VB 2014

Kassai Viktor nem lesz ott a világbajnokságon

  • MTI

Nem hívták meg Kassai Viktort a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra - derült ki a nemzetközi szövetség (FIFA) szerdán nyilvánosságra hozott listájából.

Kassai nincs benne a bírói keretben - Fotó: AFP

A FIFA 25 bírót és segítőiket, valamint kilenc tartalék bírót és melléjük egy-egy asszisztenst nevezett meg. Európát kilenc trió - egy-egy német, török, svéd, holland, angol, olasz, spanyol, portugál és szerb -, valamint egy norvég tartalék duó képviseli. A kontinens játékvezetői közül három (török, svéd, szerb) képvisel olyan nemzetet, melynek válogatottja nem jutott ki a tornára.

Az előzetes, bő keretben még helyet kapó Kassai Viktor négy éve, a dél-afrikai vb-n négy mérkőzésen bíráskodott, ő vezette többek között a Spanyolország-Németország elődöntőt. A magyar játékvezetőt 2011-ben a világ legjobb bírójának választották, 2013-ban pedig harmadik lett a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS listáján.

A 38 éves magyar bíró 2008-ban olimpiai döntőt vezetett, majd a sikeres vb-szereplés után 2011-ben a Bajnokok Ligája döntőjét dirigálta, egy évvel később és tavaly pedig egyaránt BL-elődöntőben működött közre.

Kassai a 2012-es, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon csak a csoportkörben vezethetett, miután az Anglia-Ukrajna találkozó 62. percében óriási hibát követett el, amikor az ukrán Marko Devics lövése után nem ítélt gólt. A gólbíró Vad II. István ugyanis nem jelezte neki, hogy a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt John Terry visszarúgta azt a  mezőnybe, így a játék 1-0-s angol előnnyel folytatódott. A végeredmény is 1-0 lett, a társházigazda ukránok - akiknek nyerniük kellett volna a negyeddöntőbe kerüléshez - pedig kiestek.

Kassai a tavalyi BL-elődöntő, a Bayern München-Barcelona párharc első meccse (4-0) után is komoly bírálatokat kapott teljesítményéért, a spanyolok szerint a Bayern négy góljából legalább kettőt érvénytelenítenie kellett volna szabálytalanság miatt, a másik oldalon pedig úgy vélték, akár három büntetőt is ítélhetett volna a német csapat javára.

Kassai Viktor a mostani szezonban három BL-csoportmeccset és egy Európa Liga-találkozót vezethetett, s ő fújta a sípot a novemberi Mexikó-Új-Zéland interkontinentális vb-pótselejtező első mérkőzésén is.

A 25 kiválasztott bíró:
Ázsia
Ravshan Irmatov Üzbegisztám
Juicsi Nishimura Japán
Nawaf Shukralla Bahrein
Benjamin Williams Ausztrália
tartalék:
Alireza Faghani Irán
Afrika
Noumandiez Doue Elefántcsontpart
Bakary Gassama Gambia
Djamel Haimoudi Algéria
tartalék
Neant Alioum Kamerun
Daniel Bennett Dél-Afrika
CONCACAF-zóna
Joel Aguilar Chicas El Salvador
Mark Geiger Egyesült Államok
Marc Rodríguez Moreno Mexikó
tartalék
Roberto Moreno Salazar Panama
Walter Lopez Castellanos Guatemala
Dél-Amerika
Enrique Osses Zencovich Chile
Nestor Pitana Argentína
Wilmar Roldan Pérez Kolumbia
Sandro Ricci Brazília
Carlos Alfredo Vera Rodríguez Ecuador
tartalék
Victor Carrillo Casanova Peru
Óceánia
Peter O'Leary Új-Zéland
tartalék
Norbert Hauata Tahiti
Európa
Felix Brych Németország
Cüneyt Cakir Törökország
Jonas Eriksson Svédország
Björn Kuipers Hollandia
Milorad Mazic Szerbia
Pedro Proenca Oliveira Portugália
Nicola Rizzoli Olaszország
Carlos Velasco Carballo Spanyolország
Howard Webb Anglia
tartalék
Svein Moen Norvégia