NFL

Ray Lewis Super Bowl győzelemmel vonul vissza, a Baltimore felült az NFL trónjára!

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) főeseményét, a Super Bowlt 47. alkalommal a New Orleans-i Mercedes-Benz Superdome-ban rendezték meg a San Francisco 49ers és a Baltimore Ravens főszereplésével. A Ravens 22 ponttal vezetett, de egy 36 perces áramszünet megállította Ray Lewisék lendületét, és a 49ers feltámadt, végül azonban három pontra tudta csak aprítani a különbséget. Ray Lewis és a Baltimore Ravens története második Super Bowlját hódította el, így a Ravens legendája méltóképpen búcsúzott pályafutásától.

Ray Lewis utolsó meccsére, míg a San Francisco 49ers és a Baltimore Ravens a Super Bowl-veretlenségének megtartására törekedett. A Frisco hatodik bajnoki címére készült hat részvételből, míg a Baltimore az emlékezetes 2000-es bajnoki menetelés után szeretett volna ismét az NFL trónjára felülni.

Úgy tűnt, hogy a találkozó kezdetére csak a Baltimore-nak sikerül felébrednie, ugyanis a 49ers mind támadásban, mind védelemben kritikán alul teljesített, és a Ravens jóformán akkor szerzett pontot, amikor kedve tartotta. Joe Flacco ellenállhatatlanul szórta a labdákat Torrey Smithnek és Anquan Boldinnak,míg az első drive végén meg nem találta utóbbit a célterületen belül (7-0). Erre a Frisco David Akers mezőnygóljával válaszolt (7-3), de ezt követően csak a Ravens akarata érvényesült a pályán.

A folytatásban a Ravens földről és passzokból haladt előre, a 49ers védői folyton lekéstek az elkapókról, így Flacco vezérletével úgy ment át a Ravens támadóegysége a 49ers secondaryjén, mint kés a vajon. Amikor pedig már úgy tűnt, hogy Boldint és Smitht semlegesítették a védők, akkor Dennis Pitta kapta meg a hat pontot érő passzt (14-3).

Az újonc Colin Kaepernick rögtön megkezdhette volna a felzárkózást a 49ers részéről, de az irányító eladta a labdát. A Ravens a fordulásból majdnem szerzett egy touchdownt, de a speciális egységből Justin Tuckert a 7 yardos vonalnál elkapták a védők. Már-már úgy tűnt, hogy visszaveszi az irányítást a 49ers, de akkor szinte a semmiből Joe Flacco újabb aduászt adott, ezúttal Jacoby Jonesnak, aki 56 yardos touchdownt adott hozzá a saját és irányítója rezüméjéhez (21-3).

A 49ersnek az első félidő végére sikerült egy mezőnygóllal egy apró lépést megtenni a szorosabb eredmény felé (21-6), de az első felvonásban nyújtott teljesítmény után megérdemelten vezetett 15 ponttal a Ravens. A második félidőt pedig szintén Joe Flaccóék kezdhették meg.

Azonban Flaccóéknak nem kellett felmenniük a pályára, mivel Jacoby Jones Super Bowl-rekordot érő 108 yardos kickoff return touchdownt futott, ami után talán csak a legvérmesebb 49ers-szurkolók bízhattak már a győzelemben (28-6). Ugyanakkor a sors furcsa fintora vagy csupán tényleg a véletlen folytán a meccs csak ezután vált igazán érdekessé, ugyanis a Mercedes Benz Superdome-ban hirtelen kialudtak a fények egy áramszünetnek köszönhetően.

A baki miatt 36 percet állt a játék, és a kényszerszünet nem tett jót a Ravensnek, de a 49ersnek annál inkább. Colin Kaepernick előbb Michael Crabtree-t szolgálta ki egy touchdown-passzal, majd pár perccel később már Frank Gore-t éltethették a 49ers-drukkerek, miután 6 yardos touchdownt futott (28-20). Azonnal visszatért az élet a stadionba, és a 49ers játékosai is megérezték a vérszagot a Ravens körül, de a következő drive-jukból csak mezőnygólra futotta - igaz, először Akers elvétette a villáskaput, de egy kérdéses bírói ítélet után magabiztosan értékesítette a második próbát (28-23).

A Ravensnek sikerült a negyedik negyed elején életjelet adnia magáról, de Tucker mezőnytalálatára Kaepernick egy 15 yardos touchdown-futással reagált, ami után a Frisco elérkezettnek látta az időt, hogy kockáztasson a két extra pontért. A Baltimore védelme azonban kibekkelte a próbálkozást, így maradt a két pont különbség a csapatok között (31-29).

Joe Flaccóék igyekeztek az utolsónak ígérkező drive-jukat touchdownnal zárni, azonban végül ismét Tuckerre kellett hagyatkozniuk, aki viszont zöldfülű léte ellenére is határozottan vágta be a labdát a három pontot érő területre (34-29). A Frisco előtt esély nyílt, hogy először vezessen a meccs során, azonban Kaepernickék elszórakozták mind a négy lehetőségüket a Ravens célterülete előtt.

A Baltimore az utolsó két percben kényelmesen futtatta a labdát az idő pergetésének érdekében, de nem tudtak kitörni a 49ers védők szorításából. A puntolás előtt John Harbaugh kikérte utolsó idejét, és jóformán öngólra szólította fel fiait: Sam Koch puntoló pedig tette, amit a mester kiadott neki, és hagyta, hogy a célterületen belül szereljék őt a védők egy kisebb fogócskát követően (34-31). A két pontot megkapta a safety-ért a Frisco, azonban már csak 4 másodperc maradt számukra a fordításhoz, ami lehetetlen feladatnak bizonyult. A 47. Super Bowl győztese így a Baltimore Ravens lett!

Ray Lewis és a Baltimore Ravens is második bajnoki címét gyűjtötte be, és a védő legenda így elmondhatja magáról, hogy a csúcson fejezte be illusztris pályafutását. A Baltimore második Super Bowljában is képes volt győzedelmeskedni, míg a San Francisco először kapott ki nagydöntőben öt siker után.

A találkozó MVP-je végül az első félidőben három touchdown-passzt kiszóró Joe Flacco lett. Emellett két rekordot is szült a 47. Super Bowl: Jones 108 yardos visszahordás a leghosszabb touchdown a Super Bowl történetében, valamint Kaepernick 15 yardos futásánál sem szerzett nagyobbat még irányító a nagydöntőben.

Az NFL reklámblokkok legszebb pillanatait itt megnézhetik kedves Olvasóink!

NFL
Super Bowl
Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 34-31 (7-3, 14-3, 7-17, 6-8)

Végül természetesen a visszavonuló Ray Lewis is értékeli a Super Bowl győzelmet. Ha Isten veled van, akkor nem állhat senki az utadba, mondta Lewis, majd a baltimore-i közönséget hergelve közli, hogy hazaviszik Baltimore-ba a trófeát.

Joe Flaccón a sor, hogy magasba emelje a trófeát!

Roger Goodell, a liga elnöke átadja a Vince Lombardi trófeát a Steve Bisciottinak, a Ravens tulajdonosának. Utána John Harbaugh is kezébe veheti az amerikai futball legnagyobb díját.

A három touchdown-passzt adó Joe Flaccót választják meg az MVP-nek!

John Harbaugh harmadszor is leverte a fivérét a két testvér edzői pályafutása során.

15. perc: Lepereg az utolsó négy másodperc is! A Baltimore Ravens megnyeri második Super Bowlját!

Minden szem Ted Ginn Jr.-ra szegeződik.

15. perc: John Harbaugh nem lacafacázik, kikéri utolsó idejét.

15. perc: Sam Kochot szerelik a saját célterületén belül, megkapja a safety-ért járó 2 pontot a Frisco. Négy másodperc alatt kell csodát tennie a Friscónak! (34-31)

11 másodperc, John Harbaugh is kikéri a Ravens második idejét.

15. perc: Harmadik futást is semlegesíti a Frisco védelme, jön a punt.

14. perc: Harbaugh kikérte a harmadik idejét is, a Ravens továbbra is futásokkal operál.

14. perc: 1:42 választja el Lewist a második bajnoki gyűrűjétől.

Egy időkérése maradt Jim Harbaugh számára, így a Ravens könnyedén lepörgetheti a hátralévő időt a rendes játékidőből.

14. perc: Jimmy Smith hatástalanította Crabtree-t, így negyedik kísérlet dönt a Frisco sorsáról.

14. perc: Jim Harbaugh időt kér.

14. perc: Michael Crabtree-n taszajtottak nagyot hátulról, de a bírók szabályosnak találták. Harmadik próbálkozása következik a 49ersnek.

Az utolsó négy labdabirtoklást ponttal zárta a 49ers.

14. perc: Két perc maradt hátra a rendes játékidőből.

13. perc: Frank Gore egy szép játék után a 7 yardos vonalig viszi a labdát a pálya szélén.

12. perc: Most Crabtree kapta a labdát, 40 yardon belül a Frisco.

12. perc: Kaepernick hatalmas átadást adott Vernon Davisnek, de az elkapó ujja hegyeiről lecsúszott a laszti.

12. perc: Colin Kaepernick nézett körbe célpontjai között, de végül inkább megfutotta a first downt.

11. perc: Gore-t több védőnek kell megállítania a first down előtt pár yarddal.

11. perc: A Ravens kickoffja után a Frisco a következő drive-ből már a vezetést is megszerezheti.

11. perc: Justin Tucker visszanöveli 5 pontosra a Ravens előnyét. (34-29)

11. perc: Flacco passzát blokkolják, a védelem nem tudja felszedni a labdát, de les miatt újra próbálkozhat 3rd downról a Ravens.

10. perc: Rice vezetésével ismét a futásé a főszerep a Ravensnél.

8. perc: Flacco passzolt, Boldin pedig ugorva kapta el egy védő szorongatásában a játékszert.

8. perc: Harbaugh challenge-e jogosnak bizonyult, nincs meg a 1st down.

Jim Harbaugh challenge-et kér az utóbbi játék miatt, kapnak egy kis lélegzetvételnyi időt a játékosok.

8. perc: Flacco-Boldin páros újabb first downhoz asszisztál.

7. perc: A Ravens a harmadik próbálkozást is elvéti, de a bíróktól repült is már a sárga zászló, és védelmi hiba után megkapja a first downt a Baltimore.

Kaepernick futott touchdownja szintén Super Bowl rekord. Irányító még nem futott 15 yardos touchdownt a Super Bowlban.

A második félidőben eddig csak 91 yardot tett meg a Ravens, és 211 yardot a Frisco.

6. perc: Újabb kickoff-returnnél figyeltek Jacoby Jonesra.

6. perc: A két pontot megpróbálta a Frisco, de a Ravens gyorsan elejét vette a kísérletnek. Két pont marad a különbség.

6. perc: Colin Kaepernick 15 yardról befutott a végzónába! Ismét hőssé válik, miután az első félidőben megjárta a poklot?! (31-29)

4. perc: A veterán Randy Moss rázta le a védőit, 32 yard lett a jutalma. Frank Gore a következő playből megfutja a first downt, 20 yardon belül a Frisco.

3. perc: Ravens kick-off után a 24 yardról kezdődhet a Frisco-drive.

A Frisco a következő támadás során kiegyenlíthet, ha egy touchdown után a két extra pontra mennek rá.

3. perc: Tucker nem hibázza el, visszatért a 8 pontos különbség a két csapat között. (31-23)

2. perc: Ray Rice igyekszik befutni a célterületre, de a védelem résen volt. Ezt követően Flacco passzolt védők szorongatásában, érvénytelen kísérlet. Jöhet Justin Tucker.

1. perc: Flacco látta meg Anquan Boldint, meg van a 1st down. 5 yardon belül a Ravens.

1. perc: Maradtak a futások mellett a Hollók, de a 49ers nem adja könnyen a bőrét.

4. negyed

Véget ért a harmadik negyed, 17-7-re nyerte a 49ers ezt a játékrészt.

15. perc: Futás vette át a főszerepet a Ravens támadójátékában. Pierce megfutja a first downt, de a szerelésnél úgy tűnik, hogy lesérült.

14. perc: Anquan Boldin maradt üresen, és egy 30 yardos play-t produkált. 35 yardos vonalnál jár a Ravens.

13. perc: Ray Rice-t pihentetik a Hollók, de Bernard Pierce-szel is szép lassan halad előre a Ravens.

12. perc: Jacoby Jonesra nagyon rászálltak a védők, a kickoff return elején repültek bele, le is repültek a sisakok.

Az biztos, hogy ilyen forgatókönyvet senki sem jósolhatott meg előre az idei Super Bowlra. Rögtön felpezsdült az élet.

12. perc: Akers elvétette a mezőnygól-kísérletet, de a bírók szabálytalanságot észleltek (ismét tévesen), így a rekorder újra próbálkozhatott, és értékesítette is a 3 pontot. (28-23)

12. perc: Kaepernick hosszú átadása szépen szállt Ted Ginn felé, de a védő játékos az ujjával kilökte a labdát.

Rice harmadik fumble-je volt a playoffban, holott az egész alapszakaszban csupán egyszer csúszott ki a labda kezéből.

12. perc: Ray Rice fumble-je után a San Francisco visszaszerzi a labdát. 24 yardról veheti be ismét a Ravens fellegvárát a 49ers!

11. perc: Jacoby Jones is idegesebb lett, a Frisco kickoffja után kiejti a kezéből a labdát, touchback.

11. perc: Nem kockáztat a Frisco, David Akers értékesíti az egy extra pontot. (28-20)

Haloti Ngata sérült le az utolsó játéknál, így várni kell, hogy a 49ers melyik extra pontlehetőséget választja.

11. perc: Frank Gore futott be a Ravens célterületére, a védők teljesen lemaradtak róla. Ismét nyílt a meccs! (28-19)

10. perc: Vernon Davis váltott át terminátor üzemmódba, három védőnek kellett megállítania őt, de a first downt megszerzi.

10. perc: Puntolás után Ted Ginn Jr. a Ravens 20 yardos vonaláig hordja vissza a labdát.

9. perc: Flaccót sackelik, puntolhat a Ravens. A 49ersnek nagyon jól jött az áramszünet, most már kijelenthető.

8. perc: Flacco passzát Boldin nem tudta elkapni, majd a következő futást is időben megállítják a 49ers védői.

8. perc: Jacoby Jonest ezúttal a 10 yardos vonalon sikerült megfogni.

Új reményekkel folytatódik a mérkőzés.

8. perc: Michael Crabtree-vel ketten is ütköznek az elkapás pillanatában, de az elkapó még képes volt befutni a Ravens célterületére 31 yardról. (28-13)

8.perc: Kaepernick harmadik célpontját is megtalálja Vernon Davis személyében, újabb 1st down a 49ersnek.

8. perc: A veterán Randy Moss kaparintott meg egy passzt, amivel megszerezte a 1st downt. A 49ers a pálya felénél jár.

7. perc: Kaepernick Michael Crabtree-t célozta meg, de a védelem kiütötte az elkapó kezéből a labdát. Kérdéses, hogy a védők mennyire voltak szabályosak.

6. perc: Kaepernick előtt megnyílt a terület, és 15 yardos futásával megszerezte a touchdownt.

5. perc: Kaepernick passz helyet ezúttal futott, de csak 5 yardra tellett.

5. perc: Ray Rice futásaival húzza az időt, majd Kocher puntolt, a labda egészen a célterületig jutott. A San Francisco újból próbálkozhat a felzárkózással.

3. perc: A 49ers puntra kényszeredett. Flacco a fordulat után passzával megtalálta Torrey Smitht.

36 perc szünet után ismét a játéké a főszerep.

A világítás visszajött, de egyelőre még nem tudni, hány perc múlva folytatódik a játék. 13:22 lesz hátra a harmadik negyedből.

A hivatalos közlemény szerint áramszünet érte a Superdome-ot.

Elment a világítás a Superdome-ban. Áll a játék. Talán egy San Francisco-drukker műve?

2. perc: Kaepernick lábát kaszálja el a védő.

1. perc: Ravens kezdőrúgása után a San Francisco támadóegysége kezd magára találni.

Jones return-td-je a Super Bowlok leghosszabb visszahordása. Tehát NFL-rekordot is láthattunk.

1. perc: Jacoby Jones talán el is dönti a találkozót: 109 yardos kickoff-returnt produkált a touchdownhoz. (28-6)

3. negyed

A szünetben Beyonce szórakoztatja a közönséget, a Destiny's Child korábbi tagjaival újraegyesülve.

15. perc: David Akers mezőnygóljával ér véget az első félidő. (21-6) A Ravens 15 pontos előnnyel vághat neki a folytatásnak, méghozzá ők kezdik meg a második felvonást.

15. perc: Kaepernick érthetetlen módon futásra adta a fejét, de nem tudta előrébb juttatni a támadóegységét. Így már csak egy mezőnygóllal vigasztalódhat a 49ers a szünet előtt.

15. perc: Kaepernick és Davis összjátéka újabb first downt szült.

14. perc: Colin Kaepernick második passza Vernon Davisnek first downt ért. Közben a Ravens védők szabálytalankodtak, úgyhogy automatikus first downt kapott a 49ers.

14. perc: A Ravens kezdőrúgása után a 49ers a touchback mellett adja le a voksát.

14. perc: Jacoby Jones egy hatalmas átadás után 56 yardos touchdownt szerez a Ravensnek. Valószínűleg a Super Bowl legszebb jelenetét láthattuk. Tucker extra pontja után 18 pontossá duzzasztja a Ravens előnyét. (21-3)

2 perc van hátra az első félidőből.

13. perc: Puntra kényszerül a 49ers, a Ravens megnyugtató előnyre tehet szert, ha touchdownnal zárnák ezt a drive-ot.

13. perc: A saját 7 yardos vonaláról törhet ki a 49ers. Az első két próbálkozással nem jutottak előre.

12. perc: Mezőnygólra feljött a speciális egység, de rúgás helyett futás lett a vége, a védők azonban az utolsó pillanatban megállították Justin Tuckert, mielőtt touchdownt szerezhetett volna.

12. perc: A 49ers ajándékba kapott egy labdát, de a kiejtett játékszert nem tudták megszerezni a védők. A harmadik próbálkozást elvétette a Ravens.

11. perc: Ray Rice előre vetődött három védő között és megszerezte a first downt. A 49ers védelme egyelőre nem tud mit kezdeni a Ravens támadóival.

Újabb tömegbunyó kerekedett az interception után, a játékosok láthatóan nem szeretik egymást.

9. perc: Kaepernick első passzából interceptiont dobott Ed Reednek. Randy Moss ha 10 yarddal hátrébb tartózkodott volna, akkor talán esélye lett volna elkapni a labdát.

8. perc: A 49ers visszahordóját is a 21 yardos vonalnál állítják meg a Ravens-védők. Kaepernickéknek fontos lenne ponttal zárni ezt a drive-ot, hogy ne legyen nagy a hátrány a szünetig.

8. perc: Joe Flacco passzát Dennis Pitta húzta le úgy, mintha a világ legkönnyebb dolga lenne. Justin Tucker pedig az egy pontot is értékesítette.(14-3)

8. perc: A 49ers újabb büntetést kapott, 10 yardon belül van ismét a Ravens.

6. perc: Joe Flacco Ed Dicksont találta meg ezúttal, majd Ray Rice csökkentette még inkább a távolságot a Ravens támadóegysége és a 49ers célterülete között.

6. perc: Pörögnek a percek, köszönhetően annak, hogy a Ravens a futójátékra fektette a hangsúlyt.

4. perc: Bernard Pierce révén megszerzi a 1st downt.

3. perc: A Ravens két futással próbálkozott megszerezni az első first downt a 35 yardos vonalukig.

3. perc: Újabb first down után LaMichael James futott egyet, de két testcsel után az utolsó pillanatban kiejtette a labdát, amit a Ravens egyik védője kaparintott meg. Ismét a Hollók támadhatnak.

1. perc: Vernon Davis kisebb sérüléssel bajlódott az első negyedben, de a másodikra felépült, és Kapernick passza után 1st downt ér el.

1. perc: Nem kockáztatott a Ravens, puntoltak a Hollók.

2. negyed

15. perc: Joe Flaccót sackelik harmadik próbálkozásra. Jönne a speciális egység, de közben véget ér az első negyed.

14. perc: Joe Flacco 30 yardos passzt adott kiszorított helyzetből Anquan Boldinnak, ismét mezőnygól távolságon belül van a Ravens.

12. perc: Ray Rice 2 yardos futásával megszerezte a 1st downt.

12. perc: Dennis Pitta kezében landolt a labda Joe Flacco átadása után. 1 yard kell a 1st downhoz.

12. perc: Jacoby Jones a kezdőrúgás után 21 yardig hordja vissza a labdát.

12. perc: David Akers révén a 49ers is feliratkozik az eredményjelzőre. 36 yardos mezőnygólt szerzett az NFL rekorder rúgójátékosa. (7-3)

11. perc: Kaepernicket harmadikra sackelik, jön a 49ers speciális egysége a mezőnygólért.

11. perc: Kaepernick második próbálkozásból egy futócsel után passzolt, de Crabtree kiejtette a labdát a kezéből.

10. perc: Vernon Davis kapta el a labdát, 10 yardon belül a 49ers.

9. perc: Colin Kaepernick futásaival viszi előre a 49ers támadóegységét.

6. perc: Colin Kaepernick és Michael Crabtree játszott össze, a 49ers megszerzi az első 1st downját a meccsen.

5. perc: Kezdenek elszabadulni az indulatok, kisebb kakaskodásnak lehettünk szemtanúi.

5. perc: Baltimore-i kezdőrúgás, a Frisco újabb touchbackkel indulhat a saját 20 yardos vonaláról.

5. perc: Flacco ismét briliánsan látta meg a védők közül kibúvó Anquan Boldint, így a Baltimore szerzi meg a Super Bowl első touchdownját. Justin Tucker magabiztosan értékesíti az egy extra pontot. (7-0)

5. perc: A 49ers védelme is büntetést kap, 4 yard kell a first downhoz a Baltimore-nak.

3. perc: Joe Flacco látta meg az üresen maradt Torrey Smitht, a Ravenst már csak 15 yard választja el a 49ers célterületétől.

3. perc: Ray Rice második próbálkozásra megfutja a first downt.

2. perc: A punt után Jacoby Jones a pálya feléig fut vissza a labdával.

2. perc: A Ravens védelme rögtön megállítja a 49erst, a San Francisco puntolhat.

1. perc: A San Francisco 20 yardos vonaláról indítja az első támadását. Colin Kaepernick első passzából first downt dobott, de a 49ers 5 yardos büntetést kapott.

1. negyed

00:31: A Baltimore kezdőrúgásával kezdetét veszi a 47. Super Bowl.

00:29: Több híresség is ott van a mérkőzésen. Az előbb Will Ferrellt mutatták, szokatlan bajusszal, majd Jay-Z-t a VIP páholyban.

00:28: A Baltimore Ravens nyeri a pénzfeldobást.

00:27: A 2013-as Hírességek Csarnokába kerülő legendákat is bemutatták a pályán.

00:24: A Baltimore több játékosánál is eltört a mécses, de a következő három órában már nem lesz hely a könnyeknek.

00:21 Alicia Keys pedig zongorán kísérve énekli el az amerikai himnuszt.

00:20: Jennifer Hudson és egy gyermekkórus énekükkel emelik ki az Amerikai Egyesült Államok értékeit.

A mindenképp visszavonuló Ray Lewis mellett a két csapat vezetőedzője is pikantériával szolgáltat a mérkőzést illetően. John és Jim Harbaugh az első testvérpár, akik összecsapnak a Super Bowlban.

A 49ers is megérkezett a pályára. Amerika jó része az ő győzelmüket látná szívesen.

Számos előzetessel jelentkeztünk a hétvégén. Sportfogadói cikkünket itt és itt, a szokásos beharangozónkat pedig itt olvashatják.

Bemutatkozik a Baltimore Ravens csapata a pályán.

Idén az amerikai CBS csatorna közvetíti az eseményt a tengerentúlon. Egy 30 másodperces reklámblokkért 4 millió dollárt kell fizetni a cégeknek a tévétársaságnak - vajon idén is az autóreklámok viszik a prímet?

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! A helyszínen már elképesztő a hangulat, a szurkolók alig várják, hogy elkezdődjön a szuperesemény.