Darts-vb

Van Gerwen és Taylor nyerte a csúcsrangadókat

Kialakultak az elődöntős párosítások, Michael van Gerwen az angol Rob Crosszal, míg Phil Taylor a walesi Jamie Lewisszal csap össze szombaton.

Lewis élete formájában játszik. - Fotó: skysports.com

Pénteken a negyeddöntős összecsapásokra került sor a londoni Alexandra Palace-ben. Elsőként a selejtezős Jamie Lewist és a 23. kiemelt Darren Webstert szólították a színpadra. Előbbi briliáns formában vette az első három akadályt, ennek megfelelően a kevesebb tapasztalata ellenére inkább felé húztak a bukmékerek. Lewis folytatva a korábbi napokban mutatott pazar játékát, 5-0-lal gázolt át az angol ellenfelén. 

A 26 éves walesi neve mellé a mérkőzés után 14 darab 180 mellett 101.97-es körátlag és 43%-os kiszállózás íródott fel. 2013 óta Lewis az első, aki a negyeddöntőben nullára tudott nyerni.

Forrás: www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

A délutáni felvonás másik mérkőzésén a regnáló junior világbajnok Dimitri Van den Bergh és a 20. kiemelt Rob Cross mérte össze a tudását. Mindketten első világbajnoki negyeddöntőjükre készültek, az oddsmesterek pedig viszonylag komoly favoritnak hozták ki az angolt. A belga azonban sziporkázó játékkal jutott el a legjobb nyolcig, így egyáltalán nem lehetett leírni. Cross nagyon elkezdte a meccset, míg a belga szenvedett a kiszállóknál, így gyorsan 2-0-ra lépett meg az angol. Van den Bergh-nek a harmadik szettől állt össze a játéka, először szépített, majd szettnyilakra volt az egyenlítéstől. Nem sikerült azonban egyiket sem megdobnia, így nem csak 1-3-as hátrányba került, de ráment a következő szettje is. A meccset azonban nem engedte el, újra összekapta magát és pazar játékkal 3-4-ig zárkózott vissza. 

Cross nem nagyon találta az ellenszert a feljavuló belgával szemben, így jöhetett a döntő szett. Van den Bergh jól kezdett, de 1-0 után cserben hagyták a duplák, hiába dobhatott rendre előbb kiszállóra, nem tudta megcsinálni. Cross ezeket kihasználva kiizzadta a továbbjutást.

Forrás: www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

Az esti negyeddöntők sorát egy igazi klasszikus, a regnáló bajnok Michael van Gerwen és az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld összecsapásával indult. Zsinórban ez a harmadik év, hogy megmérkőznek az Ally Pallyben. Tavaly Van Gerwen, előtte pedig Barney örülhetett, ami azonban közös volt ezekben a meccsekben, hogy mindkettőn parádés volt a színvonal. 

Most elég idegesen és nem túl élesen kezdtek, ami a kiszállóknál mutatkozott meg leginkább. Barneveld három szettnyilat rontott a nyitófelvonásban, ez pedig nem is maradt büntetlenül. A másodikban sem kiszállózott valami fényesen a rutinosabb holland, de azért sikerült egalizálnia az eredményt. Két szett után mindketten 92-es átlaggal álltak, ami jól mutatja, hogy finoman szólva sem sziporkáztak. A harmadik és negyedik felvonásban legalább tömegben kezdtek éledezni, de Barney továbbra is szenvedett a kiszállóknál, így újabb szettet bukott szettnyilakról, majd hátsó pályán sem tudott csodát tenni, így a következő szünetre már 3-1-es "Mighty Mike" vezetéssel mentek. 

Megizzadt a továbbjutásért a címvédő. - Fotó: skysports.com

Nagyon úgy tűnt, hogy Barneveld nem tud kilábalni ebből a krízisből és elmegy az ötödik szett is, ám a semmiből, 0-2 után megtáltosodott és elsőre megdobálta a duplákat, többek között a döntő legben a 101-es kiszállónál is. Van Gerwen sajnálhatta, hiszen 2-0-ra 135-ös átlaggal tett szert és egy szettnyila is volt. 

Barney a hatodikban ott folytatta ahol előtte abbahagyta, egy remek 121-es kiszállóval brékelt, majd a szettet is behúzta, amivel már 3-3 állt az eredményjelzőn. A 2007-es világbajnok előretörését a hetedik felvonásban tudta megtörni Van Gerwen, amivel egy szettre került a továbbjutástól. A világelső holland a nyolcadikban pontot is tehetett volna a végére, de elpuskázta a meccsnyilat, RVB pedig 84 pontról azonnal büntette.

Barney jól kezdte a döntő szettet is, 1-1-nél azonban három nyilat rontott a D16-ra, ezt pedig Van Gerwen nem hagyta büntetlenül, kezdésből pedig már nem engedte ki a győzelmet.

Lassan indultak be, de a végére csak egy drámai meccset vívtak, Van Gerwen pedig 103 pont fölé tornázta az átlagát. Aki velünk tartott sem járt rosszul, ugyanis jött a 17.5-nél több 180, amivel tétünk 1.75-szörösét könyvelhettük el.

Forrás: https://www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

Az utolsó negyeddöntőben egy újabb klasszikusra került sor, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor a kétszeres vb-győztes Gary Andersonnal nézett farkasszemet. A torna előtt egyértelműen a skót lett volna a párharcuk esélyese, a csütörtöki nyolcaddöntős teljesítményük alapján azonban az angol legendát hozták ki favoritnak a bukmékerek, főleg miután Andersen kisebb sérüléssel bajlódott és nem lehetett tudni milyen állapotban lép színpadra. A fogadók ezt figyelembe is vették a    -n, a kezdésre ugyanis a nyitó 1.70-es odds 1.60-ra esett. 

Taylor kezdte jobban a nagy derbit, a világbajnokság után visszavonuló angol 107.19-es átlaggal és hibátlan kiszállózással húzta be az első szettet.

Gary a másodikban szépen vágott vissza egy 101-es kiszállóval, de utána ismételten Taylor pillanatai következtek. A harmadikat nullára hozta el, majd a negyedikben egy pazar fordítással, 0-2-ről döntő legben húzta be a szettet és tett szert a 3-1-es vezetésre. Anderson sem tömegben, sem kiszállózásban nem tudta tartani a tempót, így "The Power" gond nélkül nyerte az ötödiket is. 

A szünet után a skót elkezdett életjeleket mutatni, szépített 4-2-re, majd döntő legben zárkózott 4-3-ra, pedig Taylor egy parádés 126-os kiszálló után kezdhetett a továbbjutásért. 

A nyolcadik felvonásban már nagyon érződött a feszültség, melyből döntő legben Taylor jött ki jobban. 

Forrás: www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

PDC darts-vb, 13. játéknap (december 29, péntek) eredmények:
Meccs Eredmény
Jamie Lewis-Darren Webster 5-0
Dimitri Van den Bergh-Rob Cross 4-5
Michael van Gerwen-Raymond van Barneveld 5-4
Phil Taylor-Gary Anderson 5-3

Kattints a képre a játékért!