Áitgazolás

Hogy áll most a Messi-saga? Összeszedtük a tudnivalókat!

Állítólag napokon belül eldől Messi jövője. Barca, Miami vagy a sivatag? Összeszedtük mit érdemes tudni.

Szombaton lejátszotta utolsó mérkőzését a PSG színeiben a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, aki a várakozásoknak megfelelően nem élt a párizsiak egyéves hosszabbítási opciójával. A búcsú nem sikerült valami fényesre, hiszen a PSG odahaza 3-2-re kikapott, ráadásul Messit a mérkőzés előtti bemutatásnál megint kifütyülte a Parc de Princes közönsége, sőt, az 52. percben egy ziccer elrontásánál ismét "megkínálták" ezzel a kedves gesztussal. A lefújás után a PSG-játékosok kimentek a szurkolók elé egy picit ünnepelni - mégiscsak bajnok lett a csapat -, ám Messi egyenesen az öltözőbe sietett - metaforikus képet festve arról, milyen is volt számára ez a két év párizsi kitérő. 

Messi távozása a PSG-től gyakorlatilag hetek óta nyílt titok, így akkora nagy hírértéke nem volt a hivatalos bejelentésnek. Az argentin édesapja - aki egyben az ügynöke is - viszont már hetek óta kapcsolatban van a lehetséges kérőkkel, a sajtóban pedig több helyen is arról lehetett olvasni, hogy a Messi-család erre a hétre ígérte a döntést a jövőt illetően. Lássuk, mit lehet tudni!

 

A fő célpont a Barcelona, a Barcelonának pedig Messi 

Lionel Messi 2021 nyarán meglehetősen mostoha körülmények között kellett, hogy távozzon a Nou Campból. A Barca legendájának ugyanis esze ágában nem volt elhagyni a csapatot, azonban kiderült, hogy a korábbi elnökség ideje alatt a katalán klub olyan adósságot halmozott fel maga mögött, amely fennakadt a La Liga pénzügyi fair play vonatkozó szabályán. Így az akkor újonnan megválasztott régi-új elnök Joan Laporta első jelentős intézkedése az lett, hogy neki kellett elküldenie a klub valaha élt legnagyobb ikonját...

Laporta azóta is kőkeményen dolgozik azon, hogy a Barca mérlegét rendbe tegye és tavasszal többször is elmondta, hogy az első számú feladatának tekinti, hogy Messit hazavigye a Nou Campba. 

 

 

A csapatot dirigáló Xavi Hernandez is többször megnyilvánult az ügyben, a Barca edzője szerint Messi még mindig topjátékos és tudna segíteni a Barcának, erről pedig már személyesen is beszélt egykori csapattársával.

"Igazán szeretném, hogy visszatérjen és erről már beszéltem neki is. Ez csak rajta múlik, várjuk meg a döntését. Még mindig tudna nekünk segíteni, számos pozícióban tudnánk őt játszatni, tud játszani a szélen, a középpályán és persze hamis kilencesben is." - fogalmazott Xavi. 

A legfrissebb fejlemények szerint a La Liga zöld lámpát adott a Barcának Messi szerződtetésére, ami azt jelenti, hogy a katalánok képesek a pénzügyi fair play keretein belül tartani a jövő évi büdzsét.

 

Busquets, Alba és Piqué távozásával nagyon komoly bértömeg szabadult fel a csapatnál, a nyári további eladások pedig tovább javíthatnak a pozíciókon.

 

Messiért eleve nem kell átigazolási díjat fizetniük, hiszen szabadon igazolható, a bérezését tekintve azonban csak úgy jöhet össze a transzfer, ha Messi jócskán lejjebb ad korábban megszokott apanázsából. A pletykák szerint Messi erre hajlandó is, maximum 20 millió éves fizetésről lehet hallani, de volt olyan spanyol újságcikk is, ami csak 8-9 millió éves fizetésről írt.

Jorge Messi, Leo ügynöke vasárnap este találkozott a La Liga és a Barca képviselőivel, akik ismertették a jó híreket a számára.

A találkozó után az édesapa azt mondta, Lionel Messi vágya, hogy visszatérjen a Barcába.

 

A Messi család egyetlen feltétele, hogy a Barcának napokon belül garantálnia kell, hogy minden stimmelni fog az üzlet körül - emlékezhetünk, hogy tavaly nyáron galibák voltak az újonnan szerződtetett játékosok beregisztrálásával -, ha pedig ez megtörténik, akkor még a héten megszülethet a megállapodás.

A barcelonai visszatérés tűnik most a legvalószínűbb opciónak, amelyet jól mutatnak a fogadóirodák szorzói is, hiszen napról napra csökken a Barca szorzója.

{"headTitle":"Lionel Messi klubja ekkor 2022.09.01","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Barcelona ","odds":"1.57","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Barcelona ","odds":"1.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Barcelona ","odds":"1.44","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"455"}]}

Ha mégsem jön össze a visszatérés

Messi iránt természetesen a fél világ érdeklődik, így az utóbbi időben nagyon aktív szaúdi liga is. Az Al Hilal állítólag évi 400 millió eurót is hajlandó lenne Messinek fizetni, aki azonban egyelőre még nem akar levezetni, így a szaúdi kaland nem túl valószínű még a gigantikus fizetés ellenére sem. Legalábbis nem ezen a nyáron. Merthogy Messi 1 vagy 2 év múlva is kelendő lesz, később is el tud még menni a szaúdi ligába, egyelőre azonban a versenyképesség a fontosabb.

Képben van még a David Beckham érdekeltségébe tartozó Inter Miami. Az amerikai MLS-ben szereplő floridai klub annyi előnnyel bír a szaúdi csapatokkal szemben, hogy családi szempontokat figyelembe véve Miami jóval vonzóbb célállomás lehet a sivatagnál, szakmailag ugyanakkor még mindig nem Messi vágyát képezi.

David Beckham azonban előállt egy olyan forgatókönyvvel, amivel akár nagyot is húzhat.

 

Beckham pontosan tisztában van vele, hogy Messi a Barcába szeretne visszatérni, és hogy egyelőre még nem szeretne egy MLS-szintű bajnokságban játszani, de előhúzott egy olyan ötletet, amivel több legyet üthetnek egy csapásra.

Az Inter Miami ugyanis hajlandó lenne lenne kölcsönadni Messit a Barcelonának a következő szezonra, amivel egyrészt teljesíthetné a játékos vágyát, másrészről kivédené az arabok nyomulását és a következő, éppen az USA társrendezésében megrendezendő világbajnokság előtt már az MLS-ben tudhatná a világ talán legnépszerűbb játékosát.

Bár elég érdekes ez a megoldási javaslat, bőven látunk benne fantáziát, így fogadási szempontból az Inter Miami ötszörös szorzója jóval kecsegtetőbb, mint a szaúdi csapatok 2.40-2.60-as szorzói.

{"headTitle":"Lionel Messi klubja ekkor 2022.09.01","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Inter Miami ","odds":"5.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"455"},{"eventTitle":"Inter Miami ","odds":"5.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Inter Miami ","odds":"7.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}