Miami Open

Eljött Nadal ideje vagy Federer ezt is behúzza?

  • Cesc18

Melbourne és Indian Wells után Miamiban is megmérkőzik egymással Roger Federer és Rafael Nadal, méghozzá a döntőben. Idén tehát már harmadik alkalommal láthatjuk a tenisztörténelem egyik, hanem a legnagyszerűbb rivalizálását.

Oldalunk létezése óta számtalan alkalommal írtunk már Roger Federer és Rafael Nadal párharcáról, így ezúttal rendhagyó módon a fórumozóink hozzászólásaira reagálva próbálunk esélyt latolgatni, hiszen a torna topikjában már nagyban elkezdődött az eszmecsere. Ám mielőtt erre kerülne a sor, lássuk a döbbenetes számokat, amik mellett természetesen nem lehet elmenni, ha ez a rivalizálás kerül szóba.

A két klasszis párbajsorozatának 37. epizódjára kerül sor, a floridai napsütésben pedig negyedik alkalommal mérik össze a tudásukat. 

Az egymás elleni mérlegük 23-13 Nadal javára, ám az idei két mérkőzésüket, Melbourne-ben és Indian Wellsben Federer húzta be.

Külön fűszert ad a mostani meccsüknek, hogy 2004-ben ugyanezen a helyszínen vette kezdetét a rivalizálásuk. Hihetetlen karrier áll mögöttük, és 13 esztendővel később ismét csak rájuk figyel a teniszvilág. Van is egy kis szösszenet az első összecsapásukról:

A torna 33 éves története során ez az első alkalom, hogy két olyan játékos vívja majd a finálét, akik egyaránt elmúltak már 30 évesek.

Ami az útjukat illeti a döntőig, a svájci volt az, aki több időt töltött a pályán és sokkal szorosabb meccseket vívott. Rafa csupán egy szettet veszített Philipp Kohlschreiber ellen, ám a győzelme azon a meccsen sem forgott veszélyben. Federer ezzel szemben a negyeddöntőben Tomás Berdych ellen meccslabdákat hárítva nyert, míg az elődöntőben Nick Kyrgiosszal vívott egy végletekig kiélezett derbit, ami nem mellesleg pályázik az év legjobb meccse címre is.

Nadal szép csendben jutott el a döntőig, igazából csak Jack Sock ellen kellett tartania, míg Roger parádés csatákat vívott és hát Kyrgios és Berdych mellett Juan Martín del Potro száját is elkente.

No, de most már lássuk, hogy Ti, mit gondoltok erről a meccsről.

  • "...itt a pálya sem kedvez már annyira Fed játékának, mint az előzőek" - Bitmap

Ez így is van, ugyanakkor igaz ez Nadalra is, akinek ez a Masters-trófea még hiányzik a vitrinjéből...Négy döntőt is elveszített már Miamiban, az egyiket, még 2005-ben éppen Federer ellen. Azt tudni kell, hogy hiába lassú a borítás, a pörgetés, ami a mallorcai legnagyobb fegyvere, még sem annyira hatékony, mint például Indian Wellsben. A borítást tehát mi csak félve húznánk be a spanyol neve mellé.

  • "...Fed fáradt, és 3 órás idegőrlő meccset tolt..." - Proxyi

Ezt egy erős érvnek tartanánk Nadal mellett, ám gondoljunk csak vissza az Australian Openre. Federer egy brutális ötszettest vívott Stan Wawrinkával az elődöntőben, ami után senki nem számított arra, hogy Rafa ellen is képes lesz döntő játszmában nyerni... De megcsinálta, pedig ott a Waw elleni meccsén még jobban látszódtak rajta a fáradtság jelei. Persze nem lehet teljesen párhuzamot vonni a kettő között, hiszen a svájci lábában egy Indian Wells-i siker is benne van. A strigulát Nadal mellé azonban a fáradtság kérdésében is csak ceruzával húznánk be.

  • "Nem fog kikapni egymás után háromszor szerintem se Federertől..." - PetroPisti

Ebben az az érdekes, hogy egyébként Rogernek korábban egy szezonon belül zsinórban háromszor soha nem sikerült még legyőznie Nadalt.

Fogadás a győztesre    
Roger Federer Rafael Nadal
1.65 2.00

Ha összegezni kellene, akkor egy kicsit Nadal mellett szól a borítás és a frissesség, ugyanakkor Federer zseniális formában van, aki Indian Wellsben gyakorlatilag esélyt sem adott a spanyolnak. A megújult fonákja már nem sebezhető, így az idei két meccsük alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem a svájcinak kell azon agyalnia, hogy mit talál ki a mallorcai riválisa ellen, hanem éppen fordítva.

A mentális tényezőt sem szabad elfelejteni:

Például Federernek elég komoly plusz hitet adhat, hogy Indian Wellsben és Miamiban összesen tízszer bonyolódott rövidítésbe és ebből kilencet sikerrel vívott meg, kettő esetben ráadásul a továbbjutás volt a tét.

Jó néhány karakter után sokkal közelebb nem jutottunk a megoldáshoz, tényleg csak a megérzéseire támaszkodhat az ember, ami nekünk most azt súgja, hogy a spanyolnak sikerül revánsot vennie az AO és IW vereségekért. És hát nem mellesleg az érték is Nadal oldalán van, akit a bukmékerek underdognak hoztak ki.