Ligue 1

A majdnem rekorder kapustól Ibráig, vagyis az ősz álomtizenegye

Féltávnál jár a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Ligue 1 2013/2014-es szezonja. Az újévre összeválogattuk az őszi szezon legjobbjait, az álomcsapatban négy párizsi, valamint két-két Monaco- és Lille-játékos kapott helyet.

A kapus posztot tekintve nem volt igazán nehéz a választás, Vincent Enyeamának akkor is helye van a csapatban, ha nagyszerű sorozata igencsak balszerencsés körülmények között ért véget. Történt ugyanis, hogy a Lille nigériai kapusa 1062 percen keresztül megőrizte a kapuját a góltól, a Bordeaux elleni mérkőzésen azonban egy védőn megpattanó lövés az alumíniumot érintve a hálóba hullott. Gaetan Huard az 1992/1993-as idényben felállított 1176 perces csúcsa így nem dőlt meg az élvonalbeli találkozókat tekintve, de az afrikai hálóőr teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az északiak a harmadik pozícióból várhatják a folytatást.

Ibrahimovic mellett még három PSG-játékos került be az ősz csapatába - Fotó: Getty Images

A Lille még egy játékost delegál az ősz válogatottjába, méghozzá a dán Simon Kjaer személyében. A skandináv belső védő nyáron a Wolfsburgtól költözött Franciaországba, ahol valósággal újjászületett, kulcsszerepet vállalt a védőmunkában, pályára lépései közül tizennégy alkalommal nem kapott gólt csapata. Ezzel a számmal egyedülálló egész Európában. Ugyan Thiago Silva csupán tizenhárom bajnokin lépett pályára az ősz során, továbbra is a világ egyik legjobb centerbekkjének tekinthető, így különösebb magyarázatra nem szorul a beválogatása. Jobbhátvéd poszton Serge Aurier lett a befutó, a Toulouse 20 esztendős futballistája teljesítményével Arsene Wenger figyelmét is felkeltette. A bal oldalon a Lyonnál perememberből főszereplővé váló Henri Bedimo került az álomcsapatba.

Az ősz válogatottjába a három dobogós csapatból került be a játékosok zöme, a Paris Saint-Germain, Monaco, Lille hármas ugyanis a pontvadászat felénél komoly előnyre tett szert üldözőivel szemben. A középpálya védekező feladattal is ellátott tagjaiként Marco Verratti és Jérémy Toulalan szerepelnek, előbbi Laurent Blanc irányítása alatt még érettebb labdarúgóvá vált, utóbbi pedig kellő stabilitást adott a még formálódó hercegségbeli gépezetnek. Ami a támadó középpályásokat illeti, a monacói James Rodríguez nehezebben lendült játékba Franciaországban, de az ősz folyamán Claudio Ranieri együttesének játékmesterévé vált. Három góljával és hét gólpasszával a kolumbiai gyorsan belopta magát a szurkolók szívébe. Akárcsak Edinson Cavani Párizsban, aki bizonyította, hogy az oldalvonal közelében futballozva is képes kimagasló teljesítményre. Sokan aggódtak amiatt, hogy az uruguayi miként illeszkedik majd a fővárosiak támadósorába, Blanc mester nagyszerű döntését Cavani tizenkét gólja is igazolja. A Montpellier pokoljárása során egyetlen pozitívumot emlegetnek Franciaországban, ő Rémy Cabella, nagy kérdés, hogy a kiesőzóna közelében tanyázó gárda képes lesz-e megtartani 23 éves játékosát a januári átigazolási időszakban.

És hogy ki az őszi tizenegy befejezőcsatára? Természetesen Zlatan Ibrahimovic, aki tizennyolc meccsen tizenötször volt eredményes, emellett pedig hat gólpasszt is kiosztott. Az elmúlt szezonban nyújtott parádés teljesítményét ebben az idényben is hozza, a Bastia ellen szerzett skorpiórúgásos találatára pedig még évtizedek múlva is emlékezni fogunk.