VB 2014

Spori, ez tényleg a vb-döntő? - a letarolt Kramer nem tudta, hol van

megosztom

A Németország-Argentína világbajnoki döntőt vezető Nicola Rizzoli hajmeresztő sztorit mesélt a finálén agyrázkódást szenvedő német középpályásról, Christoph Kramerről.

Kramer ködös tekintettel botorkált le a pályáról - Fotó: AFP

A Borussia Mönchengladbach 23 éves középpályása pályafutása során először kezdett a német válogatottban, a meccs előtti bemelegítsen megsérült Sami Khedria helyére került be. Nem sokáig volt részese a döntőnek, az első félidőben összeütközött Ezequiel Garayval, az argentin bekk vállal találta el Kramer fejét, aki ugyan folytatta a játékot, ám nem sokkal később le kellett cserélni, agyrázkódást szenvedett. Rizzoli a La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban elmondta, a német játékos tudata nem volt tiszta az ütközést követően.

"Kevéssel a Garayval történt ütközés után Kramer odajött hozzám és megkérdezte: 'Spori, ez a döntő?' Azt hittem viccel, de megismételte a kérdést és azt mondta: 'Meg kell tudnom, hogy ez tényleg a világbajnoki döntő-e.' Igennel feleltem, mire elcsodálkozott, majd azt válaszolta: 'Köszönöm, fontos volt tudnom.' Ezután azt tanácsoltam Bastian Schweinsteigernek, hogy cseréljék le Kramert" - mesélte Rizzoli. A német futballista később azt nyilatkozta, semmire sem emlékszik az első félidőből.

A bolognai építészmérnök arról is beszélt, meglepetésként érte, hogy őt jelölték ki a döntő vezetésére. "A játékvezetés egy soha véget nem érő szenvedély. A világbajnoki döntő feledhetetlen, az utolsó lépése volt a húsz évvel ezelőtt kezdődött kalandnak. Először lettem bíró, majd férfi. Az eredményeimet minden olyan srácnak ajánlom, akik most kezdik a szakmát. Nem fogjátok megbánni a döntéseteket."

"Elődöntőben reménykedtem. Reális cél volt, hiszen európai bíró fújta a sípot a 2010-es döntőben (az angol Howard Webb - a szerk.), és 1990 óta váltogatják a földrészeket. Hogyan tudtam meg? Irmatov és Proenca mellett ültem, amikor bejelentették, ki vezeti a finálét, azt hittem, ők fognak örülni. A FIFA argentin delegálta azt mondta 'Rissoli', mintha bolognai lenne. Nem kapcsoltam azonnal, Andrea, az egyik segítőm lábon rúgott, majdnem megsérültem. A fájdalom döbbentett rá, hogy mi kaptuk meg a feladatot."

Az Olasz Labdarúgó Szövetség most tárgyal arról, hogy bevezesse-e szabadrúgások előtt használt eltűnő sprayt, Rizzoli helyesli az újítást. "A spray nagyon sokat segített, ahogy a gólvonal-technológia is. Mindig úgy véltem, hogy a legjobb, ha integráljuk ezeket a technikai dolgokat a további segítőkkel."

[1444469] 2014-07-13 21:00:00 Németország - Argentínax;
megosztom