Ligue 1

A Lyon a statisztika "nyakát kitekerve" térne vissza a BL-be

Egyszerű képlettel kalkulálhat a Olympique Lyon a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság zárófordulója előtt, ha a házigazda legyőzi a Stade Rennes-t, akkor biztosan a dobogón fejezi be a pontvadászatot, a következő szezonban pedig elindulhat a Bajnokok Ligájában. Igen ám, csakhogy az OL nyolc esztendeje képtelen nyerni a bretonok ellen a Stade Gerland-ban... Rémi Garde még vezetőedzői pályafutása elején jár, elmondása szerint a vasárnap esti találkozó dobogós helyezést érne el karrierje legfontosabb mérkőzéseinek rangsorában.

"Abban bízom, augusztusban még fontosabb találkozók következnek majd" - nyilatkozta a 47 esztendős szakember, az Európa Ligában töltött idei szezont követően jövőre a Bajnokok Ligája csoportkörébe kormányozná csapatát. A selejtezőkörben való szereplés kiharcolásához az szükséges, hogy az OL legyőzze a Rennes-t, de az ősi rivális Saint-Étienne Lille elleni pontvesztése esetén a döntetlen is elég lehet az üdvösséghez. "A sorsunk a saját kezünkben van. Saját közönségünk előtt harcolhatjuk ki a BL-szereplést a bajnokság utolsó fordulójában, ez egészen különleges pillanat."

Rémi Garde nyugalomra inti játékosait, a higgadtság BL-szereplést érhet az OL-nek - Fotó: AFP

A lyoniak esetleges botlása óriási esélyt adna az ötödik Lille-nek és a negyedik Saint-Étienne-nek, akik éppen egymás ellen küzdenek a zárófordulóban.

"Ha meg akarsz nyerni egy meccset, nem futballozhatsz félelemmel" - véli Garde. "Talán létezik némi kockázat, de az öltözőben egész héten arról beszéltem, hogy nem szabad görcsölnünk. Nem érzem, hogy bárki is megremegne vasárnap."

A hosszú és fárasztó szezon végéhez közeledve a korábbi hatszoros francia válogatott védő nem megkönnyebbülésről beszélt, hanem az éberségre hívta fel a figyelmet.

"Amíg nem válik hivatalossá a dolog, addig óvatosnak kell lennünk. Ez lesz Frédéric Antonetti utolsó mérkőzése a Rennes kispadján, nem várhatunk ajándékot a bretonoktól. Egy korai gól sokat jelentene, különösen ellenük..."

Merthogy a Rennes hét mérkőzéses veretlenségi sorozatot tudhat magáénak Lyonban, a piros-feketék öt döntetlen mellett kétszer győztek, tavaly például 2-1-re, 2006-ban pedig 4-1-re. Az OL utoljára 2005 januárjában nyert a Rennes ellen otthon.

"Statisztika... Meg fogjuk próbálni kitekerni a nyakát..." - foglalta össze a vasárnap esti feladatot Garde.

[1217187] 2013-05-26 21:00:00 Lyon - Rennesx;