Darts-vb

Elképesztő dráma, hat meccsnyílról kapott ki Van Gerwen, Cross-Taylor döntő lesz

  • Cesc18

Phil Taylor 6-1-re verte Jamie Lewist, míg Rob Cross 6-5 arányban tudta levadászni Michael van Gerwen skalpját.

Szombaton az elődöntős összecsapásokkal folytatódott a 25. PDC darts-világbajnokság. Elsőként a torna meglepetésemberét, Jamie Lewist szólították a színpadra, majd a 26 éves walesit a 16-szoros világbajnok Phil Taylor követte. A mérkőzés előtt természetesen az angol legenda számított a topfavoritnak, ám Lewis parádés játékkal vette az akadályokat és jutott először vb-n a legjobb négyig, így Taylor egyáltalán nem lehetett nyugodt. 

Taylor minden apró lehetőségre lecsapott. - Fotó: skysports.com

Lewis már rögtön az első szettben megráncigálta az "öreg" bajszát, igaz, kellett egy kis idő, amíg felvette a ritmust, de 0-2 után igen meggyőző játékkal fordított. Borzasztó szorosan alakult a második felvonás is, a walesinek egy nyila volt D13-ra a 2-0-s vezetésért, de elvétette, Taylor pedig megcsinálta 25 pontról. 

A szünet után folytatva a sormintát, a harmadik és negyedik szett is döntő legben dőlt el. Előbbiben Lewisnak több szettnyila is volt, de a közönség hathatós "segítségével" mind kimaradt, Taylor pedig köszönte szépen. Hasonlóan alakult a negyedikben is, igaz, ekkor 167-ről és 106-ról volt kísérlete a walesinek, de ezek sem ültek, így az angol 3-1-re lépett meg. 

Az újabb szünet sem hozott változást, Lewis jól tolta a tömeget, de a kulcsfontosságú dobásoknál hibázott, ez pedig Taylor ellen nem fért bele, aki rendre kihasználta az adódó lehetőségeket. A hetedik szettben úgy nézett ki, hogy 1-1 után végre újra fel tud iratkozni a táblára a walesi, ám hiába húzott el 2-0-ra és voltak ismételten szettnyilai, egyszerűen képtelen volt megdobni.

Taylor 6-1-re nyert, ami ránézésre nagyon sima győzelmet takar, ám ebből hatszor döntő leg döntött, melyek többségében Lewis dobhatott a szettért. Sajnálhatja a fiatal walesi, ugyanakkor előzetesen valahol ez volt a várható. "Véleményünk szerint Lewisnál a rutintalanság és esetleg az idegesség elsősorban a kiszállóknál mutatkozik majd meg, nem pedig a tömegnél." - idéztük magunkat. Azonban, aki velünk tartott, különösebb izgalom nélkül vághatta zsebre az 1.60-szoros kasszát, ugyanis Lewis 11-5 arányban nyerte a 180-as dobásokat.

Taylor 19. PDC vb-döntőjébe jutott be, méghozzá 53%-os kiszállózással és közel 100 pontos körátlaggal. 

Ez igazi harc volt. Jamie nagyon stabil és nagyon pontos játékos, aki nem mutat érzelmet és félelmet, fantasztikus srác. Kihagyott néhány fontos duplát, amit sikerült kihasználnom.

- mondta a mérkőzés után Taylor.

Forrás: www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

A másik elődöntőben a címvédő és világelső Michael van Gerwen és a 20. kiemelt Rob Cross nézett farkasszemet egymással. Néhány hónapon belül ez már az ötödik összecsapásuk, és bár az idén üstökösként berobbanó angol rendre megnehezítette a holland zseni dolgát, legyőznie nem sikerült. De ennek ellenére nem lehetett leírni Crosst, hiszen a szezon során többször megmutatta mennyire pazar játékra képes, és a legnagyobb négyig vezető úton is bizonyította, hogy nagyon komoly potenciál van benne. 

A korábbi mérkőzéseik alapján nagyon komoly tűzijátékra számíthattunk, amiből a srácok már az elején ízelítőt adtak. Az első két szett után már nyolc 180-nál tartottak, de Van Gerwennek a kiszállózással akadtak problémái, így csak nagyon nehezen tudta 1-1-re hozni.

A szünet után még rápakoltak egy lapáttal és elkezdődött az igazi adok-kapok, melyből elsőre Cross jött ki jobban, de utána Van Gerwennek ismét sikerült egalizálnia az eredményt, igaz, ehhez ismét észnél kellett lennie a döntő legben. 2-2-ig mindketten hozták a saját szettjüket, és ez a sorminta az ötödik felvonásban sem szakadt meg, bár ehhez Crosstól egy bravúros 161-es kiszálló kellett. 

A szünet után Van Gerwen hihetetlen tempót kezdett el diktálni, 118-as átlaggal pillanatok alatt kiosztott egy 3-0-t és kiegyenlített. Crosst azonban nem lehetett ennyivel megtörni, az angol a saját szettjében ismét remekelt és egy újabb magas kiszállóval negyedszerre is megszerezte a vezetést.

A világelső hollandnak azonban ismét nem okozott gondot az egyenlítés, 3-0-lal hozta a nyolcadikat. Úgy tűnt, hogy Cross folytatja a sormintát, ám a legrosszabbkor veszítette el a fonalat. 2-0-ra vezetett és kezdhetett az újabb vezetésért. Jól is fogyasztotta az 501-et, de a végén nem klappoltak a dobásai, Van Gerwen pedig lecsapott. Nem csak szépített a címévődő, de ki is egyenlített, majd hátsó pályáról megcsinálta a kulcsfontosságú bréket. 

Kezdésből viszont nem csillogott a holland, hibázott kiszállóra, amit Cross büntetett, majd mellé tette a sajátját egy 11 nyilassal. Az igazi dráma azonban a szett negyedik legében jött el, amikor is MvG a brékért, míg Cross a döntő szett kiharcolásáért küzdött. A nagy kiszálló párbajt végül az angol nyerte, így jöhetett a mindent eldöntő tizenegyedik felvonás.

Pihenő nélkül kellett odaállniuk, melyet Cross kezdhetett. Közel állt egy bravúros 170-es kiszállóhoz, de a bull hibádzott, Van Gerwen pedig azonnal büntette. Kezdésből azonban a holland sem tudta hozni, pedig többször is duplára dobhatott. Ezt követően kétszer-kétszer megcsinálták kezdésből, igaz, a címvédőnek 2-3-nál ki kellett szurkolnia egy meccsnyilat, amit Cross a bullra dobott. 

4-4-ig fej-fej mellett haladtak, majd Cross keze remegett meg először a kiszállónál, a holland pedig azonnal kihasználta. Innen már sínen volt a győzelem felé "Mighty Mike", ám a meccsnyilaknál ő sem volt elég pontos, ötöt is elpuskázott, így következhetett a hirtelen halál. Végig fej-fej mellett haladtak, először Crossnak volt 140-re egy próbálkozása, majd Van Gerwen fejezhette volna be 106-ról, de ismét elszúrta a meccsnyilat. Több lehetősége már nem adódott, az angol megdobta a győzelmet jelentő D8-at.

Egészen varázslatos meccset játszottak, amit Cross végül 100.98-as átlaggal tudott behúzni.

Forrás: https://www.facebook.com/pdchungarianfanclub/

 

PDC darts-vb, 14. játéknap (december 30, szombat) eredmények:
Meccs Eredmény
Jamie Lewis-Phil Taylor 1-6
Michael van Gerwen-Rob Cross 5-6

Kattints a képre a játékért!