Darts

Taylor vs. Lewis - mester a tanítványa ellen

Repül az idő, csütörtökön már az ötödik fordulóra kerül sor a legrangosabb darts-versenysorozatban, a Premier League-ben. Az írországi és a skóciai kitérő után visszatér a mezőny Angliába, méghozzá Exeter városába, amely immáron nyolcadik alkalommal látja vendégül a világ legjobbjait.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Nem megszokott, hogy az est első meccse a forduló legjobban várt találkozója, de Exeterben most ez lesz a helyzet, ugyanis elsőként rögtön két világbajnokot, a rekorder Phil Taylort és a kétszeres győztes Adrian Lewist szólítják majd a küzdőtérre. Ez ígérkezik a nap legszínvonalasabb találkozójának, már csak azért is, mert a mester a tanítványával méri össze tudását, ami mindig extra pikantériát ad egy ütközetnek. No meg az sem mellékes, hogy a jelenlegi harmadik helyezett csap össze a negyedikkel.

Érdemes kitérni Taylor és Lewis kapcsolatára, aminek előbbi külön fejezetet szentelt a könyvében, melyet a következő mondattal indít: "Adrian Lewisra úgy tekintek, mintha a saját fiam volna". Ez azért sokat elárul, viszont azt is tudni kell, hogy a fiatal angol nem mindig úgy tekintett Taylorra, mint a mesterére. Főleg nem azután, hogy megnyerte első vb-címét 2011-ben. Az akkor adott interjújában finoman szólva sem köszönte meg Philnek a tanácsokat, sőt, inkább úgy állította be, mintha a stoke-i legenda semmi szerepet nem játszott volna abban, hogy sikerült felérnie a csúcsra. Emiatt egy időre meg is romlott a kapcsolatuk, voltak elég feszült hangulatú meccseik is, de mostanra abszolút megvan közöttük a kölcsönös tisztelet. 

Ettől függetlenül hatalmas riválisok, és az egymás elleni meccsüket különösen mindig megakarják nyerni. Ez eddig inkább Taylornak jött össze, aki 50-15-2-re vezet, ugyanakkor az utóbbi időben sokkal kiegyenlítettebb a mérleg közöttük. Idén már háromszor találkoztak, mindhárom alkalommal a UK Open-selejtezőjében. Lewis kétszer nyert 6-2-re, majd Taylor ugyanilyen arányú győzelemmel vágott vissza. Ezekből az eredményekből messzemenő következtetést ne vonjunk le, a Premier League-összecsapásuk minden szempontból más lesz.

Taylor elképesztően ráérzett a tömegre, az eddigi négy forduló alatt kétszer is volt 110 feletti átlaggal záródó meccse, a legutóbbi éppen az előző héten. Ha tartja ezt a formáját, akkor Lewisnak is a legjobbjára lesz szükség, ha hátsó pályáról pontszerzésben reménykedik. Jó formában van egyébként a fiatalabb angol is, de láthattuk Aberdeenben, hogy szintén jól játszó ellenfél ellen még egy magas szintű teljesítmény is kevés lehet. Exeter a korábbi években nem hozott szerencsét Jackpotnak, kétszer ikszelt, négyszer pedig kikapott ezen a helyszínen. Úgy véljük most sem az ő neve mellé íródik majd a két pont.

Phil Taylor-Adrian Lewis
Hatharom-tipp: Taylor
1.75 @ TippmixPro

Az est második meccsén is egy angol házirangadóra kerül sor, méghozzá a tavalyi elődöntős Dave Chisnall és a 2009-es bajnok James Wade között. Mindketten csalódottak lehetnek az előző forduló után. Chizzy parádés, 109.62-es átlaggal maradt pont nélkül, míg Wade brékelőnyből kapott ki, pedig nyolc nyila is volt a döntetlenért. Nem kérdés azonban, hogy Chisnall nyújtotta a meggyőzőbb teljesítményt, ha sikerül az Aberdeenben mutatott formáját átmentenie Exeterbe, akkor nehéz elképzelni, hogy ne ő hagyja el győztesen a színpadot. 

Sokkal egyértelműbbnek tűnik a következő derbi, melyen az utolsó helyen szerénykedő Robert Thornton és a világbajnoki címvédő Gary Anderson méri össze tudását. Utóbbi az előző héten megkezdte a felzárkózást, előbbi pedig hiába küzdötte el magát a győzelem kapujáig, végül meg kellett elégednie egy ponttal. A döntő tényező várhatón az átlaguk közötti különbség lesz, Anderson kényelmesen 100 környékén dobál, Thornton viszont nem igazán érzi a triplákat

A Taylor-Lewis összecsapás mellett a Peter Wright-Michael van Gerwen derbi emelkedik még ki. Érdekes találkozó lesz, hiszen az extravagáns skót hét ponttal vezeti a tabellát, a holland zseni viszont pokolian nagy formában van. Arra kevés sansz mutatkozik, hogy Van Gerwen ismét 120 feletti átlagot produkál, ugyanakkor abban sem nagyon bízhat Wright, hogy 100 alá esik a holland tömegben. A skótnak tehát javulnia kell, ha pontszerzésben gondolkozik, jelenleg ugyanis a harmadik legkisebb átlaggal bír a mezőnyben. De benne mindig benne van a nagy dobás, tavaly is sikerült egy döntetlent elcsípnie a világelső ellen, éppen itt Exeterben.

Az est a Michael Smith-Raymond van Barneveld csatával záródik, ami egyben a leginkább megtippelhetetlen meccs az ötödik fordulóban. Tény, hogy a fiatal angol csupán egy pontot tudott eddig összekaparni, de egyértelműen javuló formát mutat, ráadásul most már valamiféle Premier League-tapasztalatot is szerzett és abszolút tét nélkül játszhat. Ez akár jól is elsülhet nála, azt pedig tudjuk, hogy ha a legjobbját hozza, akkor bárki ellen van esélye a győzelemre. Idén egyébként találkoztak már, méghozzá a The Masters nyolcaddöntőjében, akkor Smith 10-7-re diadalmaskodott.

Ötödik forduló (március 3, Exeter) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 Phil Taylor-Adrian Lewis 1.75 4.35 3.00
20:45 Dave Chisnall-James Wade 2.00 4.25 2.55
21:15 Robert Thornton-Gary Anderson 5.25 5.75 1.30
21:45 Peter Wright-Michael van Gerwen 5.50 5.75 1.30
22:15 Michael Smith-Raymond van Barneveld 2.55 4.20 2.00
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!