VB 2014

Elbukott legfőbb riválisunk, Hollandiának ujjgyakorlat volt a románok legyőzése

Könnyed, 4-0-ás győzelmet aratott a holland labdarúgó-válogatott a meglehetősen enervált Románia ellen Amszterdamban, a világbajnoki selejtezősorozat D-csoportjában. A mieinkkel azonos hatosban szereplők csatája egyoldalú volt, a románok még csak megnehezíteni sem tudták az Oranje dolgát.

Az észtek magabiztos, 3-0-ás legyőzése után a csoportelső Hollandia azt a Romániát látta vendégül, amely pénteken szinte végig alárendelt szerepet játszott a mieink ellen, ám végül szerencsés körülmények között pontot szerzett a Puskás Ferenc Stadionban. Victor Piturca alaposan felforgatta kezdőcsapatát a magyarországi mérkőzéshez képest, az öt helyen megváltoztatott együttesből kimaradt a Budapesten büntetőből betaláló Adrian Mutu is.

Lendületesen kezdett az Oranje, amely már az első tíz perc végén megszerezte a vezetést, a vendég labdavesztés és formás ellenakció végén Rafael Van der Vaart középről lőtt a jobb alsó sarokba. (1-0) Hollandia rutinosan őrizte soványka előnyét, a vendégek Adrian Popa lövésénél jártak legközelebb az egyenlítéshez az első félidőben, de a veszélyes kísérletet Kenneth Vermeer szögletre ütötte.

Az első játékrészhez hasonlóan a második is pocsékul indult a románok szempontjából, Arjen Robben erőszakos labdaszerzése után balról adott középre, a labdába Van Persie tette bele a fejét, így a játékszer a kapus felett a hosszú sarokba hullott. (2-0) Szűk tíz perc elteltével ismét a Manchester United gólvágója volt a főszereplő, aki ezúttal a tizenegyespontról helyezett a látogatók kapujába, miután Florin Gardos Jermain Lenst gáncsolta a büntetőterületen belül. (3-0) Totálisan összezuhant Románia, a kegyelemdöfést pedig Lens adta meg keleti szomszédainknak. Egy hosszú bedobás után pontatlanul szabadítottak fel a védők, Adam Maher lövése kipattant Costel Pantilimonról, a PSV Eindhoven szélsője pedig közelről nem hibázott. (4-0)

Hollandia 2004. októbere óta nem kapott gól hazai környezetben világbajnoki selejtezőn, Louis van Gaal fiainak ezúttal a vártnál talán könnyebb dolga volt, mert a románoknak csak halovány felvillanásai voltak Amszterdamban.

FIFA Világbajnokság 2014 - Selejtezők
D-csoport
Hollandia-Románia 4-0 (2-0)
Gólszerzők: Van der Vaart (11.), Van Persie (55., 64. - a második büntetőből), Lens (89.)
 
Korábban:
Észtország-Andorra 2-0 (1-0)
Törökország-Magyarország 1-1 (0-0)