Darts

Taylor és Van Gerwen számára sem sikerült jól a rajt

Csütörtök este Leedsben kezdetét vette a 2016-os Premier League-szezon. Elég egyoldalú találkozókat láthattunk az első este folyamán, ráadásul a címvédő Gary Anderson betegség miatt nem is tudott tábla elé állni. A semleges nézők talán kicsit keserű szájízzel feküdhettek le aludni, de így is érdemes feleleveníteni mi is történt, hiszen egy-egy magas kiszálló és körátlag azért befigyelt.

Ha kíváncsi vagy a mérkőzések részletes statisztikáira, akkor látogass el a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára!

A 2014-es vb-döntős Peter Wright és az újonc Michael Smith összecsapásával vette kezdetét a 16 héten át tartó darts-őrület. Az extravagáns skót az egyedi bevonulásával rögtön megadta az alaphangot a leedsi publikumnak, majd a játékával is elkápráztatta a nézőket. Nem sokat vacakolt, már a második legben elvette ellenfele kezdését, méghozzá egy 121-es kiszállóval. A negyedik körben kezdett észhez térni a tejfeles szájú angol, bár itt is volt lehetősége a brékre a skótnak, de végül Smith-nek sikerült feliratkoznia a táblára. A hatodik legben viszont nem kerülhette már el a dupla bréket, ami végleg meg is pecsételte a sorsát. Bár egy leget még visszavett hátsó pályáról, de ez már csak az eredmény kozmetikázásra volt elegendő, ami így sem festett túl szépen. Ennél sokkal többre képes a "Bully Boy" becenévre hallgató angol, bár tény, hogy szoknia kell még a Premier League hangulatát. Wrighttól viszont ez egy tökéletes bemutatkozás volt, és nem mellesleg már most beállította a tavalyi teljesítményét, akkor ugyanis nagy meglepetésre csak egy győzelmet tudott szerezni a sorozatban. 

Az est második találkozóján a világelső Michael van Gerwent és a 2009-es bajnok James Wade-et szólították a színpadra. Utóbbinak nincsenek túl szép emlékei a hollandról, hiszen a legutóbbi Premier League-meccsükön 0-7-re maradt alul ellene. Ezt a találkozót is elég demoralizálóan kezdte a "zöld szörny", hiszen a nehézkesen befejezett első leg után a másodikban hátsó pályáról bravúrosan fogyasztotta el a 167 pontot három nyílból (8:17-től látható a videóban). A következő körben sem tudott elmozdulni a nulláról Wade, de ez sem szegte kedvét, a 0-3 után ugyanis begyújtotta a rakétákat, vagy legalábbis remekül büntette a holland elpuskázott lehetőségeit. Öt leget nyerve zsinórban megfordította a találkozót az angol, és szép lassan körátlagban is beérte ellenfelét, így innen már nem engedte ki a meccset a kezéből. Van Gerwen ezúttal nem ápolt jó barátságot a duplákkal, ezt pedig tökéletesen használta ki Wade, akinek ezzel sikerült revánsot vennie a tavalyi kínos vereségért, illetve bizonyította, hogy nagy hiba őt leírni, papíron ugyanis neki adták a legkevesebb esélyt a bukmékerek a győzelemre (6.00 @ TippmixPro).

A folytatásban is egy angol-holland csata következett, méghozzá a két legenda, Phil Taylor és Raymond van Barneveld szereplésével. A nap slágermeccseként harangoztuk be ezt az összecsapást, a két ikon 73. alkalommal feszült egymásnak. A The Mastersen mutatott játékuk alapján egyértelműen Taylor érkezett jobb formában Leedsbe, ugyanakkor a Premier League-ben öt meccs óta nem tudta legyőzni a holland riválisát, ami kiegyenlítette az erőviszonyokat. A tapogatózós kezdés után Barney-nak sikerült először brékelnie, majd óriási meglepetésre még három leget nyert zsinórban, amivel már 5-1 állt az eredményjelzőn a javára. Jól dobta a tömeget, duplára pedig nem tudott hibázni, ötből öt kiszállót oldott meg elsőre, ami egészen parádés. A 16-szoros világbajnok Taylor ezzel nem tudott konkurálni, így csupán két leget nyerve nagyon simán kapott ki. Ugyanez az eredmény született egyébként a tavalyi legutolsó Premier League-meccsükön is, aki megérezte, hogy ez megismétlődik, az igen komoly, 29-szeres pénzt kaszálhatott.

Az eredeti programban ekkor a friss kétszeres világbajnok Gary Andersonnak és a vb-döntőben alulmaradt Adrian Lewisnak kellett volna következnie, de a címvédő skót betegség miatt nem tudott kiállni, amiről egyébként már a kezdés előtt órákkal tudni lehetett. A módosított programban így a World Grand Prix regnáló bajnoka, Robert Thornton és a tavalyi elődöntős Dave Chisnall lépett a dobóléc mögé. Nem ez ígérkezett a nap meccsének, de miután néhány nappal ezelőtt Chizzy 0-8-ról kalapálta el a skótot 10-9-re, így egy pikáns visszavágóra számíthattunk. Thorntonban elég mély nyomokat hagyhatott ez a vereség, ugyanis kritikán aluli teljesítménnyel rukkolt elő, aminek egy elég kínos, 0-7-es eredmény lett a vége. 75.68-as körátlagot hozott, amivel esélye sem volt felvenni a harcot, a hetedik legben jutott el először addig, hogy egyáltalán kiszállóra dobhatott. Persze ez semmit nem von le az angol érdemeiből, aki végig nagyszerűen játszott. Nem sűrűn fordul elő egyébként a Premier League-ben, hogy valakit nullára verjenek, konkrétan ez a hatodik alkalom, nem csoda, hogy erre 51-szeres oddson lehetett fogadni.

Anderson visszalépése ellenére a Lewis-fanoknak sem kellett búslakodniuk, az angol klasszis is játszott, méghozzá Smith ellen, aki elveszítette a pénzfeldobást Wrighttal szemben. A 2-7-es vereség után nem igazán sikerült a fiatalabb szigetországinak felpörögnie erre a meccsre, sőt, még gyengébb teljesítményt nyújtott, így Lewis is átgázolt rajta.

Első forduló (Leeds), eredmények:
Peter Wright-Michael Smith 7:2
Michael van Gerwen-James Wade 4:7
Phil Taylor-Raymond van Barneveld 2:7
Robert Thornton-Dave Chisnall 0:7
Adrian Lewis-Michael Smith 7:1