bevette a Matracosok kapuját, izgalmakban ezúttal sem volt hiány, hiszen az 1-1-es játékidő után a ráadás sem hozott döntést, így akárcsak két évvel ezelőtt, ezúttal is büntetőrúgások szülték meg a szezon legjobb csapatát. A királyi gárda Milánóban is legyűrte a városi riválist, Zinedine Zidane csapatából mindenki belőtte a maga tizenegyesét, míg a másik oldalon Juanfran kapufára rúgta a maga próbálkozását, így a Real Madridnak összejött a 11. BEK/BL-siker is.

Argentína újabb döntőt bukott - Messi visszavonul, aztán mégsem

Azok után, hogy 2014-ben egy világbajnoki majd egy évvel később egy kontinensbajnoki döntőt is elveszített Argentína, 2016-ban egy újabb Copa América-fináléban léptek pályára a gauchók. A torna addigi szakaszában mutatott teljesítmény alapján Messi és társai joggal készülhettek a visszavágásra Chile ellen, azonban akárcsak 2015-ben, ezúttal is lehajtott fejjel kellett elhagyniuk a pályát, miután Alexis Sánchezék tizenegyesrúgásokkal most is felülmúlták az argentinokat. 

A meccs másnapján aztán azzal volt teli a nemzetközi sportsajtó, hogy Lionel Messi lemondta a válogatottságot. "Címet nyerni Argentínával volt az a dolog, amit a legjobban akartam, de nem jött össze, szóval azt hiszem itt a vége. Így lesz a legjobb mindenkinek" - mondta még a meccs után a Bolha. Az ötszörös aranylabdás klasszis bejelentése után több honfitársa is kilátásba helyezte a válogatottól való távolmaradást, így többek között Sergio Agüero, Ángel Di Maria és Gonzalo Hiugaín belengette a visszalépést. Végül aztán néhány hét bizonytalanság után az újonnan kinevezett szövetségi kapitánynak sikerült rendet vágni a fejekben és Messiék maradtak a nemzeti csapatban. 

Andy Murray idén felért a csúcsra

Murray világelső

Amikor június elején Novak Djokovics a karrier Grand Slamet jelentő Roland Garros-trófeát a magasba emelte, akkor kevesen gondolták, hogy a szezon végén nem ő lesz a világelső, hiszen volt az évnek olyan része, amikor a világranglistát rekordot jelentő 16 950 ponttal vezette. De aztán jött a hullámvölgy, Andy Murray viszont második alkalommal nyert Wimbledonban, majd a US Open után produkált egy hihetetlen sorozatot: Pekingben, Sanghajban, Bécsben, Párizsban és a világbajnokságon sem talált legyőzőre. Szép lassan eltüntette a különbséget a szerb riválisával szemben és november elején pályafutása során először világelső lett. Murray az első brit világelső az ATP-világranglista 1973-as bevezetése óta, és a második legidősebb az ausztrál John Newcombe után, aki 1974-ben 30 évesen ült a trónra. Murray először több mint hét évvel ezelőtt érte el a második pozíciót.

Van Gerwen tarolt 2016-ban, vajon a vb-cím is összejön neki?

MVG olyat tett, mint korábban senki

Michael van Gerwen letarolta a dartsosok mezőnyét 2016-ban. A hollandok világelsője karrierje legjobb szezonját futotta 2016-ban, hiszen összesen 25. tornagyőzelmet aratott, ilyenre pedig korábban még soha nem volt példa a darts történetében. MVG hétről hétre csúcsformában játszott az egész év során. A kopasz zseni a vb-győzelemmel tehetné fel a koronát 2016-os évi teljesítményére, január 1-én az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld ellen kiharcolhatja a finálét.

Cristiano Ronaldo nem akar lemaradni Messitől

A portugálok szupersztárja karrierje legsikeresebb évadát tudhatja maga mögött. A Real Madriddal májusban megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd pár héttel később Portugáliával az Európa-bajnokságot. Mivel mindeközben a gólok sem hagyták cserben, így nem volt meglepetés abban, hogy év végén CR7 kapta meg az Aranylabdát. A madeirai klasszis pályafutása negyedik aranygömbjét ölelhette keblére, így már csak egy elismeréssel van lemaradva Lionel Messitől. A két zseni dominanciája immáron közel egy évtizede tart: utoljára 2007-ben a brazil Kaká tudta megnyerni a rangos díjat.

Peyton Manning befejezte

Tökéletes véget ért egy tökéletes karrier! Peyton Manning utolsó éve elég furcsára sikeredett, hiszen az alapszakasz felét kihagyta, majd csak a rájátszásra tért vissza sérüléséből, hogy ismét átvegye a stafétát Brock Osweilertől.

Habár megoszlottak a vélemények, hogy jó ötlet-e elvenni a kezdő QB pozícióját az egyébként viszonylag kiegyensúlyozott játékot nyújto Osweilertől, végül a döntés egyértelmű volt, a Broncos a korábbi Colts-legendával kezdte meg a rájátszást.  A Vadlovak útja nem volt könnyű az 50. Super Bowlig, a Steelers, Patriots, Panthers hármas legyőzése azonban egyértelműsítette mindenkiben: jogosan került a Vince Lombardi-trófea a Mile High-ra.

Habár Peyton Manning az egész szezon és a rájátszás során is visszafogott teljesítményt nyújtott (a Super Bowlban például 13 sikeres passzából összesen 141 yardot ért el a Denver), személyének elvitathatatlanul nagy szerepe volt a győzelemben. A döntőt követően nem sokkal be is jelentette visszavonulását Manning, aranygyűrűvel lezárva ezzel minden idők egyik legnagyobb és legsikeresebb NFL-karrierjét.