Darts-vb

Beteljesedik Taylor hollywoodi sztorija vagy Cross keresztbe tesz?

Elérkeztünk a 2018-as PDC darts-világbajnokság utolsó csatájához, a fináléhoz, melyet a 16-szoros győztes Phil Taylor és az újonc, 20. kiemelt Rob Cross vív meg. "The Power" egy újabb vb-címmel álomszerűen akaszthatná szögre a nyilait, ám a villanyszerelőből lett profi darts honfitársa ellen nagyon kemény kihívás elé néz.

Rob Cross és Phil Taylor között dől el a 2018-as vb-cím. - Fotó: Instagram/PDC

Nem is indulhatna ennél szebben az újév, hétfő este vagy Rob Cross vagy Phil Taylor a magasba emeli a Sid Waddell trófeát. Ugyan előzetesen az álomdöntők között nem feltétlenül ez a párosítás szerepelt, ám így is egy csemege előtt állunk, hiszen igazi hollywoodi sztori lenne, ha a sportág királya egy újabb világbajnoki címmel tudna visszavonulni. Cross győzelme sem éppen mindennapi lenne, a darts történetében ugyanis nem sokan tudtak 20. kiemeltként vb-t nyerni.

Erről a döntőről leginkább a 2007-es finálé juthat eszünkbe, amikor Raymond van Barneveld a profik között még hasonlóan "ismeretlenként", 32. kiemeltként masírozott be a döntőbe, majd ott minden idők legnagyszerűbb meccsét vívta Taylorral. 
Fogadás a győztesre    
Rob Cross Phil Taylor
1.90 1.70

Éppenséggel nem zárhatjuk ki, hogy ez is valami hasonlóan izgalmas derbit hoz majd, mint a 2007-es döntő, hiszen Cross az elmúlt napokban többször is megmutatta, hogy nem az a típus, aki megijedne a saját árnyékától. 

A fiatalabb angol úgy jutott el idáig, hogy három meccset is döntő szettben nyert meg. Köztük a legdrámaibb messze a Michael van Gerwen elleni elődöntő volt, ami hirtelen halállal végződött. Cross kezét Fortuna asszonysága is fogta, hiszen a világelső riválisának hat meccsnyila is volt. Egészen parádés meccset vívtak, zseniális számokkal a végén. 

Erre nincsenek szavak. Egy bizonyos ponton bizonytalannak éreztem magam, de sikerült átjutnom rajta. Magabiztos vagyok a saját képességeimet illetően, és valóban azt hiszem, ha a legjobbamat nyújtom, akkor napról-napra közelebb kerülök az élmezőnyhöz.

- nyilatkozta Cross a drámai csatát követően. 

Taylor közel sem játszott ennyire szoros elődöntőt, ugyanakkor a 6-1 ellenére izgalommentesen éppenséggel az ő meccse sem alakult, hiszen a hét szettből hatszor döntő leg döntött és ezek legnagyobb részében ellenfele dobhatott a kiszállóra. A mérleg nyelvét az billentette Taylor javára, hogy amíg tapasztalatlan riválisa kihagyta a duplákat, addig az "öreg" megdobta. 

Taylornak Andersonnál is keményebb falat lehet Cross a döntőben. - Fotó: skysports.com

Mindketten az egész tornán klasszis teljesítményt hoztak, így innentől az a kérdés, hogy a döntőben, a tét súlya alatt, ki mennyire lesz képes a legjobbját a színpadra tenni. Mondhatnánk, hogy Taylornak a mérhetetlen rutinjával ez nem okoz majd problémát, ám ez azért neki is új szituáció lesz, mégiscsak pályafutása utolsó mérkőzése. A tornának még abban a szellemben vághatott neki, hogy igazából nincs vesztenivalója, azonban most már ott áll a győzelem küszöbén, és már az elődöntőben is átlengte a feszültség. 

A közel azonos odds nem véletlen, Cross hiába vb-újonc, mentálisan rettentően erős és bár voltak hullámvölgyei a tornán, ezekből is rendre ki tudott lábalni. Véleményünk szerint Taylornak tömegben nem lesz egyszerű dolga tartani a lépést honfitársával, a kiszállóknál viszont már a külső tényezők, azaz a közönség is segítheti a stoke-on-trentit.


Fogadás szempontjából soha nem egyszerű egy döntőre fogadni, itt pedig különösen nehéz +EV-s tippet találni. Az nem nagyon lehet kérdés, hogy Cross dobja majd a több 180-at, ő ebben sokkal jobb, ennek megfelelően erre csupán 1.14-es oddsot kínálnak. Abban viszont már nem vagyunk biztosak, hogy ketten együtt a 26.5-ös határt túlszárnyalják majd. Ugyan az elmúlt években nagyon termékeny döntők voltak, de ez nem annak ígérkezik. Taylor az egész tornán csak 26-ot dobott, ami 118 leg alatt elég karcsú. Crossnál ugyanez az arány, 152 leg alatt 55 maximum. Véleményünk szerint itt nem lesz egy nagy 180 parádé, még ha Cross oda is pakol majd 15 körül.

Rob Cross-Phil Taylor
hatharom.com
180-ak száma - Kevesebb, mint 26.5
@1.85
Fogadási határidő: hétfő, 21:00

 



Napi tippjáték kérdés:

 

150.5 pont felett vagy alatt lesz a döntő legmagasabb kiszállója?

 

A válaszokat kommentben várjuk, a helyesen válaszolók között pedig naponta kisorsolunk egy Darts 2018 magazint.

Tippelési határidő: hétfő 21:00



 

Kattints a képre, tippelj és nyerj!

 

A tizenötödik játéknap sorsolása: