Serie A

Egy év Stramaccionival az Internél

Napra pontosan egy évvel ezelőtt vette át az Inter csapatának irányítását Andrea Stramaccioni. A 37 éves római születésű szakember vezetésével 54 tétmeccset játszott a milánói klub, s ezeken a találkozókon átlagosan 1.8 pontot szerzett. Három városi rangadójából az Inter edzője egyet sem veszített el. Egy év alatt nem kevesebb, mint 49 játékos kapott lehetőséget Stramaccionitól, aki szép és igencsak kínos időszakokat is megélt a fekete-kékek kispadján.

Stramaccioni

Egy év nagy idő, főleg az Inter csapatánál. Persze 12 hónap nem számít éppenséggel soknak egy szakvezető életében, ám a Serie A-ban ezt az időszakot is érdemes megbecsülni. Főleg annak fényében, hogy ebben a szezonban nem kevesebb, mint 13 edzőváltásra kerül sor az olasz élvonalban. Andrea Stramaccioni 2012-ben a NextGen Series (vagyis az ifjúsági Bajnokok Ligája) megnyerésével hívta fel magára a milánói vezetők figyelmét. Egyébként sokáig szülővárosa, a Roma utánpótláscsapatainál dolgozott. Stramaccioni egy olyan együttes kispadjára ült le 2012. március 26-án, melyet korábban két edző (Gian Piero Gasperini és Claudio Ranieri) is irányított. A bemutatkozás már önmagában emlékezetesre sikerült, hisz a fiatal edző egy Genoa elleni 5-4-es sikerrel debütált - a végül 6. helyén záró – Internél. Stramaccioni a milánói klub történetének 6. legfiatalabb vezetőedzője lett. Egy év alatt 54 tétmérkőzésen ült az Inter kispadján, 29 győzelem, 10 döntetlen, 15 vereség a mérlege. Ez átlagosan 1.8 szerzett pontot jelent meccsenként. Stramaccioni 49 játékosnak adott lehetőség tavaly március óta, Cambiasso, Guarin és Zanetti tartozik a „kedvencek” közé. De hány fajta játékrendszert is alkalmazott valójában a 37 éves tréner? Elég sokat, ez pedig az egyik olyan ok, amiért sok támadást kapott a szurkolók, és főleg a sajtó részéről. 3-5-1-1-ben, és 4-3-3-ban is játszott az Inter, míg végül Stramaccioni letette a voksát, a napjainkban is használt 4-3-1-2 mellett. Ő volt az első olyan szakvezető, aki nyerni tudott a Juventus új stadionjában (2012 novemberében, az Inter 3-1-re győzött Torinóban) és Stramaccioni nevéhez fűződik egy tavaly őszi, 10 mérkőzésen át tartó győzelmi sorozat is.

Nem szabad elfeledkezni azonban néhány komoly és elég kínos vereségről sem. A Siena vagy a Bologna elleni kudarc még élénken él a szurkolók emlékezetében, de az Európa Ligában is begyűjtött egy-két pofont az Inter. Gondoljunk csak a Tottenham elleni háromgólos vereségre. Antonio Cassano ügyét sem a legtökéletesebben kezelte Stramaccioni, bár az emlékezetes összeugrásukról - majd gyors kibékülésükről - nem lehetett igazán sok részletet megtudni.
A jövő? Egy biztos, hogy semmi nem biztos. Massimo Moratti pár hete elmondta, csak is Stramaccionin (és persze a csapat eredményein múlik) lesz-e a váltás a kispadon. A „második év” a Juventus elleni szombati rangadóval veszi kezdetét. Azon a meccsen az Inter játékosai sokat tehetnek azért, hogy Andrea Stramaccioni a következő idényt is a fekete-kékeknél kezdje.