NFL

Alex Smith után a rekorder rúgó játékosától is megvált a San Francisco

  • MD

Alaposan átalakul a San Francisco 49ers kerete a profi amerikai futball-ligában (NFL). Alex Smith elcserélése után David Akerstől is megváltak az Aranyásók, akik kiengedték a veterán rúgójátékost a szabadügynök piacra.

A sok kihagyott mezőnygól-kísérlet nem maradt következmények nélkül: David Akers, a 49ers 38 éves rúgó játékosa március 12-től szabadügynökként folytatja pályafutását. Akers még 2011 júliusában szegődött San Franciscóba, miután egy hároméves szerződést írt alá 9 millió dollár értékben.

A 2011-es idény a lehető legszebben sikerült Akersnek, aki 52 kísérletből 44-et váltott három pontra, és a 2012-es alapszakasz sem kezdődött rosszul, hiszen a szezonnyitányon a Green Bay ellen 63 yardról lőtt mezőnytalálatával NFL-csúcsot állított fel. A folytatás azonban már nem volt ilyen fényes, a szezon során 42 próbálkozásból végül csak 29-et értékesített. A kihagyott lehetőségek főleg a St. Louis Rams elleni derbiken bosszulták meg magukat: Akers mindkét meccsen hosszabbításban hibázott, és végül egy döntetlennel és egy vereséggel zárta a 49ers a Rams elleni csoportrangadókat.

A 49ers az idény végére szerződtette Billy Cundiffot, hogy versenyt teremtsen csapaton belül, és Akers észbe is kapott, miután a playoffot négy mezőnygóllal zárta öt lehetőségből. Szerződésének utolsó évét azonban nem tölti ki a csapatnál, miután csütörtökön kiengedte őt a 49ers a szabadügynök-piacra, mely március 12-én nyit.

"A 49ers szeretné megköszönni Davidnek az elmúlt két év szolgálatait, elköteleződését és vezérletét. Ő egy igazi profi játékos, aki mind magát, mind a csapatot büszkén képviselte. Neki és családjának is a legjobbakat kívánjuk" - mondta hivatalos közleményében a 49ers általános igazgatója, Trent Baalke.

Akers műtéten is átesett az idei holtszezonban, és 38 éves kora miatt az is kérdőjeles, hogy ezek után lesz-e még igény valamelyik csapat részéről az ő játékára. Akers 1998-ban debütált az NFL-ben a Washington Redskins színeiben, majd utána 12 évet játszott a Philadelphia Eaglesnél.

Akers menesztésével 3 millió dollárt spórol a fizetési sapkán a 49ers. A szabadügynök-piac legkeresettebb rúgójátékosai így Akers mellett Phil Dawson (Cleveland), Lawrence Tynes (New York Giants) és Shayne Graham (Houston) lesznek.