Darts-vb

Borul a papírforma vagy összejön a Van Gerwen-Taylor álomdöntő? - napi tippek a vb-re!

Szombaton az elődöntős összecsapásokkal folytatódik a 25. PDC darts-világbajnokság.

Pénteken kialakultak az elődöntős párosítások, a felső ágon a világelső Michael van Gerwen azzal a Rob Crosszal néz farkasszemet, akivel ősszel négyszer is megmérkőzött, míg az alsó ágon a 16-szoros világbajnok legenda Phil Taylor ellenfele a torna abszolút meglepetésembere, Jamie Lewis lesz. Papíron elképzelhetetlen, hogy ne Van Gerwen-Taylor döntőt rendezzenek, azonban az elmúlt napokban Cross és Lewis is olyan játékot tett az Ally Pally színpadára, ami miatt egyik világbajnok sem lehet nyugodt.

PDC darts-vb, 14. játéknap - szombat (december 30.)
Fogadási határidő Mérkőzés 1 2
20:45 Jamie Lewis-Phil Taylor 4.05 1.16
22:15 Michael van Gerwen-Rob Cross 1.18 3.90

Elsőként a selejtezős Jamie Lewist és a világbajnokság után visszavonuló Phil Taylort invitálják majd a tábla elé. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy az angol legenda nem is álmodhatott volna ennél könnyebb elődöntős ellenfélről, ám valójában egy pokoli nehéz meccs elé néz.

Lewis nem szerencsével, hanem világklasszis játékkal jutott el idáig, és olyan sztár is áldozatául esett, mint Peter Wright. A fanatikusoknak a 26 éves walesi teljesítményéről Kirk Shepherd 2008-as menetelése juthat eszébe, aki ugyancsak totál outsiderként masírozott a döntőig. A különbség azonban annyi, hogy amíg Shepherd 85 körüli átlagokkal menetelt, addig Lewis most 100.06 pontos tornaátlaggal áll, amivel abszolút a krémhez tartozik

Nem tudom elhinni. Reménykedtem egy jó tornában, de álomban sem gondoltam volna, hogy elődöntőbe jutok. Még mindig úgy gondolom, hogy van hová fejlődni, de tudom, ha elkapom a fonalat, akkor olyan jól játszhatok, mint bárki más.

- nyilatkozta Lewis az 5-0-ra megnyert negyeddöntős mérkőzése után, illetve hozzátette, hogy innentől nincs vesztenivalója, csak felmegy a színpadra és megpróbálja a saját játékát játszani.

Ami a walesi menetelésében különösen tetszetős, hogy nem elégedett meg Wright kiütésével, hanem utána ugyanúgy koncentrált a következő meccsein is. Ha tudja tartani az eddigi játékát, akkor Taylornak is fel kell kötnie a gatyáját.

A játéka egyébként az angol legendának is nagyon egyben van, és az látszik rajta, hogy mérkőzésről mérkőzésre egyre nagyobb az önbizalma és a hite, hogy világbajnokként vonulhat vissza.

Vajon folytatódik a legenda álma? - Fotó: skysports.com

Természetesen a legtöbb minden Taylor mellett szól, kezdve a rutintól a közönség támogatásáig, ám Lewisnak nem lesz vesztenivalója és ennyi jó teljesítmény után vélhetően meglesz a hite ahhoz, hogy felvegye a kesztyűt a hazai kedvenccel.

Fogadás szempontjából sem egy könnyű meccs ez, de amiben fantáziát látunk, hogy Lewis dobja a több 180-at. Ugyan Taylor a Gary Anderson elleni negyeddöntőben tőle szokatlanul nagyon tolta a maximumokat, de összességében a tornán a walesi így is majdnem dupla annyit dobott. Véleményünk szerint Lewisnál a rutintalanság és esetleg az idegesség elsősorban a kiszállóknál mutatkozik majd meg, nem pedig a tömegnél.

Nap fogadása: Jamie Lewis-Phil Taylor
hatharom.com
Lewis dob több 180-at
@1.60
Fogadási határidő: szombat, 20:30

A másik elődöntős párosításra mondhatjuk, hogy papírforma, annak ellenére, hogy Rob Cross első világbajnokságán vesz részt. Ugyanakkor olyan évet, és legfőképpen őszt produkált, ami után egyáltalán nem csoda, hogy itt van a legjobb négy között. Lehetett volna még ennél is parádésabb a 2017-es szezonja, ha nincs a mezőnyben egy bizonyos Michael van Gerwen. Cross ugyanis csak ősszel három major tornán kapott ki a világelső hollandtól. Az ő összecsapásaik voltak az ősz slágermeccsei, hiszen rendre nagyon komoly színvonalon zajlottak. 

Cross egy fantasztikus játékos, csodás, amit idén művelt, de még nem sikerült kamerás meccsen legyőznie. Remélem , tudom tartani a jó formám, mert ő egy mesés játékos.

Egyikük sem jutott el idáig domináló játékkal, Van Gerwen magához képest dobott gyengébben, míg Cross komoly hullámvölgyeket élt meg. A negyeddöntőben mindkettejüknél borzasztóan rezgett a léc, de amikor nagyon kellett, akkor helyén volt a szívük. 

Képes lesz-e bárki megállítani Van Gerwent? - Fotó: skysports.com

A nagyobb nyomás nem kérdés, hogy a hollandon lesz, pláne azok után, hogy ennyiszer legyőzte már Crosst. Mentálisan ez sokat segíthet az angolnak, akinek vesztenivalója sokkal kevesebb, ám a játéka megvan ahhoz, hogy borítsa a papírformát. És ezzel ő is pontosan tisztában van:

Nem számít, ki ellen játszok. Ha hozom azt a játékot, amit szoktam, akkor van esélyem.

Óriási tűzijátékra számíthatunk, mert bár voltak gyengébb pillanataik, azért még így is zseniális teljesítménnyel jutottak el idáig. 

Ha már az elejétől kezdve elindul az adok-kapok, akkor itt egy brutális 180 fesztivál várható. Ennek megfelelően 26,5-nél húzták meg a bukmékerek a határt, ám ha elkapja őket a gépszíj, akkor ennek megugrása sem okozhat nekik problémát, főleg miután itt már hat nyert szett kell a továbbjutáshoz. 

 



Napi tippjáték kérdés:

 

Kik jutnak be a döntőbe?

 

A válaszokat kommentben várjuk, a helyesen válaszolók között pedig naponta kisorsolunk egy Darts 2018 magazint.

Tippelési határidő: szombat 20:30



 

Kattints a képre, tippelj és nyerj!

 

A tizennegyedik játéknap sorsolása: