Jégkorong

Most még lehet gyakorolni, aztán szombaton indul az őrület

  • MVB80

Szlovénia ellen játssza a világbajnokság előtti utolsó meccsét a magyar jégkorong-válogatott.

Négy nap múlva kezdődik a divízió I-es világbajnokság Kijevben, ahol elképesztően erős mezőnyben lép jégre a magyar válogatott, amely az elmúlt évekhez hasonlóan most is esélyes a feljutásra.

Tavaly Szentpéterváron a kiesés ellenére is nagyon jó volt a magyar szurkolónak lenni, a Fehéroroszország elleni győzelem képeitől például még mindig libabőrös lesz az ember, ez volt az első diadalunk a legmagasabb osztályban 77 év után.

Bár idén egy szinttel lejjebb játszunk, most sem lesz könnyebb dolgunk, mert az ellenfelek között egy olyan sincs, amelyre előzetesen azt mondhatnánk, hogy ellene biztosan nyerni fogunk.

Főleg, hogy azt is figyelembe kell venni, hogy a tavalyi csapatból különböző okok miatt Vay Ádám, Kovács Csaba, Sofron István, Nagy Gergő, Vas Márton, Sebők Balázs és Banham Frank sem lehet ott Kijevben.

Korábban nagyot romlottak volna a válogatott esélyei, ha ennyi kulcsember egyszerre hiányzik, de a Mol Liga és az EBEL dobott annyit a magyar jégkorongon, hogy most már jóval nagyobb a merítési lehetőség.

A magyar szurkolók Kijevbe is elkísérik a csapatot

A csütörtöki utazás előtt kedden Szlovénia ellen jön a vébé főpróbája a Tüskecsarnokban. Jelenleg 29 játékos található a keretben, de közülük 6 vagy 7 játékos még kiesik az utolsó rostán.

A szlovénokkal játszottunk már a felkészülés során, egy héttel ezelőtt 2-1-re kaptuk ki Celjében, ami teljesen vállalható eredmény, tudva, hogy déli szomszédaink abba a mezőnybe készülnek, ahol mi jártunk tavaly.

A szlovén csapatban az EBEL-ből ismert arcok mellett francia, német, cseh légiósok is találhatók, három csatáruk, Rok Ticar, Jan Mursak és Ziga Pance pedig egyenesen a KHL-ből, vagyis az orosz bázisú ligából érkezik, amely az NHL mögött a világ második legizmosabb hokis sorozata.

Nálunk Hári János és Galló Vilmos a svéd, Bartalis István pedig a német bajnokságban szerepel, Garát Zsombor és Stipsicz Bence pedig két amerikai juniorligában edződik, míg a többiek a Mol Ligában vagy az EBEL-ben játszanak.

Ahogy Rich Chernomaz elmondta, már csak a finomhangolás van hátra, a keddi meccsen még lehet gyakorolni például az emberelőnyös-emberhátrányos játékot, aztán szombaton már élesben megy a dolog a házigazda ukránok ellen.

1x2    
Magyarország Döntetlen Szlovénia
3.30 4.15 1.70

A magyar válogatott programja a divízió I/A-s világbajnokságon:
Április 22., szombat, 12:30: Ukrajna − Magyarország
Április 24., hétfő, 19:30: Magyarország − Ausztria
Április 25., kedd, 16:00: Magyarország − Dél-Korea
Április 27., csütörtök, 16:00: Lengyelország − Magyarország
Április 28., péntek, 12:30: Magyarország − Kazahsztán