NFL

Elválnak Alex Smith és a San Francisco útjai

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) holtszezonbeli játékoskeringője még nem vette hivatalosan kezdetét, de Alex Smith távozása San Franciscóból immáron kőbe van vésve. Hivatalosan csak március 12-én cserélheti el az irányítóját a 49ers, a források szerint a Kansas City Chiefshez kerülhet Smith.

Nincs fél éve sem annak, hogy Alex Smith még magabiztosan irányította a 49ers támadóegységét, és csapata ennek megfelelően első helyen tanyázott az NFC nyugati csoportjában. Aztán jött egy agyrázkódás, majd Colin Kaepernick felemelkedése, és Smith, aki 2005 óta szolgálta a csapatot, hirtelen második számú irányítónak találta magát.

Még Jim Harbaugh vezetőedző is úgy vélekedett, hogy a szezon második felében már amolyan mentorszerep hárult Smithre, aki Kaepernick pályáját volt hivatott egyengetni. Ugyanakkor Smith és a 49ers is tisztában van vele, hogy képes az irányító egy csapatot győzelmekre vezetni, így várható volt, hogy a klub és a játékos útjai még a következő idény előtt különválnak.

Hivatalosan március 12-ig nem cserélhetnek a csapatok egymással, de hétfői híresztelések szerint Alex Smith elcseréléséről megállapodott a 49ers. A célállomás egyelőre nem ismert, de a Kansas City Chiefs lehet a befutó, hiszen az új vezetőedző, Andy Reid is nagyon kedveli Smith játékát, valamint a Chiefs előreláthatólag nem irányítót fog húzni a drafton az első húzással. A Chiefs 2-14-es mérleggel zárta a szezont, Matt Cassel és Brady Quinn irányítópárosa pedig csupán nyolc touchdownt tudott produkálni 20 interceptionnel.