Átigazolás

Ők a Barcelona legrosszabb igazolásai?!

  • ivan

Súlyos milliókért játékost szerződtetni mindig lutri, hiszen nem lehet biztosra venni, hogy a kiszemelt focista új állomáshelyén is képes lesz arra a teljesítményre, mint előző klubjában. A Barcelona egyelőre még nem aktivizálta magát az átigazolási piacon, de a türelem kifizetődő is lehet. Bár a katalánok történetük során számos bombaüzletet nyélbe ütöttek (Cruyff, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Eto'o, Neymar, Suárez), azért jó pár alkalommal mellé is fogtak. A goal.com összeszedte a 15 legrosszabb Barca-igazolást.

  • Emmanuel Amunike - Sporting, 1996, 3 millió euró

Az 1994-es nigériai vb-csapat egyik emblematikus figurája négy évet töltött el a Barcelonánál, de nevét nem sikerült felvésni a klub históriás könyveibe. 1997-ben egy súlyos térdsérülés is hátráltatta ebben, na meg a házon belüli komoly riválisok is persze. Amunike 2000-ben igazolt el az Albacete csapatához, ahonnan később a Távol-Kelet felé vette az irányt.

Vítor Baia számára nem jött be a barcelonai kaland

  • Vítor Baia - Porto, 1996, 6,5 millió euró

Vítor Baiát minden idők legjobb kapusának tartják a Portónál, ezért is számított nagy fogásnak, amikor 1996-ban a Barcelonának sikerült őt megszereznie. A portugál kapus azonban nem tudott maradandót alkotni a Nou Campban, a katalán drukkerek elsősorban a nagy bakijairól emlékeznek rá, így két év után visszatért a Portóhoz, ahol viszont 2007-ig még számos címet zsebelt be a sárkányokkal.

  • Philippe Christanval, Monaco, 2001, 6,5 millió euró

A francia válogatott belső védő két évet töltött el a katalán fővárosban, de szerepe a klub életében minimálisnak mondható. Bár nagy reményeket fűztek a karrierjéhez, végül egyetlen nagycsapatban sem sikerült megragadnia, 2009-ben a Fulham soraiból vonult vissza 31 esztendős korában.

  • Dmitro Csirginkszkij - Sahtar Donyeck, 2009, 25 millió euró

Az ukrán válogatott védő szerződtetését óriási értetlenkedés övezte a Barcelona-szurkolók körében, és a vaskos átigazolási összeg csak fokozta mindezt. Mint később kiderült, Csirginszkij nem ütötte meg a Barcelona szintjét, így egy év után útilaput kötöttek a talpára. 14 alkalommal lépett pályára az első csapatban, majd 2010-ben 15 millió euróért a Sahtar visszavásárolta őt, annak ellenére, hogy Pep Guardiola szerette volna megtartani az ukrán bekket.

  • Douglas - Sao Paulo, 2014, 4 millió euró

A brazil jobb hátvéd két évet töltött el a gránátvörös-kékeknél, de mindössze 8 alkalommal lépett pályára az első csapatban. A dél-amerikaival ötéves szerződést kötött a Barcelona, így jelenleg is a klub kötelékében áll, a tavalyi idényt kölcsönben a Sporting Gijónnál töltötte.

Dugarry és Van Gaal nem jöttek ki jól egymással

  • Christophe Dugarry - Milan, 1997, 4,5 millió euró

A francia támadó már sztárnak számított, amikor 1997-ben a holland Michael Reizegerrel együtt megvette őt a Barcelona a Milantól. Amíg azonban a kopasz hátvéd több, mint 200 meccsen viselte a Barca-mezt, addig Dugarry mindössze hétszer lépett pályára. Ebben szerepet játszott az is, hogy hamar összezörrent Louis van Gaal vezetőedzővel, a fagyos viszonynak hála pedig 1998-ban hazatért az Olimpique Marseille-hez, ahol bejátszotta magát a francia válogatottba, majd tagja lett a világbajnok csapatnak is.

  • Geovanni - Cruzeiro, 2001, 18 millió euró

A Barcelona története során jó pár csiszolatlan gyémántra bukkant Brazíliában, ám Geovanni nem tartozott közéjük. A rendkívül drága áron megszerzett támadó középpályás két szezon alatt 50 alkalommal volt tagja a Barcelona csapatának, de igazából nem nagyon voltak jó periódusai, így később a Benficához került - előbb kölcsönbe, majd végleg. Később megfordult még a Manchester City-ben és a Hull City-ben is.

  • Henrique - Palmeiras, 2008, 8 millió euró

A brazil belső védő 2008 és 2012 között, a Barcelona történetének legsikeresebb időszakában volt a keret tagja, amikor is a csapat 14 különböző címet tudott bezsebelni a lehetséges 19-ből. Henriquének azonban vajmi kevés szerepe volt a sikerekben, hiszen háromszor is kölcsönadták (Leverkusen, Racing, Palmeiras), jelenleg pedig hazája bajnokságában a Fluminensét erősíti.

Hleb becsülettel tette a dolgát, de Barcelonában ez nem volt elég a maradáshoz

  • Alex Hleb - Arsenal, 2008, 17 millió euró

A fehérorosz középpályás karrierje csúcsán érkezett a Nou Campba. Az Arsenalban abszolút meghatározó ember tudott lenni, ám a Barcelona már más kávéház volt és bár 36 alkalommal is pályára lépett a szezonban, a szurkolók gyorsan elfelejtették a szereplését. Később a Stuttgart, Birmingham és a Wolfsburg is kölcsönvette őt, majd az orosz és a fehérorosz bajnokságban játszott.

  • Keirrison - Palmeiras, 2009 14 millió euró

Bár Keirrisonért 14 millió is kiadott a Barcelona, egyetlen egy meccset sem kapott az A-csapatban. Első évében a Benficának, majd később a Fiorentinának adták kölcsön, majd a Santos, a Cruzeiro és a Coritiba volt az állomáshelye. 2014-ben szabadügynökként távozott a Barcától, jelenleg a portugál Arouca csapatát erősíti.

  • Emmanuel Petit - Arsenal, 2000, 14 millió euró

A világbajnok francia védekező középpályás Patrick Viera oldalán az Arsenalban és a válogatottban is komoly sikereket aratott, ezért is övezte nagy várakozás Barcelonába szerződését. Katalóniában azonban nem jött ki Llorenc Serra Ferrer vezetőedzővel, Petit önéletrajzi könyvében azt írta, a tréner azt sem tudta, milyen poszton játszik - mindezt világ- és Európa-bajnok futballistaként. Egy év után tovább is állt, a Chelsea-ben próbált visszatérni a sikerek útjára, ám a barcelonai kitérő után karrierje tulajdonképpen véget ért.

  • Fabio Rochemback - Internacional, 2001, 9 millió euró

Fabio Rochembackot azzal a céllal szerződtette a Barcelona, hogy pótolja a távozó Guardiolát a középpályán. A brazil azonban ezzel a nem kis feladattal nem tudott megbirkózni, képességei ugyanis messze elmaradtak híres elődjétől. A brazilt gyorsan kölcsön is adták a Sportingnak, majd majd három évet a Middlesbroughnál is lehúzott, a PL-klub pedig 2005-ben 1,5 millió euróért végleg megvásárolta őt.

  • Rüstü Recber - Fenerbahce, 2003, ingyen

A sajátos megjelenésével világhírnévre szert tevő török kapus sem tudta letenni névjegyét Barcelonában. Állítólag Rüstünek komoly gondjai voltak a nyelv elsajátításával, Frank Rijkaard pedig egyértelműen Victor Valdes mellett tette le a voksát. Végül 7 meccs jutott a török kapuvédőnek, aki egy év után visszatért Isztambulba.

  • Alex Song - Arsenal, 2012, 19 millió euró

2012-ben a Barcelona olyan univerzális játékost keresett, aki egyszerre vethető be a védelem és a középpálya középső részén is. Az első számú célpont a bilbaós Javi Martinez volt, ám a 40 millió eurót sokallták a katalánok, így jött képbe Alex Song. A kameruni azonban nem tudott beilleszkedni a katalánok sokpasszos játékrendszerébe, több rossz meccs volt, mint jó. Két szezon után távozott, visszatért Angliába a West Hamhez.

  • Richard Witschge - Ajax, 1991, 2,1 millió euró

Az új Cruyff! - sokan arra számítottak, hogy Witschge megszerzésével a Barcelona egy újabb korszakos zsenit igazolt Hollandiából, ám a szőke támadó középpályás messze alulmúlta a várakozásokat. Mindössze két idény töltött el a Nou Campban, és csupán csak két gólig jutott, majd 1993-ban eligazolt a francia Bordeaux-hoz. Később visszatért az Ajaxhoz, pályafutását Japánban fejezte be.


A       egyelőre nem kínál oddsokat a spanyol bajnokság kimenetelére, de a külföldi oldalon 1.90-2.00 körüli szorzóval fogadhatunk a Barca elsőségére.